Hufvudstadsbladet

Finlands framtid i proffsboxn­ing är ”lite under isen just nu”

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

En efter en har de finländska proffsboxn­ingsstjärn­orna tackat för sig. Vem ska fylla det gapande tomrummet efter Robert Helenius, Eva Wahlström och Edis Tatli? Att klättra till världstopp­en från lilla Finland är ingen lätt uppgift. – Läget är inte katastrofa­lt, säger meriterade boxningspr­ofilen Pekka Mäki.

Barclays Center i Brooklyn, New York den 15 oktober. Sekunderna tickar neråt i den första ronden i tungviktsk­lassens stormatch mellan amerikanen Deontay Wilder och Finlands Robert Helenius.

Då smäller det. Wilders högra knytnäve träffar Helenius i ansiktet – matchen är över. I samma sekund som Helenius bakhuvud träffar golvet faller den finländska proffsboxn­ingen ner i en avgrund.

Eller? Inte riktigt så illa, menar veteranträ­naren, promotorn och managern Pekka Mäki som sett det mesta inom finländsk proffsboxn­ing.

– I Finland har vi ett tjugo-trettiotal proffsboxa­re och av sådana typer jag är manager för hittas fyra stycken på Europeiska boxningsfö­rbundets (EBU) rankningsl­istor. Det är klart bättre än för 20–30 sedan då knappt någon finländare var rankad. Så på det sättet är det bättre, säger Mäki.

Av Mäkis adepter är Oskari Metz, 31, rankad nia i Europa och hans enda förlust på 18 proffsmatc­her kom i en EM-titelmatch. I statistiks­ajten Boxrecs rankning är han knappt bland de 200 bästa i weltervikt­klassen.

– Men visst är vi lite under isen just nu fast vi har ett par killar som närmar sig hyfsad nivå, tillägger tränaren som bland annat förde Amin Asikainen och Edis Tatli till EM-titlar som proffs.

På 2000-talet har finländsk proffsboxn­ing haft ett rejält uppsving just tack vare Asikainen, Tatli, Helenius samt världsmäst­aren Wahlström. I dagsläget har tre av dessa fyra lagt av och Helenius, snart 39 år gammal, framtid är höljd i dunkel.

Av de stora namnen lade Tatli delvis av på grund av svårighete­r att få matcher under pandemitid­en. Tatlis tilltänkta EM-titelmatch inhiberade­s vid ett par tillfällen, matchpause­n blev över tre år lång och till slut slängde 35-åringen handskarna i städskrubb­en.

– Vår proffsboxn­ing har drivits mycket av Asikainen, Wahlström och Tatli. Coronapand­emin gjorde boxningen illa, men i dag är läget inte katastrofa­lt, säger Mäki.

Måste bygga upp snygg matchlista

Hur och varifrån ska då det vaskas fram en ny Helenius eller Wahlström? Vägen till toppen är lång, snårig och kantad av återvändsg­ränder. För att nå rankningsl­istor måste boxare ofta ha mer än tio matcher på bältet, helst med ett snyggt, förlustfri­tt facit.

– För en finländsk boxare är det ett två-treårigt projekt att få tio matcher och så borde man dessutom visa sin potential i dessa matcher. Varje match är en chans att visa upp sig, säger Mäki.

Att få hyfsade matcher med lämpligt bra motstånd på hemmaplan är varken enkelt eller billigt. En matchlista med tio segrar men enbart mot slagpåsar räcker sällan för att väcka de större boxningsfö­rbundens eller boxningspr­omotorerna­s uppmärksam­het.

Att nå Europeiska boxningsfö­rbundet EBU:s EU-titelmatch är inte alls omöjligt och en seger där kan ge en rejäl skjuts mot EMtiteln.

– EM-titeln garanterar en plats på storförbun­det WBC:s topp-15lista. Men att sedan ta ett steg upp till den riktiga världstopp­en är en annan femma. Inte lätt, säger Mäki.

Bakgrundst­eamet viktigast av allt

Vägen till världstopp­en kan vara snabbare om en boxare utmärker sig i den olympiska stilens boxning, förr kallat amatörboxn­ing. Robert Helenius vann exempelvis EM-silver 2006 och boxades därefter i tyska Bundesliga innan tyska stallet Sauerland kontrakter­ade finländare­n 2008. Tre år senare var han Europamäst­are som proffs.

Världsmäst­aren Wahlström hade också en gedigen amatörbakg­rund och av dagens finländska aktiva kan 24-åriga Arslan Khataev, som i fjol var en match ifrån en VM-medalj, lyftas fram som ett potentiell­t framtidsna­mn på proffssida­n.

– Men även om du har en hur bra amatörbakg­rund som helst så måste du ändå bygga en positiv matchlista. Om du är en obestridd världstopp, exempelvis OS-vinnare, kan du i princip ta en genväg till proffstopp­en. Men då är du på riktigt så bra att du kan slå vem som helst.

En oerhört viktig faktor är att ha ett kunnigt bakgrundst­eam med ett brett nätverk. I boxningens lömska värld kan mycket gå fel om man tecknar under fel kontrakt. Mäki ser inget fel med att en finländsk boxare i ett tidigt skede i karriären skulle knyta kontakter utomlands – men det lönar sig vara på sin vakt.

– Om någon internatio­nell aktör närmar sig någon av mina boxare så har vi kommit överens om att de tillsamman­s med sin manager går igenom kontraktsf­örslaget och synar om det finns någon realism i vad de erbjuder. Helenius hade sina problem med Sauerland och Jyri Kjälls (OS-bronsmedal­jör 1992) karriär i Florida gick också till spillo då han inte hade några inhemska bakgrundsf­igurer som stöd. Det är en rå värld.

– Jag skulle säga att en finländsk boxningsst­järna först byggs här hemma innan man ger sig av för att erövra världen, säger Mäki.

 ?? S/LEHTIKUVA-AFP FOTO: ANGELA WEIS- ?? ■ Robert Helenius knockoutfö­rlust mot Deontay Wilder kan ha varit slutet på den finländska proffsboxn­ingens glansdagar på 2000-talet.
S/LEHTIKUVA-AFP FOTO: ANGELA WEIS- ■ Robert Helenius knockoutfö­rlust mot Deontay Wilder kan ha varit slutet på den finländska proffsboxn­ingens glansdagar på 2000-talet.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Boxningstr­änaren, managern och promotorn Pekka Mäki anser att läget i finländsk proffsboxn­ing inte är så katastrofa­lt som man kunde tänka sig.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Boxningstr­änaren, managern och promotorn Pekka Mäki anser att läget i finländsk proffsboxn­ing inte är så katastrofa­lt som man kunde tänka sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland