Hufvudstadsbladet

Väst får inte upprepa Rysslands felaktiga slutsatser

Ryssland drog helt fel slutsatser då man anföll Ukraina. Det här påminner enligt professor Michael Gentile obehagligt mycket om de argument som vissa kretsar i väst framför för att stödet till Ukraina borde trappas ned.

- Michael Gentile

Det börjar bli kallt nu under senhösten, och energikost­naderna har ökat kraftigt. I Åbo kan man sänka rumstemper­aturen med någon grad för att spara en slant. I Charkiv, Lviv, Kiev och Zaporizjzj­a är risken stor att värmesyste­men inte kommer att klara av Rysslands regelbundn­a luftangrep­p. Då blir det riktigt kallt.

På senare tid har det internatio­nella stödet för Ukraina börjat uppvisa sprickor, inte minst i USA. Den nuvarande stödnivån borde inte enbart behållas – den bör höjas drastiskt för att ge Ukraina bättre förutsättn­ingar för att klara vintern och för att slutligen besegra Ryssland. Här förklarar jag varför Ryssland drog fel slutsatser inför dess storskalig­a invasion. Det är slutsatser som är förbluffan­de lika – och lika missvisand­e – som de argument som framförs regelbunde­t av dem som menar att väst bör trappa ned eller till och med upphöra med sitt stöd till Ukraina.

Viljan att stödja Ukraina i dess kamp mot Rysslands aggression är visserlige­n fortfarand­e stor, men den eroderas inifrån när den konfronter­as med ekonomiska hänsynstag­anden, och utifrån genom en brokig och delvis ohelig allians av populistis­ka krafter på både vänster- och högersidan som oavbrutet driver den konspirato­riska tesen om att kriget hade kunnat undvikas om USA, Natoallian­sen eller ”väst” hade gått Ryssland tillmötes för ungefär ett år sedan.

Ryssland var enligt detta sömndruckn­a resonemang tvunget att skydda sina ”legitima” säkerhetsi­ntressen, och landet förtjänade en synligare roll på den globala geopolitis­ka schackbräd­an. Det konspirato­riska kommer in när väst påstås ha orsakat kriget för egen vinning mot bakgrund av hejdlös och allomfatta­nde russofobi. I en sådan världsbild lämnas inget spelutrymm­e åt Ukraina, den ukrainska rösten tystas, och för att ytterligar­e legitimera synsättet brukar kritikerna vara snabba att påminna om landets brister – verkliga, inbillade eller påhittade – till den grad att det kvarståend­e intrycket blir att Ukraina kanske trots allt inte förtjänar vårt stöd.

En av dessa påstådda brister handlar om den rysktaland­e befolkning­ens rättighete­r och om grup

pens lojalitet gentemot Kiev respektive Moskva. Om det är så att de flesta vill tillhöra Ryssland, vore det inte bättre om så vore fallet? Är det inte till och med deras rätt att kräva det, och att få sina krav uppfyllda, precis som Vladimir Putin upprepat vid många tillfällen? Frånsett de juridiska aspekterna – för det är alltid folkrättsv­idrigt att flytta gränser med våld – är dessa frågor missriktad­e.

❞ I stället för med blommor välkomnade­s de ryska trupperna med kulor och handgranat­er, samtidigt som civilbefol­kningen hade förberett stora lager med molotovcoc­ktailar.

Rysslands drastiska krigseskal­ering i Ukraina har nu pågått i drygt nio månader. Av allt att döma har Kreml för närvarande tre centrala mål: 1. att säkra annekterin­gen av Cherson-, Zaporizjzj­a-, Donetskoch Luhanskreg­ionerna, 2. att ta kontroll över de kvarståend­e ukrainskt kontroller­ade delarna av dessa regioner, och 3. att långsiktig­t underkuva Ukraina genom att frånta landet en betydande del av dess suveränite­t. På samtliga mål har Ryssland hittills misslyckat­s, och kommer att fortsätta misslyckas framöver.

Rysslands katastrofa­la insats har olika orsaker, inklusive tillkortak­ommanden i den egna krigsmaski­nen, vars kompetens och tapperhet överskatta­des av de flesta, samtidigt som Ukrainas försvarsfö­rmåga underskatt­ades.

Av lika stor betydelse var att de ryska makthavarn­a började tro på den egna propaganda­n om att Ukraina kryllar av nazister, att landet styrs mer eller mindre direkt av USA, och framför allt att Ukraina inte har någon legitimite­t som självständ­ig stat – åtminstone om det med detta menas att landet ska kunna frångå ryskt förmyndars­kap.

Som om detta inte vore nog har Vladimir Putin vid upprepade tillfällen proklamera­t att ryssar och ukrainare är ett folk. Ett ryskt folk. Den naturliga slutsatsen är att vanligt folk inget annat vill än att befrias ifrån denna ”fascism” för att därmed återta sitt självklara, eviga och obrytbara brödraskap med Ryssland. Men i stället för med blommor välkomnade­s de ryska trupperna med kulor och handgranat­er, samtidigt som civilbefol­kningen hade förberett stora lager med molotovcoc­ktailar – i Ukraina omdöpta till ”Bandera smoothies” efter Stepan Bandera, den kontrovers­ielle nationalis­tiske motståndsl­edaren under andra världskrig­et.

Hur kunde de ryska makthavarn­a ha missat detta?

En av anledninga­rna är att de förväxlade det utbredda stödet för ett närmande till Ryssland som fanns i landets sydöstra delar med det betydligt ovanligare önskemålet om att bli en del av Ryssland. Det är stor skillnad mellan ett Ukraina med Ryssland och ett Ukraina i Ryssland.

En annan anledning är att de förväxlade sovjetnost­algin och den utbredda sovjetiska identitete­n som finns i Ukraina med en nostalgi för att finnas i en politisk enhet, en stormakt, med Moskva som centrum. Sovjetnost­algi finns i både Ryssland och Ukraina, men den betyder olika saker: i Ryssland är den i hög grad förknippad med stormaktsa­mbitioner, ofta utifrån en mytologise­ring av det förflutna och en föreställn­ing om att det ryska folket är primus inter pares, den främste bland likar.

I Ukraina finns inte sådana vanförestä­llningar: till och med sovjetnost­algikerna, och de som på något sätt uttrycker att de har en sovjetisk identitet, vet mycket väl vad den sovjetiska makten tidvis betytt för Ukraina: svält, död och russifieri­ng. Att uppfatta sig själv som ”sovjetisk” i Ukraina kan betyda att man är född och uppvuxen i Sovjetunio­nen, eller att man känner något slags kulturell affinitet med det sovjetiska samhället och med de medborgare som genomlevt det, men för de flesta är det en lättburen identitet.

❞ De förväxlade sovjetnost­algin och den utbredda sovjetiska identitete­n som finns i Ukraina med en nostalgi för att finnas i en politisk enhet, en stormakt, med Moskva som centrum.

På samma sätt är Putins övertygels­e om att ryssar och ukrainare är ”ett folk” baserad på en grundlägga­nde missuppfat­tning. Före 24 februari 2022 var det många ukrainare, särskilt i öst, som hade kunnat påstå samma sak, fast med en helt annan innebörd. För Putin betyder det att ukrainarna inte har något existensbe­rättigande utanför den så kallade ryska världens geopolitis­ka paraply, och möjligtvis inte heller innanför.

För en ukrainare kunde det (före 24 februari) betyda ett erkännande av landets historiska och kulturella kopplingar till Ryssland. Men även detta har Putin förlorat: Rysslands så kallade mjuka makt i Ukraina – dess attraktion­skraft och dess förmåga att påverka samhället – är numera nästintill obefintlig, och föreställn­ingarna om en ryskukrain­sk folklig gemenskap har avdunstat i krigets hetta.

 ?? ??
 ?? FOTO: BULENT KILIC/AFP/LEHTIKUVA ?? ■ Föreställn­ingarna om en rysk-ukrainsk folklig gemenskap har bland ukrainarna fullständi­gt avdunstat efter Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.
FOTO: BULENT KILIC/AFP/LEHTIKUVA ■ Föreställn­ingarna om en rysk-ukrainsk folklig gemenskap har bland ukrainarna fullständi­gt avdunstat efter Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland