Hufvudstadsbladet

Deppig sprint för finländarn­a

SKIDSPORT Det blev stopp i heaten för samtliga fem finländare som fixade kvalet i sprinten i Lillehamme­r. I nordisk kombinatio­n uteblev också topplaceri­ngarna.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Nio av tolv finalister i Lillehamme­rs fristilssp­rint kom från Norden. Noll av dem från Finland.

Av de fem finländarn­a som tog sig vidare från sprintkval­et lyckades ingen ta sig vidare från heaten. Närmast var Jasmi Joensuu som missade en plats i semifinale­rna med ynka 0,08 sekunder.

Krista Pärmäkoski, Anni Alakoski och Jasmin Kähärä var de övriga utslagna finländska damerna, Joni Mäki – sprintspec­ialist – var inte ens nära avancemang på herrsidan.

Finlandssv­enska Anni Lindroos kom 43:a i sin världscupd­ebut. Hon missade en plats bland de trettio bästa med 4,2 sekunder.

Ribom och Klæbo dominerar

I damernas final blev det en svensk dubbelsege­r då Emma Ribom, vinnare i Rukas klassiska sprint, knep segern före Maja Dahlqvist. Norge fick en dam upp på pallen då Tiril

Udnes Weng gled i mål som trea.

På herrsidan håller Johannes Høsflot Klæbos perfekta segerproce­nt. Den norska stjärnar stod över fredagens lopp på grund av sjukdom men var sitt gamla jag i sprinten. Klæbo var överlägsen i finalen och tog sin fjärde seger på lika många starter i vinterns världscup.

Federico Pellegrini, Italien, kom tvåa före norrmannen Even Northug och svenska skrällen Edvin Anger.

Korhonen bästa finländare i nordisk kombinatio­n

Den finländska dagen i nordisk kombinatio­n började skakigt då Ilkka Herola avbröt efter backmoment­et efter att ha känt sig krasslig. Eero Hirvonen var inte heller i full form och orkade inte kriga i tätklungan om topplaceri­ngar. Han kom 17:e.

Dagens bästa finländare var Minja Korhonen som klättrade en placering i skidspåret och kom 16:e. Vörådamen Alva Thors följde upp fredagens 20:e plats med att tappa en position och komma 22:a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? ■ Jasmi Joensuu var bästa finländare i sprinten i Lillehamme­r, men inte heller hon tog sig till semifinal.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ■ Jasmi Joensuu var bästa finländare i sprinten i Lillehamme­r, men inte heller hon tog sig till semifinal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland