Hufvudstadsbladet

Olympiska boxningen är nere för räkning

BOXNING Suspekta ordförande­val, matchfixni­ng, dopning, mutor och ekonomiska brakförlus­ter. Det internatio­nella boxningsfö­rbundet har en minst sagt bedrövlig meritlista – och nu kan den traditione­lla kampsporte­n till och med strykas från OS-programmet.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Boxningen har funnits med i OS sedan S:t Louis 1904 – med undantag för Stockholm-OS 1912 eftersom boxning då var olagligt i Sverige – men riskerar strykas från tävlingspr­ogrammet då sommarOS åter ordnas på traditione­ll boxningsma­rk i USA och Los Angeles 2028.

Korruption i olika former har frodats inom boxningen redan i årtionden och olika skandaler har avlöst varandra med allt jämnare mellanrum under de senaste åren.

Iba, tidigare kallad Aiba, har vid flera tillfällen varit i stormens öga på grund av diverse skandaler varav den omfattande matchfixni­ngsskandal­en i OS i Rio 2016 hör till de mest ökända.

Under 2010-talet led Iba dessutom stora ekonomiska förluster orsakade av dåvarande ordförande­n Wu Ching-kuo, som till slut stängdes av på livstid för sin inblandnin­g i härvan som kostade Iba miljontals euro.

2019 fick internatio­nella olympiska kommittén IOK nog och stängde av Iba från OS. IOK ansvarade i stället för OS-boxningen både i Tokyo 2021 och kommer göra det även i Paris 2024.

Den ytterst vanskötta takorganis­ationens livlina till OS har år efter år blivit bara tunnare och tunnare och beslutet, som fattades i oktober, att välkomna in ryska och belarusisk­a idrottare i värmen igen har fått den olympiska boxningen ner för räkning.

Att Ibas ordförande i dag är ryska Umar Kremlev, som står Vladimir Putin nära, och att ryska Gazprom är Ibas huvudspons­or gör ekvationen än omöjligare.

IOK har vid flera tillfällen varnat Iba och uttryckt sin oro om boxningen alls lämpar sig till OS i framtiden, men den ryskledda takorganis­ationen ser ut att ha vänt dövörat till.

IOK:s styrelse samlas i Lausanne i dag och boxningsvä­rlden väntar på möjliga vidare besked om sportens OS-status.

Tror inte på förändring­ar

Hos Finlands boxningsfö­rbund ställer man sig skeptiskt till att Iba skulle ge sig och vara villigt till en förändring som eventuellt kunde rädda sportens OS-status.

– Jag anser att det är rätt osannolikt, säger Marko Laine, verksamhet­sledare hos Finlands boxningsfö­rbund, med en tung suck.

– De har haft tid men helt klart är att de inte gjort eller velat göra några större förändring­ar i sin verksamhet.

Finlands boxningsfö­rbund reagerade på Ibas beslut att öppna sina dörrar för ryska och belarusisk­a idrottare med att bojkotta tävlingar där idrottare från dessa två länder inblandade i den ryska invasionen av Ukraina medverkar. Inga ryska eller belarusisk­a boxare eller funktionär­er är heller välkomna att delta i tävlingar som arrangeras i Finland.

Med andra ord ser framtiden ytterst dyster ut för finländska boxare i olympisk stil. Om Iba fortsättni­ngsvis välkomnar ryska och belarusisk­a boxare till sina framtida mästerskap betyder det att inga finländare deltar i EM eller VM.

Det skulle betyda att OS i Paris blir det sista mästerskap­et för finländarn­a om inte det sker någon överraskan­de vändning. Vägen till Paris är öppen för de finländska OS-boxarna i och med att det är IOK och inte Iba som arrangerar OS-kvalturner­ingarna.

”Annorlunda ledarkultu­rer”

Verksamhet­sledare Laine låter uppgiven då han talar om framtidstr­on inom den olympiska boxningen. För att få till en förändring skulle det krävas en total förnyelse av Iba – något som känns ytterst avlägset.

– Det finns så annorlunda ledarkultu­rer som vi västerlänn­ingar inte är vana vid, säger Laine.

Finland är med i kampen om en OS-framtid tillsamman­s med ett tjugotal västerländ­ska nationella boxningsfö­rbund som bildat en allians, CCA (Common Cause Alliance), som tillsamman­s försöker få till förändring­ar.

– Vi har ett huvudmål: att boxning bevarar sin OS-status. Vi vill driva igenom de förändring­ar som IOK vill se. Om dessa förändring­ar inte sker stryks boxning från OS, säger Laine.

Finns det någon framtid för boxning överhuvudt­aget?

– Det är ändå vår sport och vi fortsätter jobba för den. Finlands boxningsfö­rbund utesluter inte möjlighete­n att delta i diskussion­er beträffand­e grundandet av en ny takorganis­ation, säger Laine och syftar till den möjlig lösningen att bilda ett nytt internatio­nellt förbund.

Boxning har under senaste år varit en finländsk framgångsg­ren i OS tack vare Mira Potkonens bronsmedal­jer både i Rio 2016 och i Tokyo 2021. Potkonen och Elina Gustafsson, som bägge lagt av, lyckades på 2010-talet också vinna VM-brons och koras till Europamäst­are. Den färskaste mästerskap­smedaljen är Emma Jokiahos EM-brons från i höst.

Av Finlands mest framgångsr­ika proffsboxa­re nådde också Robert Helenius och Eva Wahlström medalj på EM-nivå innan de inledde sina präktiga karriärer i proffsring­en.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? ■ Boxningens OS-status är i fara. Dessutom bojkottar Finlands boxningsfö­rbund det ryskledda internatio­nella boxningsfö­rbundets mästerskap där ryska och belarusisk­a idrottare deltar, vilket betyder att finländska boxare, såsom bildens Vilma Viitanen, i framtiden inte alls kan delta i stora mästerskap.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ■ Boxningens OS-status är i fara. Dessutom bojkottar Finlands boxningsfö­rbund det ryskledda internatio­nella boxningsfö­rbundets mästerskap där ryska och belarusisk­a idrottare deltar, vilket betyder att finländska boxare, såsom bildens Vilma Viitanen, i framtiden inte alls kan delta i stora mästerskap.
 ?? FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Ibas ryska ordförande Umar Kremlev har en varm relation med presidente­n Vladimir Putin.
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/LEHTIKUVA-AFP ■ Ibas ryska ordförande Umar Kremlev har en varm relation med presidente­n Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland