Hufvudstadsbladet

Karelska piroger och äggsmör på Jonathans vis

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

● Rågdegen

● 1,5 dl vatten 1 msk olja 1 tsk salt 3 dl rågmjöl 1 dl vetemjöl

● Risfyllnin­gen

● 2,5 dl vatten 2 dl risgryn 7,5 dl mjölk 1 tsk salt 1 ägg

● Mjölkbadet

● 4 dl mjölk 150 g smör

● Risfyllnin­gen:

● Koka upp vattnet i en kastrull, lägg i riset och låt koka 10 min. Tillsätt därefter mjölken och koka ytterligar­e 30 minuter under regelbunde­n omrörning. Lägg i saltet och låt gröten svalna helt. Ett bra tips är att koka så pass mycket gröt kvällen innan till kvällsmat så att de som återstår räcker till fyllningen. Blanda i ägget i den kalla gröten och ställ fyllningen kallt.

● Degen:

● Blanda ihop kallt vatten och oljan i en bunke. Blanda ihop rågmjöl, vetemjöl och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandn­ingen i vätskan och arbeta till en slät deg. Degen kan till sin fördel stå och dra sig i kylen i minst 30 minuter, högst 12 timmar. Kavla ut degen på mjölat bord till ett passligt tjockt lager. Stanssa ut runda ”kakor” med hjälp av t.ex ett dricksglas eller varför inte en rund pepparkaks­form. Klicka ut av risfyllnin­gen på degen och knip ihop sidorna till en klassisk karelsk pirog. Grädda i ugnen på 250 grader i 20 minuter.

● För mjölkbadet:

● Värm upp mjölken och smöret i kastrull så att smöret smälter. Doppa dom ännu ugnsvarma pirogerna i mjölksmörb­landningen i ungefär 5–10 sekunder, detta görs istället för att pensla pirogerna och det gör att degen mjuknar passligt och är trevlig att äta.

● Toppa pirogerna med riven västerbott­enost samt löjrom eller annan fiskrom. Dekorera med dill och vattenkras­se till exempel.

Äggsmör på mitt vis

● 3 ägg 3/4 pkt ansjovisfi­léer 250 g smör dill gräslök 1/2 citron

● Tärna upp smöret och låt det mjukna i rumstemper­atur. Koka 3 ägg i kokande vatten i 8 minuter, kyl ner i iskallt vatten tills äggen svalnat. Skala dem och tärna dem antingen med kniv eller äggskärare. Hacka ansjovisfi­léerna. Skär dillen och gräslöken fin. Riv skalet från en halv citron med cestjärn. Börja med att arbeta smöret så du vet att du har det tillräckli­gt mjukt, värm smöret försiktigt i mikron om det behövs. Vänd ner äggen, anjovisen, örterna och citronen. Om du använder vanligt saltat smör behöver du inte tillsätta något salt i det här receptet. meter från Umeå i riktning mot intet. Det var en helhetsupp­levelse, det var lång väg dit och ett häftigt ställe. Där fanns bastu och allt möjligt. Jag säger inte att det skulle vara som den, men lite mer av en upplevelse­restaurang skulle jag vilja ha.

Hurdan är en bra restaurang­kund?

– En ärlig kund. Jag tror att de flesta krögare uppskattar om man säger där och då vad man tycker om maten.

Hur är du som kund på restaurang?

– Nå, det är ju så att finländarn­a är försiktiga med feedback, säger han och skrattar till.

 ?? ??
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Karelska piroger med äggsmör och löjrom stod på menyn den här kvällen.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Karelska piroger med äggsmör och löjrom stod på menyn den här kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland