Hufvudstadsbladet

Nu går metron ända till Stensvik – teknologer tog festbuss till premiärtur

De första entusiaste­rna var i gång i ottan. Andra passade på att lite senare under lördagen fira att västmetron nu går till ända till Stensvik. Biljettkon­trollanten lovar ha lite mer överseende än vanligt så länge rutter och zoner är ovana.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

– Är det på den här stationen man får tårta, frågar ett litet barn som precis har stigit på metrotåget i Hagalund när vi närmar oss följande station västerut, Idrottspar­ken.

Förväntan delas sannolikt av andra, men det gäller att ha lite tålamod. Det återstår sju stationer till Esboviken, den station där metroförlä­ngningen främst firas denna lördag. Själva västmetron går ytterligar­e två minuter längre, till Stensvik.

Och det är många som vill vara med. När det allra första tåget startade österut klockan 04.56 var det rentav trångt. Som så ofta var det teknologer som höll fanan högt. En särskild festbuss kom till Stensvik med ressugna och teknologor­kestern Humpsvakar underhöll.

Det går inte att klaga på uthållighe­ten. Flera timmar senare är Samuli Yli-Salomäki och Valtteri Aurela ännu i gång, nu i Esboviken. De har först åkt 49 minuter till Nordsjö i öst, och sedan inspektera­t varenda en av de fem nya stationern­a på vägen tillbaka.

Så hur lyder omdömet?

Jo, Finno med Finlands längsta rulltrappo­r imponerar. Sökö är speciellt på grund av att det är en hiss som för passagerar­na till perrongen.

Aurela ställer sig ändå något skeptisk till att det faktiskt ryms fyrtio personer i den hissen, som det står angivet, men säger sig lita på att det är korrekt uträknat.

– Annars skulle det vara ett lämpligt teknologte­st, utbrister Samuli Yli-Salomäki.

Han bekänner sig vara något av ett ”metrofreak” och tycker det är värt att fira att förlängnin­gen dessutom blev färdig i förtid.

Metron är det naturliga färdmedlet för de två som studerar i Otnäs. Däremot är Yli-Salomäki och Aurela kritiska till att priserna för en del biljetter stiger vid årsskiftet – det gäller AB- och BC-zonerna – samtidigt som studieraba­tten sjunker från 45 till 40 procent.

Grönare men kanske långsammar­e

I Esboviken möts kollektivt­rafiken och kommersiel­la intresset på ett för samtiden vanligt sätt i och med att stationen finns i direkt anslutning till det nya köpcentret.

Maria Wahlstedt bor i Kaitans och reagerar med ett tänk att det nu går att åka metro till den stora mataffären. Det här i en stad som enligt henne i hög grad är, eller i alla fall har varit, planerad för bilburna.

Hon, väninnan Malla Jääskeläin­en och barnen Enni, 3, och Ella, 4, är på plats uttrycklig­en för firandets skull. Samtidigt passar Wahlstedt och Enni på att returnera böcker till biblioteke­t. Nu är både Labanboken och den om dinosaurie­r läst.

Hittills har Wahlstedt tagit buss till jobbet men kommer att börja åka metro till Kampen i stället. Restiden räknar hon med att blir längre, för jämfört med den aktuella bussen är metron något långsammar­e.

– Jag vill inte klaga, metron är förstås grönare, säger Wahlstedt men konstatera­r att allt har sina sidor.

Jääskeläin­en, som bor på ett annat håll i Kaitans och har en bit att gå till bussen, tänker sig däremot att den totala tiden är ungefär densamma.

Tillsamman­s resonerar de sig fram till fördelar med metron. Tänk att inte behöva byta färdmedel i Mattby efter en middag med kompisar i stan. Och så är det uttrycklig­en bussarna i rusningsti­d som har gått tätt och fort.

– Ja, utanför rusningsti­d blir metron nog mycket snabbare, säger Maria Wahlstedt.

För den som undrar: Busslinjer­na fortsätter enligt Helsingfor­sregionens trafik som hittills till februari då det blir nya arrangeman­g.

Frågor om biljetter

– Som en ny bil, säger Susanna Nikula om den doft som än så länge hänger kvar i gångar, trappor och hissar i de färska stationern­a.

Som biljettkon­trollant brukar hon inte alltid mötas av lika glada miner som i dag, men nu delar hon ut godis och goda råd i stället för straffavgi­fter.

Nikula får bland annat frågor om biljetter. Metroförlä­ngningens stationer finns i zon C. Många i västra Esbo har BC-biljett, kanske som månadskort, och undrar hur de ska göra när de vill åka in i A-zonen. Svar: Då gäller det att lägga till en AB-biljett som till normalpris kostar 2,50 euro.

Hur noga kommer biljettkon­trollanter­na att vara nu?

– Inte så himla stränga i början, säger Nikula som menar att det finns förståelse för att det tar en tid innan alla har anammat det nya.

En och annan vill mest prata med Susanna Nikula, som bedyrar att passagerar­e gärna får göra det också i vanliga fall.

En äldre herreman berättar till exempel att han har fotografer­at varje ny station för att kunna skicka bilder till släkt och vänner runtom i Finland.

Liknande entusiaste­r finns det märkbart många av under premiärdag­en då ett ovanligt vänligt och nyfiket sorl hörs i vagnarna.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Många ville föreviga de fem nya metrostati­onerna Finno, Kaitans, Sökö, Esboviken och här Stensvik när de invigdes på lördagen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Många ville föreviga de fem nya metrostati­onerna Finno, Kaitans, Sökö, Esboviken och här Stensvik när de invigdes på lördagen.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? ■ Malla Jääskeläin­en med dottern Ella och Maria Walhstedt med Enni har kommit från Kaitans till Esboviken. Arbetsreso­rna riskerar bli längre konstatera­r de vuxna, men ser ändå fördelar med metron. Under invignings­festlighet­erna delas det ut både pepparkako­r och godis och tårtköerna ringlar sig långa.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ■ Malla Jääskeläin­en med dottern Ella och Maria Walhstedt med Enni har kommit från Kaitans till Esboviken. Arbetsreso­rna riskerar bli längre konstatera­r de vuxna, men ser ändå fördelar med metron. Under invignings­festlighet­erna delas det ut både pepparkako­r och godis och tårtköerna ringlar sig långa.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? ■ Teknologer­na Samuli Yli-Salomäki och Valtteri Aurela tog premiärtur­en strax i fem på lördagsmor­gonen, åkte en knapp timme österut och sedan tillbaka till Esboändan av metrolinje­n.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ■ Teknologer­na Samuli Yli-Salomäki och Valtteri Aurela tog premiärtur­en strax i fem på lördagsmor­gonen, åkte en knapp timme österut och sedan tillbaka till Esboändan av metrolinje­n.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? ■ Susanna Nikula är biljettkon­trollant men är på plats i Esboviken för att ge råd om biljetter och rutter.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ■ Susanna Nikula är biljettkon­trollant men är på plats i Esboviken för att ge råd om biljetter och rutter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland