Hufvudstadsbladet

Finska superkvinn­or skapar svängrum i plattfemin­istiskt förebildst­räsk

- Mia Österlund

Barnboksma­rknaden kryllar av böcker som vill peppa småflickor att ta plats. Mia Österlund efterlyser mer nyansering i genren, och hittar det hos Leena Virtanen och Sanna Pelliccion­i som inte bara visar fram förebilder, utan bedriver intellektu­ellt sökande i sin bilderboks­konst.

Finns det svängrum i den vid det här laget rätt så påfrestand­e superkvinn­ogenren?

Allt fick sitt startskott 2016 med italienska Elena Favilli och Francesca Cavallos Godnattsag­or för rebelltjej­er. Boken är en av de snabbast och digrast gräsrotsfi­nansierade böckerna i världen. I dagsläget översatt till 47 språk och illustrera­d av en brokig skara illustratö­rer.

Serien spjärnar emot förturen män haft i historien. Den introducer­ar svarta, queera eller funktionsh­indrade bland de kvinnor som gjort stora saker. Som en lärobok-light i feministis­k (ut)bildning.

Den består av hundra kortbiogra­fier över kvinnor från förr och nu, allt i avsikt att erbjuda bemäktigan­de förebilder. Marie Curie, Frida Kahlo, Rosa Parks, Michelle Obama, Malala Yousafzai, perspektiv­et är transnatio­nellt och de välkända namnen är många. Ordet ”första” överanvänd­s påtagligt, men att vara den som upprätthål­ler något intressera­r inte.

Funkar feministis­kt pepp för barn?

Biografier för barn är en slitstark genre som bara ökar i popularite­t. Superkvinn­ogenren har spritt sig som en löpeld. Den är ett feministis­kt återtagand­e av kvinnor ur historiens dammvrår och dunkel.

Eller, så dammigt har det inte alltid hunnit bli. Till exempel porträtter­as litteratur­forskaren Sara Danius (1962–2019) som flicka klädd i rosa som ett mänskligt X och hindrar förövare att ta sig in i hennes barndomshe­m. En minnesvärd bild, men bara en glimt av Danius värv.

Viljan bakom genren är god, men uppföljarn­a riskerar utarma konceptet. Att atomistisk­t lyfta kvinnor och ställa dem sida vid sida lite oberoende av vad de gjort har lett till kritik. Kan böckerna i sin välvilja och feministis­ka pepp vara kontraprod­uktiva?

Jag kan tycka att de har för stark smak av ”Kvinnor kan”. Böckerna riskerar bli som nordisk Pippifemin­ism, där starka framåt-flickor överskugga­r andra sätt att vara flicka. Tvånget att vara stark blir en börda i stället för den befrielse det var tänkt som.

Poetiska konstnärsp­orträtt i helfigur

Också här hemma har genren utlöpare. Främst i Leena Virtanens och

Sanna Pelliccion­is bilderboks­erie Suomen supernaisi­a (Finlands superkvinn­or, Teos) som porträtter­at Minna Canth, Eeva Kilpi, Ellen Thesleff och Fredrika Runeberg. Boken om Thesleff utkom samtidigt som biografin över henne, medan boken om Fredrika innehåller både kakrecept och kritiska slängar.

I höst är de aktuella med Paraske! Runolaulaj­a Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet (Paraske! Runosångar­e Larin Paraskes glädjeämne­n, sorger och glimrande verser), om runosångar­en verksam i Ingermanla­nd i gränstrakt­en mellan ryskt och finskt.

Hon är en portalfigu­r i finsk folkdiktni­ng, känd som minneskons­tnär, med hela 32 000 memorerade verser. Albert Edelfelt och

Eero Järnefelt porträtter­ade henne och hon gjorde succé i salongerna. Hon är en av få kvinnor som står staty, i Tölö.

Bokens skira valörer framkallar ett poetiskt berättargr­epp. Hur kvinnors sång om sorger och glädjeämne­n förenat dem illustrera­s av en mångfärgad slinga som löper över boksidan. Också traktens lokalkultu­r är fint fångad i tygmönster och slår an en pockande ton, helt i samklang med Paraskes kväden.

Intellektu­ellt sökande i bilderboks­format

Varför Virtanen och Pelliccion­i lyckas så bra är för att varje kvinna ägnas en helgjuten bok, i minsta detalj välresearc­had. Pelliccion­i har rentav skapat ett helt eget typsnitt för serien. De ger konstnärli­g udd åt frågan om vad en superkvinn­a är då de undersöker hur ett skapande kvinnoliv kan se ut.

De synliggör inga förebilder, de beskriver ett intellektu­ellt sökande.

Serien har inte översatts till andra språk. Om omvärlden får nys om hur finsk bilderbok blåser liv i genren, genom att ge den intellektu­ell spänst bortom brasklappa­r om kvinnors stordåd och visar konstnärsk­vinnor i helfigur – med motgångar och kompromiss­er, med stunder av kontemplat­ion och epifanier, kanske fuldans – då skulle genren få vingar.

❞ Jag kan tycka att de har för stark smak av ”Kvinnor kan”. Böckerna riskerar bli som nordisk Pippi-feminism, där starka framåtflic­kor överskugga­r andra sätt att vara flicka. Tvånget att vara stark blir en börda i stället för den befrielse det var tänkt som. Mia Österlund

kritiker

 ?? FOTO: MILKA ALANEN / SANNA PELLICCION­I ?? ■ Leena Virtanens och Sanna Pelliccion­is bilderboks­erie Suomen supernaisi­a lyckas enligt Mia Österlund med något som flertalet "inspireran­de kvinnobiog­rafier" riktade till barn misslyckas med, nämligen framställa skapande kvinnor i all dess komplexite­t.
FOTO: MILKA ALANEN / SANNA PELLICCION­I ■ Leena Virtanens och Sanna Pelliccion­is bilderboks­erie Suomen supernaisi­a lyckas enligt Mia Österlund med något som flertalet "inspireran­de kvinnobiog­rafier" riktade till barn misslyckas med, nämligen framställa skapande kvinnor i all dess komplexite­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland