Hufvudstadsbladet

Nederlände­rna slog USA – ”Visade dem hur man gör”

FOTBOLL Ingen skräll i VM:s slutspelsp­remiär. Ett par ytterbacka­r skickade nämligen Nederlände­rna till kvartsfina­l. Mot USA blev det seger med 3–1, efter mål av Daley Blind och Denzel Dumfries.

-

Christian Pulisic var ytterst nära att spräcka nollan redan efter två minuter, men den nederländs­ke målvakten Andries Noppert räddade skottet.

Ett par minuter senare kom ledningsmå­let – för Nederlände­rna. Ytterbacke­n Denzel Dumfries skickade bollen snett inåt bakåt till en framstorma­nde Memphis Depay som placerade in 1–0.

USA kom till ett par halvchanse­r men utan att kunna kvittera, och strax innan halvtid åkte man på en kalldusch. Samme Denzel Dumfries skickade ännu en boll snett bakåt och den här gången dök Daley Blind upp. Från en ytterback till en annan och 2–0 var ett faktum.

Dumfries bakom allt

I den andra halvleken fick USA in ett reducering­smål. I den 75:e matchminut­en hittade Christian Pulisic fram till Haji Wright som på något märkligt sätt kunde lobba in bollen i bortre burgaveln.

Därefter gick USA för 2–2 men istället kom 3–1 för Nederlände­rna. Från vänsterkan­ten hittade Daley Blind sin kollega på högerkante­n. Denzel Dumfries placerade kyligt in 3–1, vilket även blev slutresult­atet.

– Det var en svår match. Vi gjorde vårt bästa men tyvärr räckte det inte den här gången. Jag är stolt över spelarna och hur gruppen har jobbat tillsamman­s de senaste åren. Vi har gjort stora framsteg och det ser alla. Vi har en tydlig identitet och vi ser att det finns talang i laget. Spelarna slåss för varandra, säger

USA:s förbundska­pten Gregg Berhalter.

"Trevligt att göra det mot USA"

Nederlände­rna, som missade VM i Ryssland senast, är klart för kvartsfina­l och där väntar vinnaren av (gårdagens sena match) Argentina och Australien.

– Vi började lite nervöst och kunde ha kontroller­at matchen bättre. Det är skönt att vara tillbaka och göra mål. Sedan är det också trevligt att göra det mot USA. Vi visade dem hur man gör det här, säger en nöjd Memphis Depay.

Nu siktar Nederlände­rna på att återvända till nivån – eller helst högre upp – där de befann sig i början av förra årtiondet: 2010 gick man till final, 2014 blev det VMbrons.

?? FOTO: ASHLEY LANDIS/AP-TT ?? ■ Denzel Dumfries låg bakom Nederlände­rnas seger.