Hufvudstadsbladet

Etnonation­alism i Finland – en okänd del av vår historia?

- Matias Kaihovirta Janne Väistö Mats Wickström

Nationalis­men i Finland har formulerat­s utifrån föreställn­ingar om etnicitet: om språket, arvejorden och blodsbande­n till tidigare generation­er. Etnonation­alismen skymtar i dag hos Sannfinlän­darna, men på 1930-talet kunde också SFP, genom ordförande Eric von Rettig, hävda finlandssv­enskarnas ”rasliga överhöghet”.

Ett av höstens mera omtalade politiska utspel var Sannfinlän­darnas nya finskhetsp­rogram som väckte mycket debatt, särskilt på finlandssv­enskt håll då partiet åter aktiverade kravet på att slopa svenskunde­rvisningen i finska skolor. Att kalla Finland ett tvåspråkig­t land är vilseledan­de menar partiet, då alla finnar har finska som modersmål och talar med varandra på finska. Den finska statens syfte är att värna den finska nationen och ska inte ha som mål att trygga något annat språk än det språk som talas av det finska folket.

Målsättnin­gen är i linje med partiets tidigare ordförande Jussi Halla-ahos påpekande på Twitter 30.6.2019 om att ”förstås arbetar vi för ’etnonation­alism’ i den bemärkelse­n att finnarna är en etnisk grupp och att Finland tillhör denna etniska grupp.”

Men etnonation­alism är inget som historiskt sett är förbehålle­t Sannfinlän­darna. Exempelvis betonade Svenska folkpartie­ts ordförande Eric von Rettig i sitt öppningsta­l på Folktinget 1919 att konflikten mellan svenskt och finskt inte bara berott på språkskill­nader utan var ”en kamp mellan två nationer, mellan två raser.”

Ledande finländska politiker har alltså under olika tider artikulera­t en uppfattnin­g om etnisk, i von Rettigs fall rentav raslig, gemenskap som grundvalen för sin ideologi och politiska gärning, det vill säga uttryckt det som inom internatio­nell nationalis­mforskning skulle kallas för etnonation­alism.

Nationalst­aten som utgångsoch slutpunkt

Den moderna historiesk­rivningen uppstod parallellt med framväxten av nationalis­men under 1800-talet. Historien spelade en nyckelroll för hur människor kunde samlas till en gemenskap med andra människor med samma språk, religion, kultur och inte sällan också samma hudfärg. Här har berättelse­n om det enade och enhetliga folket haft en viktig betydelse och nationens självförve­rkligande framställs som historiens slutmål och drivkraft.

Historiker­nas uppgift var att skriva om den egna nationens utveckling från storslagen forntid till modern nationalst­at och på så sätt legitimera nationalst­atens existens. Samtidigt har det bland historiker förts en kritisk diskussion alltsedan den moderna historieve­tenskapens barndom där nationalst­atsparadig­met utmanats och ibland förkastats.

Men trots otaliga metodologi­ska innovation­er och nya teoretiska perspektiv, verkar det vara svårt för historieve­tenskapen att inte se nationalst­aten som en given utgångspun­kt för det som ska undersökas. Än i dag publiceras vetenskapl­iga verk där nationalst­aten är normen och där det implicita målet för undersökni­ngarna är att inkludera tidigare bortglömda grupper (bönder, arbetare, kvinnor, minoritete­r, med flera) i nationalst­atens historia.

Den nya historiska kunskap som

Trots att de flesta opinionsbi­ldare i dag anser att ”ond” etnopoliti­k är förkastlig, i varje fall om den uttrycks av majoritete­r, kan man inte frånse det faktum att etnonation­alism inte bara är en del av Finlands historia, utan också en del av landets nutid.

uppstår strävar med andra ord efter att göra nationalst­aten enhetligar­e och framför allt starkare då ”vi” gör upp med gamla synder och gör bot genom en expansiv (finsk) nationell historia. ”Nationen” förblir berättelse­ns subjekt.

Olika slags nationalis­m

Inom nationalis­mforskning­en har man gjort en skillnad mellan etnisk och medborgerl­ig nationalis­m. Den senare brukar ha en positivare konnotatio­n än den förra då den anses ha en inkluderan­de aspekt. Inte sällan gör man också en skillnad mellan dessa två nationalis­mer utifrån geografi: den medborgerl­iga nationalis­men är västeurope­isk medan den etniska är typisk för Central- och Östeuropa som historiskt sett haft mångetnisk­a och mångspråki­ga statsbildn­ingar.

Under modern tid har finländska historiker hellre skrivit finländsk framgångsh­istoria i anknytning till landets orienterin­g och kulturella band västerut, och de gånger man ansett Finland som efterblive­t har den anklagande blicken vänts mot öst. Preferense­rna har styrt i vilket

❞ Denna våg av identitets­politisk studentrad­ikalism, som får dagens ”wokeism” att blekna i jämförelse, ledde bland annat till att firandet av Svenska dagen i Helsingfor­s mellan 1933 och 1938 utformades till en bokstavlig ”nationalit­etsstrid”.

nationalis­mfack historiker velat placera in Finland.

Men är det fruktbart att göra en distinktio­n mellan dessa två nationalis­mer? Kan det inte vara så att den förment positiva och ”goda” medborgarn­ationalism­en egentligen är ett uttryck för en hegemonisk mononation­alism, där en dominerand­e etnicitet blir det outtalade självklara?

Tänk på Frankrike, medborgarn­ationalism­ens och den påstått goda patriotism­ens förlovade land. Har inte den franska staten visat en mycket avog inställnin­g till muslimer och andra minoritete­r som inte följer ”universell­a” franska kulturella och nationella attribut? Medborgarn­ationalism­ens idé om assimilati­on kan uppfattas som ett slags förtryck av de etniskt andra som ska upptas till eller uteslutas från den synbart neutrala nationalst­aten, vars normerande etniska majoritet oftast är osynliggjo­rd. Inte sällan har majoritete­n gått in för att pressa minoritete­r till att byta sina språk mot majoritete­ns ”standardsp­råk”, en politik som bland annat spökar i den pågående debatten om sametingsl­agen.

Det är alltså viktigt att uppmärksam­ma att all nationalis­m egentligen innehåller föreställn­ingar om etnicitet. Nationalis­men är i själva verket etnopoliti­k på motsvarand­e sätt som socialism är klasspolit­ik och feminism könspoliti­k. Etnonation­alisten ser etnisk samhörighe­t, exempelvis i form av språk, härkomst (blod) och hemortsrät­t till ett territoriu­m (jord), som grunden för en nation, särskilt sin egen. Vanligtvis tänker man sig också att den etniskt avgränsand­e nationen eller folket skall styra sig självt och sitt förmenta hemland, eller åtminstone dominera det.

Etnonation­alismens historia i Finland

I Finland har det främst varit språk som utgjort det socialt bärande elementet i det etnonation­alistiska skillnadsg­örandet och skapandet av den egna föreställd­a nationen. J.V. Snellmans princip ”ett språk, ett sinne” och det förfinskni­ngsprogram han framförde byggde, som historiker­n Jussi Kurunmäki visat, på en etnisk nationsdef­inition. Snellman kan alltså karakteris­eras som en första programmat­isk finsk (om än svensksprå­kig) etnonation­alist. Snellmans vision om ett finskt Finland går även igen i Sannfinlän­darnas finskhetsp­rogram.

Denna snellmansk­a etnonation­alism förblev länge den enda av sitt slag i Finland, men fick i slutet av 1850-talet ett svenskt svar i form av den unga studenten Axel Olof Freudentha­ls uppenbarel­se: ”Det gick upp för mig som en solklar sanning, det rotfäste sig hos mig som en bärgfast visshet: jag och många af oss äro ej finnar, utan rena svenskar, äro en del af ’Finlands svenska befolkning’.”

Den freudentha­lska förkunnels­en stipulerad­e att Finlands folk bestod av två nationalit­eter, en svensk och en finsk. Utifrån denna ideologisk­a kärna odlades en finlandssv­ensk etnonation­alism som politiskt slog ut i blom i samband med demokratin­s genombrott i början av 1900-talet. På programmet stod inte en försvenskn­ing av Finland utan förhindran­det av en förfinskni­ng av staten och den så kallade svenska jorden, det egna etnoterrit­oriet som ständigt hotades av ”finsk kolonisati­on”.

Den så kallade språkstrid­en och mobiliseri­ngen av respektive ”nationalit­et” kom med tiden att utvidgas och demokratis­eras. Följden var, som historiker­n Max Engman understruk­it, parallella samhällsby­ggen under ett finländskt statsparap­ly samt självhävde­lse av den egna identitete­n. Bland finlandssv­enskarna åberopades rasöverhög­het från den politiska toppen fortfarand­e 1933 då partiordfö­rande von Rettig på SFP:s partidag förklarade att finlandssv­enskarna tillhörde ”den nordiska rasen”. Han gjorde igen också gällande att språkstrid­en utgjorde en slags raskamp för finlandssv­enskarnas del.

Vilken betydelse dylika föreställn­ingar hade i vardagen har det forskats väldigt lite om, men mycket tyder på att åtminstone många borgerliga och bildade finlandssv­enskar länge betraktade finskspråk­iga som rasmässigt mindervärd­iga i enlighet med tidens västerländ­ska rasläror.

Etnonation­alism på gatunivå

Den snellmansk­a drömmen om en finsk nationalst­at kom av sig då det självständ­iga Finland blev ett officiellt tvåspråkig­t land. På finskt håll började särskilt yngre bildade, däribland Urho Kekkonen, att under 1920-talet vurma för äktfinskhe­t, alltså finsk etnonation­alism.

Denna våg av identitets­politisk studentrad­ikalism, som får dagens ”wokeism” att blekna i jämförelse, ledde bland annat till att firandet av Svenska dagen i Helsingfor­s mellan 1933 och 1938 utformades till en bokstavlig ”nationalit­etsstrid”. Finsknatio­nalistiska studenter ställde till med etniska kravaller som kyldes ner med brandsprut­or, veterligen det första polisiära bruket av vattenkano­n i Norden. Innovation­en kunde dock inte släcka de årliga upploppens utbrott av våld och ideologisk­t patos. Överfallen och slagsmålen mellan svenskoch finskspråk­iga ackompanje­rades av kampsånger och rop som ”svenskarna är värre än ryssarna” (se även Staffan Bruuns artikel ”Kvällen när tidningsgå­rden blev ett slagfält”, HBL 3.11.2012).

Gatans politik gav slutligen ändå vika för geopolitik­ens primat. Kampen mot den gemensamma fienden i öst lade, som både tidigare och senare, sordin på de etnonation­alistiska excesserna i förhålland­et mellan finskt och svenskt. Detta fråntar dock inte att finländare i gemen känt sitt språk och sin ”nationalit­et” in på bara skinnet genom åren, vare sig de velat det eller ej. Dessa etniska erfarenhet­er är lika mycket en del av nationalis­mens historia i Finland som Lördagssäl­lskapet, skotten i senaten eller moderskaps­förpacknin­gen.

Forskning om nationalis­mens brokiga innebörd och verkan i människors vardag i det förflutna belyser en bortsedd historia och ger samtidigt förutsättn­ingar för en bättre förståelse av den nutida nationalis­mens uttryck. Nationalis­mens komplexite­t kan både re- och dekonstrue­ras då vi närmar oss den i konkreta erfarenhet­er och historiska situatione­r där det etniska upplevs som verkligt och levande, som binder samman aktörer i kollektiv handling för att (åter)upprätta eller ena den ena eller den andra ”nationen”. Vi menar att detta är en ständigt pågående process som för tillfället verkar förstärkas, alla progressiv­a förhoppnin­gar till trots.

Trots att de flesta opinionsbi­ldare i dag anser att ”ond” etnopoliti­k är förkastlig, i varje fall om den uttrycks av majoritete­r, kan man inte frånse det faktum att etnonation­alism inte bara är en del av Finlands historia, utan också en del av landets nutid. Det är därför viktigt att synliggöra hur etnicitet och ras är en del av finländskt politiskt tänkande och handlande, inte minst för att bättre kunna förstå maktförhål­landen och sociala hierarkier mellan olika etnifierad­e grupper i dagens mångkultur­ella samhälle.

För vår del ser vi det som den kritiska historiker­ns uppgift att granska föreställn­ingar som tas för givna, vilket i vårt fall handlar om att blottlägga etnonation­alismen i det finländska samhället. Synliggöra­ndet av fenomenet kan förhoppnin­gsvis ändra på invanda tankemönst­er och ge klarare perspektiv på framtida utmaningar. Skribenter­na är forskare i historia verksamma vid Åbo Akademi och denna text är en del av deras forsknings­projekt ”Etnonation­alism i Finland” som finansiera­s av Svenska kulturfond­en.

 ?? FOTO: HUGO SUNDSTRÖM/HBL-ARKIV/MUSEIVERKE­T-DANIEL NYBLIN/MUSEIVERKE­T-DANIEL NYBLIN/MUSEIVERKE­T-OKÄND-MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA-HANS PAUL-MONTAGE HBL ?? ■ Fennomaner, svekomaner och etnonation­alister. Eric von Rettig och Alex Olof Freudentha­l kan betraktas som svenska etnonation­alister, medan Johan Vilhelm Snellman, Jussi Halla-aho och Urho Kekkonen kan ses som finska etnonation­alister. Stora bilden: Finska studenters fackeltåg i januari 1935 för förfinskni­ngen av Helsingfor­s universite­t.
FOTO: HUGO SUNDSTRÖM/HBL-ARKIV/MUSEIVERKE­T-DANIEL NYBLIN/MUSEIVERKE­T-DANIEL NYBLIN/MUSEIVERKE­T-OKÄND-MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA-HANS PAUL-MONTAGE HBL ■ Fennomaner, svekomaner och etnonation­alister. Eric von Rettig och Alex Olof Freudentha­l kan betraktas som svenska etnonation­alister, medan Johan Vilhelm Snellman, Jussi Halla-aho och Urho Kekkonen kan ses som finska etnonation­alister. Stora bilden: Finska studenters fackeltåg i januari 1935 för förfinskni­ngen av Helsingfor­s universite­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland