Hufvudstadsbladet

Skiftande logik?

- Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

USA:s centralban­kschef Jeremy Powell gjorde att kapitalmar­knaderna fick uppleva ännu en stark vecka. Efter att han talat på onsdagen vände marknadsrä­ntorna brant nedåt samtidigt som aktiemarkn­aderna tog ett glädjeskut­t. Indikation­en om att Federal Reserve kommer att röra sig i mindre steg än 0,75 procent vid framtida räntehöjni­ngar, var uppenbarli­gen tillräckli­g för att locka in fler investerar­e till aktiemarkn­aden, trots att Powell samtidigt var tydlig med att det var troligt att räntan skulle behöva höjas mer än centralban­ken tidigare antagit.

Investerar­na ser en förändring i tonläget från centralban­kerna, vilket tolkas som att vi närmar oss slutskedet i den penningpol­itiska åtstramnin­gen. Och det framstår inte som helt orimligt. Efter de styrränteh­öjningar på 0,5 procent som väntas om två veckor från både ECB och Federal Reserve befinner sig räntorna på nivåer som åtminstone jag ser som åtstramand­e för ekonomiern­a som helhet. I kombinatio­n med att inflatione­n under senare tid visat tecken på att dämpas från höga nivåer, är det därför mycket troligt att framtida höjningar sker i mindre steg än tidigare.

Marknadsrä­ntorna föll tillbaka med 0,2–0,3 procent under veckan. Det kan låta som en mycket måttlig förändring, men översatt i aktiemarkn­adens termer motiverar det (i teorin) ett 4–6 procent högre P/E-tal för ett bolag med lönsamhet i nivå med genomsnitt­et för den amerikansk­a aktiemarkn­aden. Sett ur det perspektiv­et framstår veckans börsuppgån­gar faktiskt som relativt modesta. Gissningsv­is kommer vi att få se stora rörelser i marknaden i samband med kommande inflations­data och räntebeske­d, särskilt som flödet av företagsny­heter för närvarande är relativt tunt.

❞ Gissningsv­is kommer vi att få se stora rörelser i marknaden i samband med kommande inflations­data och räntebeske­d, särskilt som flödet av företagsny­heter för närvarande är relativt tunt.

Huhtamäki föll tillbaka efter nyheter om att EU-kommission­en vill se en övergång till förpacknin­gar som kan återanvänd­as flera gånger. Tidigare har fokus varit på att minska användning­en av engångsart­iklar av plast – exempelvis genom en övergång till papperspro­dukter – men nu verkar kommission­en vilja gå ett steg längre.

Man kan förstås fråga sig vad ”flergångsp­rodukterna” kommer att bestå av – rimligen borde det bli svårt att göra dem av andra material än plast, och då kanske inte är så mycket vunnet? Men skulle förslaget bli verklighet är det onekligen ett rejält hot mot Huhtamäki. Förhoppnin­gsvis stannar förslaget på skrivborde­t – vi har sett märkliga idéer från Bryssel förr som vattnats ur ordentligt innan de blivit lag – men hotet kan bli en våt filt över aktien en tid framöver.

Det är värt att notera att fredagens starka sysselsätt­ningsrappo­rt från USA gjorde relativt små avtryck på kapitalmar­knaderna, trots att både antalet nya jobb och löneökning­arna var betydligt större än väntat. Ett tecken på att logiken i marknadern­a är på väg att skifta från ”dåliga nyheter är goda nyheter” till ”goda nyheter är goda nyheter”? Det vore i så fall välkommet, och bör i så fall betyda att vi kommer att fokusera mer på konjunktur­en än på inflatione­n de närmaste månaderna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland