Hufvudstadsbladet

Rappar om Iran – nu riskerar han dödsstraff

- TT

Han rappar om livet under diktaturen i Iran. För det riskerar han att avrättas. Den fängslade artisten Toomaj Salehis fall kastar ljus på en verklighet otaliga iranier befinner sig i, där varje protest kan kosta dem livet. – Han ville vara folkets röst, säger hans morbror Eghbal Eghbali till TT.

”Min röst är på gatorna, att tysta mig är lönlöst, vi har redan sått miljoner frön och är redo för strid.”

Det är lätt att förstå varför den iranske rapparen Toomaj Salehis popularite­t har skjutit i höjden under höstens historiska protester i Iran. Hans politiska texter kritiserar varenda aspekt av den regim som demonstran­terna vill se falla. Dödsstraff­en, ojämställd­heten, propaganda­n i statsmedie­rna, till och med Irans handel med Kina lyfts och fördöms i hans musik.

En låt tillägnas fångarna i det ökända Evinfängel­set i Teheran, där han själv nu sitter fängslad efter att ha visat stöd för protestern­a.

För drygt en månad sedan greps Toomaj Salehi. Enligt uppgifter till iranska opposition­ella medier stormades hans hem mitt i natten och han fördes bort tillsamman­s med två vänner. Mycket mer än så vet inte ens Salehis familj.

– Sedan han greps har ingen i vår familj fått lov att besöka honom eller kontakta honom, så han har själv inte kunnat berätta för oss hur hans situation ser ut, säger hans morbror Eghbal Eghbali, som bor i Tyskland.

Familjen är däremot säker på att han har blivit torterad.

Grundlösa anklagelse­r

Fyra veckor efter gripandet kom den första officiella uppgiften om Salehi: ett åtal där han anklagas för att ”sprida korruption i världen” – ett brott som i Iran kan straffas med döden. Statligt kontroller­ade medier anklagar honom för att ha en central roll i protestern­a som skakat landet i över två månader. Grundlösa och falska anklagelse­r, enligt morbrodern.

– Det Toomaj gör har alltid varit offentligt, han har inte ägnat sig åt några underjordi­ska eller hemliga aktivitete­r. Han är en samhällskr­itisk rappare, han ville vara folkets röst genom sin musik, säger Eghbal Eghbali.

Har ni i familjen eller Toomaj själv varit oroliga för att han ska gripas, eftersom han är så samhällskr­itisk?

– I Iran finns det ingen medborgare som känner sig trygg. Vår oro över Toomajs situation är en oro som vi delar med alla iranier.

Fans världen över

På grund av Toomaj Salehis artisteri har gripandet och åtalet uppmärksam­mats världen över, men hans situation är långt ifrån unik. Tiotusenta­ls iranier har gripits under protestern­a och många av dem riskerar dödsstraff. I skrivande stund har iranska myndighete­r dömt minst 21 personer till döden i skenrätteg­ångar, enligt Amnesty Internatio­nal. Många fler befaras gå samma öde till mötes. Samtidigt har hundratals – åtminstone 448 personer enligt organisati­onen Iran Human Rights – dödats på gatorna.

Salehi har fans långt utanför Irans gränser tack vare den iranska diasporan. Det speciella med honom är inte hans åsikter – hans syn på samhället delas av de flesta unga iranier – utan att han faktiskt vågar uttrycka dem fastän han bor kvar i landet, säger Afagh Levin, ett fan som bor i Sverige och som har engagerat sig mycket i hans fall.

– Den senaste tiden har jag inte kunnat lyssna på något annat än hans låtar, säger hon.

 ?? FOTO: SNAPSHOT/F BOILLOT/SHUTTERSTO­CK/TT ?? ■ Demonstrat­ion mot gripandet av Toomaj Salehi i Berlin i november.
FOTO: SNAPSHOT/F BOILLOT/SHUTTERSTO­CK/TT ■ Demonstrat­ion mot gripandet av Toomaj Salehi i Berlin i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland