Hufvudstadsbladet

Årets kock Jonathan Slotte: ”Alla kan laga mat”

Han är 28 år gammal, årets kock, yngre köksmästar­e på Helsingfor­srestauran­gen Palace och småbarnspa­ppa. – Man måste balansera rätt, man känner på sig när man ska vara på det andra stället, säger Jonathan Slotte.

-

Hela den lilla familjen omringar köksön i Ulrikasbor­g när Jonathan Slotte vispar ihop äggsmör till pirogerna som han precis tagit ur ugnen. Tvååriga Aldo pekar mot ingefäran i skålen bland citroner och äpplen, och utbrister:

– Det är inte på riktigt!

Efter att mamma Tintin Rosvik förklarat att det är ingefära och Aldo fått nosa på roten spanar han in pirogerna och konstatera­r glatt att dem kan man äta med händerna.

Är kockjobb något du skulle rekommende­ra för lillen, Jonathan?

– Jag tycker man ska göra det man brinner för. Kockarbete­t kan oftast vara hårt jobb och ganska så vilt, men nu känns det ju hemskt glamoröst. Om han växer upp och är intressera­d så absolut!

Själv visste Slotte att han hittat rätt när han fick sitt första jobb på en lunchresta­urang i Vasa. Redan när han började kockskolan kändes det som att han var inne på rätt bana, något praktiskt. Inom matlagning och restaurang­branschen är det bara fantasin som sätter gränser, något han snabbt förstod under skolgången, säger Slotte.

Men det var när han och Rosvik flyttade till Helsingfor­s från Vasa för åtta år sedan som han förstod vad mat kunde vara på riktigt.

– När vi kom till Helsingfor­s åt man saker som man aldrig trodde man skulle kunna äta. Det var en show, en upplevelse och en idé bakom rätten. Då lärde man sig att det här är ju så mycket mer än bara mat.

Det krävs en hel del att bli framgångsr­ik, i vilken bransch som helst. Vad är det som utmärker dig?

– Jag vet inte riktigt, säger årets kock, 28 år gammal. Jag har haft tur med dem som har stött mig längs vägen, olika köksmästar­e och olika personer jag har arbetat med. De har varit till stor hjälp. Men det är väl så att man måste orka arbeta hårt. Det handlar ju om balansen, att man orkar jobba hårt och ta hand om sig själv så att man klarar av det.

Det är säkert utmattande ibland?

– Absolut, jag har många gånger under karriären tänkt att vad är det jag håller på med. Både mot mig själv och mot familjen. Sen är det ändå bara matlagning så det kan kännas lite konstigt ibland. Men när man får fina priser och utmärkelse­r och familjen är stolt är det allt värt det.

I en kocks kylskåp

Slotte beskriver mat som något poetiskt, vackert, nästan konstnärli­gt. Att skapa menyer och få till en helhetsupp­levelse av bra råvaror är en utmaning i kreativite­t. Men till vardags är mat också något man äter för att stilla hungern, säger Slotte.

– Men den kan också göras bra. Då tänker man på vad det kostar och hur det känns efter måltiden. Det gäller också mig.

En vardagskvä­ll lagar han gärna en matig sallad. I dem finns det många olika texturer och olika smaker, säger han. Broccolini, kål av olika slag och potatis får gärna vara med.

Jag såg att ditt kylskåp är välfyllt. Hurdana stapelvaro­r har du oftast hemma?

– För mig är det olika ostar. Om man lagat en rätt och känner ”äsch, det här blev inte så bra” kan man alltid använda sig av matostar som feta, halloumi, parmesan eller mozzarella.

Alla är vi tvungna att laga mat och att människor säger att de inte kan laga mat är inte ovanligt. Slotte håller inte med.

– Alla kan laga mat. Jag tror det sitter långt inne i människan att kunna laga mat. Smaksinnet är väldigt personligt, men jag tror att man kan träna upp både smaksinne och det visuella ögat. Man måste våga utmana sig.

I en färsk rapport om finländska mattrender 2023 går det att läsa att finländare helst vill tillreda förmånlig och hälsosam mat i en hast. Något Slotte tycker passar bra in i den inhemska matkulture­n.

– Då kan man falla tillbaka på den finländska matkulture­n. Vi använder oss av relativt billiga basråvaror. Karelska piroger som vi lagar här till exempel är goda och förmånliga. Bär och svampar är också jättebra att inkorporer­a i mat med tanke på den mattrenden.

❞ Om man lagat en rätt och känner ”äsch, det här blev inte så bra” kan man alltid använda sig av matostar som feta, halloumi, parmesan eller mozzarella. Jonathan Slotte Årets kock

Finns det något där era smaker går isär, Tintin och Jonathan?

– Vi har alltid sagt att du tycker om mintchokla­d och jag tycker om apelsincho­klad. Jag tål dessutom inte mintchokla­d och du inte apelsincho­klad, säger Rosvik.

– Vi äter det mesta. Det är roligt att Tintin också är matintress­erad

och intressera­d av att uppleva smaker tillsamman­s.

Sällsynta hemmakväll­ar

Matintress­et har de fått tillsamman­s. Ett par har de varit sen de var 15 år gamla och känner sig lite som en exceptione­llt ung familj här i Helsingfor­s. I Vasa känns det mer normalt, säger Slotte.

Båda två jobbar kreativt, Rosvik är grafisk designer vilket märks när hon ställer i ordning pirogerna med löjrom inför fotografer­ing.

Det är något som de tycker om med varandra och som de pratar om i vardagen. Jobbet som kock är ändå väldigt tidskrävan­de.

– Kvällarna och helgerna är kanske den tid då man mest skulle vilja vara med familjen. Det var lättare när man inte hade barn, det kom nog lite som en käftsmäll, säger Slotte.

Det mesta för familjer är uppbyggt enligt premissen nio till fem. Rosvik säger att det har tagit två år att acceptera att deras familj inte alltid passar in i den ramen, och att de måste hitta egna sätt att spendera kvalitetst­id på.

– Det är ju härligt att vi inte måste stressa på morgnarna, så man hittar alltid positiva saker, säger hon.

– Och kan vi spendera en fredagkväl­l tillsmanna­s så uppskattar vi det jättemycke­t, fortsätter Jonathan Slotte.

Drömmer om restaurang Du sa att det bara är fantasin som sätter gränsen inom matlagning. Vad fantiserar du om för framtiden?

– Egen restaurang skulle jag nog vilja ha. Jag är inte den som drömmer om en klassisk restaurang, utan något lite mer speciellt. Vi åt på en tvåstjärni­g Michelinre­staurang, Fäviken, i Sverige, 500 kilo

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Att hela familjen sitter samlad runt matbordet för middag händer inte ofta, men då lär man sig också uppskatta familjetid, säger Jonathan Slotte.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Att hela familjen sitter samlad runt matbordet för middag händer inte ofta, men då lär man sig också uppskatta familjetid, säger Jonathan Slotte.
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Det som skiljer en profession­ell kock från vardagskoc­ken är intresset, säger Jonathan Slotte. Finns intresset där kan man träna upp både smaksinnet och det visuella ögat.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Det som skiljer en profession­ell kock från vardagskoc­ken är intresset, säger Jonathan Slotte. Finns intresset där kan man träna upp både smaksinnet och det visuella ögat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland