Hufvudstadsbladet

Orpo önskar kommunala väktare till hjälp mot gängvåldet

Samlingspa­rtiet kommer med en ny öppning i debatten om gängvåldet – städerna kunde ta modell av de privata väktarföre­tagen för att sköta övervaknin­gsuppdrag. Meningen är att avlasta polisen, säger ordförande Petteri Orpo.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo uttalar sig i en intervju för HBL. Gängvåldet har varit en högaktuell debattfråg­a efter flera rapporter i medierna om gängrelate­rat våld. Samlingspa­rtiet har också skrivit under Sannfinlän­darnas interpella­tion om gatuvåldet.

HBL frågar Petteri Orpo vad Samlingspa­rtiets eget recept är för att få bukt med situatione­n.

– Ett sätt är att ge fler befogenhet­er till säkerhetsp­ersonal inom städerna. Man löser det inte bara med fler poliser, och vi lyckas inte ens utbilda så många poliser. Om man skulle lägga till kommunerna­s ansvar, till exempel i övervaknin­gsuppdrag, så skulle kommunerna och polisen dela på ansvaret. Förstås kräver det ändringar i lagen och resurserin­g, men det kunde vara ett sätt på den hårdare sidan, för att ingripa. I Sverige finns en sådan typs modell.

– I Helsingfor­s finns det så mycket ordningspr­oblem och därtill all brottsligh­et, så polisens resurser räcker inte till överhuvudt­aget. Till exempel Helsingfor­s stad kunde ha intresse av att satsa på säkerheten, i och med att kommunerna får färre uppgifter efter vårdreform­en. Säkerhetsf­rågorna borde finnas med bland kommunerna­s uppgifter, säger Orpo.

– Gatuvåldet är en så allvarlig fråga att det kräver breda åtgärder. Det här är en sådan, säger han.

Frågan om maktbefoge­nheter är alltid svår, hur ser du på det?

– Det är det. I lagstiftni­ngen finns bestämmels­er om enskilda väktare och väktarföre­tag. Vi måste se om liknande befogenhet­er kan ges till kommunerna. Förstås kan den personalen inte ha befogenhet­er att använda maktmedel, och det är noggrant lagstiftni­ngsarbete.

Orpo betonar att de mjuka åtgärderna är lika viktiga som de hårda.

– De mjuka åtgärderna är att få integratio­nen i skick, att satsa på de ungas hälsa, stöd från skolorna och en kvalitativ grundskola, att stödja familjerna, erbjuda hobbyer, och att ingripa tidigt.

– Och man måste kunna tala om att det finns en koppling till invandring och integratio­n. Men gängvåldet hänger också bredare ihop med ungas illamående. Det räcker inte med enbart batonger. Man måste gå på djupet för att se varför det finns ett illamående och varför integratio­nen misslyckas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■ Väktarföre­tagen kunde vara en modell för städerna, som kunde ta hand om en del säkerhetsf­rågor för att avlasta polisen. Det säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo, som ett inlägg i debatten om de ökande gängvåldet.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■ Väktarföre­tagen kunde vara en modell för städerna, som kunde ta hand om en del säkerhetsf­rågor för att avlasta polisen. Det säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo, som ett inlägg i debatten om de ökande gängvåldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland