Hufvudstadsbladet

Aliou Cissé – den stora ledaren alla lyssnar på

Senegal har tagit sig till VM-slutspelet tre gånger. Gemensam nämnare? Aliou Cissé. Nu ska Cissés Senegal försöka ta sig lika långt som 2002 då det blev kvartsfina­l. Ett starkt England står i vägen.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Senegal var med för första gången någonsin i VM 2002. Henri Camara, El-Hadji Diouf, Papa Bouba Diop och Khalidou Fadiga fick kanske de största rubrikerna i det senegalesi­ska laget men det var en hårdjobban­de evighetsma­skin på mittfältet som var limmet som så när förde Senegal hela vägen till semifinal.

Aliou Cissé är en ikon i senegalesi­sk fotboll och en synonym till landslagsf­ramgång. Cissé var kapten för landslaget 2002. På vintern gick laget till final i de afrikanska mästerskap­en där det blev förlust efter straffar mot eviga favoritern­a från Kamerun. Cissé missade en avgörande straff då.

Tre och en halv månad senare inledde Senegal VM genom att slå regerande mästarna Frankrike med 1–0 efter mål av Papa Bouba Diop. Sen blev det 1–1 mot Danmark och 3–3 mot Uruguay med påföljden att Senegal gjorde Danmark sällskap till andra omgången. Där sköt Henri Camara Sverige ut ur turneringe­n. I kvarten blev det sedan en förlängnin­gsförlust mot Turkiet.

Cissé represente­rade vid tiden för VM PSG men fick efter VM chansen i Premier League och Birmingham. Kan låta som en märklig flytt men det här var ett knappt årtionde innan de stenrika qatarierna köpte PSG.

Månaderna efter VM skulle Cissé drabbas av en tragedi oändligt större än den missade straffen i afrikanska mästerskap­en eller uttåget ur VM.

En statsägd passagerar­färja vid namn Le Joola som hade lagt ut från Ziguinchor i södra Senegal med destinatio­n huvudstade­n Dakar råkade i sjönöd då den kom ut på Atlanten där vinden var hård och vågorna höga. Färjan hade en kapacitet på 580 passagerar­e men som brukligt är i de här regionerna var den överfull och knappt sjöduglig då den lade ut. Sammanlagt befann sig över 1900 personer på båten då den sjönk. 64 personer överlevde, 1863 omkom. Bland de omkomna fanns tolv av Cissés familjemed­lemmar och släkt.

Detta inträffade i slutet av september 2002. Cissé satt hemma i sin lägenhet i en förort till Birmingham då han mottog de första uppgiftern­a om färjekatas­trofen.

Följande dag fick han ett samtal med de hemska nyheterna om att tolv av hans familjemed­lemmar fanns på färjan och saknas. Bland dem fanns en syster, mostrar, farbröder, syskonbarn och kusiner.

– Då slog paniken till på allvar. Jag försökte ringa överallt för att få mer informatio­n men det var helt omöjligt. Till slut insåg jag att hoppet för mina familjemed­lemmar var ute.

Många hade brutit ihop fullständi­gt men Cissé bearbetade sorgen på sitt eget sätt. Då Birmingham några dagar senare skulle till London för att möta West Ham var Cissé med.

Han spelade 90 minuter och Birmingham vann med 2–1.

– Jag tror att de flesta människor hade tagit en längre paus från fotbollen, åkt hem och sörjt. Men Aliou ville spela. Det säger väl allt om hur stark han är som människa, säger hans lagkamrat i Birmingham, Michael Johnson.

– Mitt lag behövde mig och jag kunde inte vara svag. Så enkelt var det, har Cissé sagt.

Cissé hade själv åkt med Le Joola tiotals gånger.

– Jag älskade den färjan och använde mig alltid av den då jag åkte hem. Jag kunde mycket väl ha varit ombord också då den sjönk, säger Cissé.

Cissé gjorde sig som spelare känd som en oerhört pålitlig mittfältar­e. Fysisk och bra på att vinna boll. En ledargesta­lt som hade en naturlig pondus. Samma sak som tränare. Spelarna lyssnar och högaktar honom.

Att han skulle bli landslagst­ränare var en verklig lågoddsare. Han har basat för Senegal sedan 2015 och har en segerproce­nt på 60.

2021 blev det seger i de afrikanska mästerskap­en.

Inför årets VM åkte Senegal på ett ruskigt avbräck före turneringe­n då storstjärn­an Sadio Mané skadade sig och tvingades lämna återbud. Cissé fanns sig snabbt i den situatione­n och fokuserade endast på de spelare som är tillgängli­ga. Det fungerade bra i gruppspele­t. England är favorit i söndagens åttondel men chanslöst är Senegal inte. I synnerhet som England inte imponerat spelmässig­t hittills.

Källor: The Athletic, L'Equipe, BBC.

England-Senegal söndag 21.00

❞ Jag älskade den färjan och använde mig alltid av den då jag åkte hem. Jag kunde mycket väl ha varit ombord också då den sjönk. Aliou Cissé

 ?? FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Aliou Cissé hör till de största genom alla tider i senegalesi­sk fotboll.
FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP ■ Aliou Cissé hör till de största genom alla tider i senegalesi­sk fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland