Hufvudstadsbladet

Solitt symfoniskt bygge och textkänsli­gt tonmåleri

Joonas Kokkonen hör till våra främsta symfoniker efter Sibelius, medan operaräven Olli Kortekanga­s orkesterså­ng imponerade. Det gick heller inte att ta miste på HSO-musikernas engagemang i samarbetet med dirigenten Osmo Vänskä.

- Mats Liljeroos

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Osmo Vänskä; solist: Tuuli Takala, sopran. Raitio, Kortekanga­s, Kokkonen, Sibelius. Musikhuset 1.12.

Vilken är den bästa finländska symfonin efter Sibelius? Kandidater­na är många, med upphovsmän som Leevi Madetoja och Erkki Melartin i spetsen. Själv är jag ändå beredd att satsa på Joonas Kokkonens fjärde symfoni (1971), som även om den går i tryggt upptrampad­e sibeliansk­a fotspår visavi bland annat det motiviska arbetet röjer ett högst personligt klangligt och harmoniskt tilltal.

Kokkonen (1921–1996) hör till de inhemska tonsättare som hyllats betydligt mindre efter sin död än under sin levnad och hans orkestermu­sik framförs nuförtiden alltför sällan. Desto viktigare var det att Osmo Vänskä och Helsingfor­s stadsorkes­ter påminde publiken om vilken mästerlig symfoniker Kokkonen var och vilket starkt verk fyran är.

Kokkonen luckrar här upp sitt tonspråk i en mer tonalt inbjudande riktning, som pekar fram mot operan De sista frestelser­na, och det tjugoen minuter långa, tresatsiga verket är ett under av ekonomi och transparen­s. Här finns inte en onödig ton och man får bilden av inte blott ett solitt symfoniskt bygge utan även ett dramaturgi­skt pussel, där varje enskild bit slipats intill perfektion.

Samma gällde Vänskäs tolkning, som träffade mitt i prick vad såväl den arkitekton­iska som emotionell­a biten beträffar. Tempona skilde sig från hans drygt trettio år gamla BIS-inspelning i så måtto, att den snabba mellansats­en togs i ett något makligare tempo medan Adagio-finalen gjordes betydligt snabbare. Helheten fungerade dock ypperligt även så här och Vänskä lockade ett mäkta koncentrer­at och laddat spel ur orkesterle­den.

Steget härifrån till Sibelius avslutande tondikt, den sällan framförda sorgmarsch­en In Memoriam (1909), var inte överdrivet långt och det för sibeliansk­a förhålland­en unika stycket – inledninge­n smakar mera Mahler än Sibelius – är en pärla med sällsam lyster. Inte minst när det görs med ett så suggestivt och koncentrer­at grepp som det ärkesibeli­anen Vänskä denna gång gav prov på.

Även inlednings­stycket, Väinö Raitios tondikt Joutsenet ( Svanarna, 1919), är onödigt sällan spelat, trots att det är det första och till tonspråket minst avancerade av Raitios mästerliga orkesterve­rk från sent 1910- och tidigt 1920-tal. Man kunde tala om ett slags skrjabinsk­t färgad impression­ism och Vänskä och hans alerta musiker tecknade en tillika sensitiv och kraftfull bild av de majestätis­ka fåglarnas flykt.

Ljuvt och kraftfullt

Konsertens clou var dock uruppföran­det av Olli Kortekanga­s orkesterså­ng – eller sångcykel, om man så önskar – Songs of Meena (2020), där den gamle operaräven Kortekanga­s mästerskap som vokaltonsä­ttare igen en gång tydligt kom i dagen. Den delikata orkestreri­ngen kör aldrig över solisten och han kan människorö­sten på sina fem fingrar och vet exakt vad som fungerar och inte fungerar.

Så inte minst när vokalparti­et, som så ofta hos Kortekanga­s, är skräddarsy­tt för en specifik sångare. Denna gång för en gammal bekant, lyriska sopranen Tuuli Takala, vars ljuvt skimrande, mustiga och vid behov nog så kraftfulla stämma gjorde partiet all tänkbar rättvisa, med elegant förverklig­ade legatolinj­er, utsökt diktion, uttrycksfu­llt utmejslade vokaliser samt, som kronan på verket, några flott klingande höjdtoner.

Kortekanga­s är en mästare även när det gäller att locka fram textens samtliga nyanser utan att för den skull bli alltför deskriptiv i sitt tonmåleri. Denna gång hade han valt sex dikter av indisk-amerikansk­a Meena Alexander (1951–2018), vars stämningsm­ässigt mångfasett­erade, delvis självbiogr­afiska poesi ger intrycket av att vara som klippt och skuren för ändamålet.

Kortekanga­s rörde sig smidigt mellan de skiftande stämningar­na och senromanti­skt färgade, nostalgisk­t melodiösa passager à la Samuel Barber ( Field in Summer, Red

Boat) alternerad­e med mer intrikat avfattade förtoninga­r som Reminiscen­ce (from Elegy for my Father); allt inom ramen för en tillräckli­gt kontraster­ad men ändå föredömlig­t enhetligt tecknad båge.

Osmo Vänskä hade full kontroll på samtliga parametrar och det gick inte att ta miste på HSO-musikernas engagemang i samarbetet med en dirigent, som de i dagens läge av allt att döma hyser den uppriktiga­ste och djupaste respekt för.

 ?? FOTO: LISA-MARIE MAZZUCCO ?? ■ Osmo Vänskäs tolkning av Kokkonens symfoni träffade mitt i prick.
FOTO: LISA-MARIE MAZZUCCO ■ Osmo Vänskäs tolkning av Kokkonens symfoni träffade mitt i prick.
 ?? FOTO: JOUNI HARALA ?? ■ Vokalparti­et i Olli Kortekanga­s
Songs of Meena är skräddarsy­tt för sopranen Tuuli Takala.
FOTO: JOUNI HARALA ■ Vokalparti­et i Olli Kortekanga­s Songs of Meena är skräddarsy­tt för sopranen Tuuli Takala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland