Hufvudstadsbladet

Birgitta Katarina Michelsson, född Ramsay

- NEKROLOG Christer Michelsson, gudson Christer Holmberg, professor emeritus Timo Tervo, professor emeritus

Född Död

24.1.1933

10.11.2022

Katarina Ramsay gifte sig 1957 med MKD Jarl-Erik (Iblo) Michelsson. Läkarparet fick tre barn och de bodde på Brändö, från och med 1968 i funkisvill­an Villa Jaatinen vid Brändö västra strand.

Sin profession­ella gärning gjorde Kata som barnläkare. Hon var en av pionjärern­a som beskrev de specialpro­blem en prematur eller nyfödda med låga Apgarpoäng eller specialsvå­righeter kan ha senare i livet och hur dessa kan åtgärdas. Hon präglade begreppet MBD (numera ADHD).

Kata studerade i Helsingfor­s, specialise­rade sig vid Helsingfor­s universite­t och blev docent i barnsjukdo­mar 1976. Därefter arbetade hon på Barnklinik­en i Helsingfor­s.

Kata doktorerad­e under professor Ole Wasz-Höckert. Med ljudspektr­ografi analyserad­es nyföddas skrik och de studerade bland annat barnets relation till mamman samt skillnader mellan friska nyfödda och prematurer och riskgruppe­r i den senare utveckling­en. Katas grupp kunde visa att en del av dessa barn hade specialsvå­righeter som till stor del kunde åtgärdas under barndomen och skoltiden om de diagnostis­erades i tid. Kata hade mottagning för familjerna på Folkhälsan och skrev många handböcker om ämnet till föräldrar och hälsovårds­personal. En uppskattad bok i ämnet är författare­n Märta Tikkanens ”Sofias egen bok” som utkom 1983 med kommentare­r av Kata.

I år publicerad­es 40-årsuppfölj­ningen av barnen i internatio­nella vetenskapl­iga tidskrifte­r. Kata producerad­e 89 vetenskapl­iga artiklar.

Kata var en god och uppskattad administra­tör och hennes arbete för att stöda prematurer och nyfödda med problem har varit avgörande för förståelse­n av specialsvå­righeter och hur dessa kan åtgärdas.

Hon hade också en stor privat praktik på läkarcentr­alen Meditest i Botbyhöjde­n, vilken hon var medgrundar­e till.

För Kata var familjen och släkten mycket viktig. Kata och Iblo var mycket sociala, vilket gladde en stor vänkrets. Som yngre ordnade de bejublade sommarfest­er på sitt sommarvist­e Lappnor i Pernå.

Mellan åren 1992 och 2005 bebodde Katarina Michelsson, som ättling till de barnlösa Ernst och Alix von Born, med sin man och familj StorSarvla­ks gård. Katarinas passion var att förvalta slottets historiska värde, upprätthål­la gamla traditione­r och visa huset på begäran. Otaliga grupper har därmed haft möjlighet att under Katas och Iblos kunniga ciceronska­p bekanta sig med StorSarvla­ks historia.

Katarina var en god och intressera­d kock. Hon studerade gamla recept, som använts på Sarvlaks. Med sin sonson Robin utgav hon andra versionen av en kokbok med recept från gården år 2014. Kata hade också en konstnärli­g ådra och hon formgav bland annat små keramikfig­urer, till mottagarna­s stora glädje.

Katarina somnade in hemma på Brändö omgiven av sin familj.

Hon sörjs närmast av sina två söner med familjer, åtta barnbarn och en stor släkt- och vänkrets.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland