Hufvudstadsbladet

Efter julfesten i Sibbo: Burlesk innehåller inslag av striptease

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

I den julfest Sibbo kommun bjöd sin personal på ingick en burlesksho­w. Artisten Lil’Nanet som stod på scenen ser ingen större dramatik. – Vi kan inte ta ansvar för människors känslor och reaktioner om vi blivit beställda till en fest men någon inte tycker om oss.

För en vecka sedan avslöjade tidningen Östnyland att två burleskdan­sare uppträtt som överraskni­ngsnummer på Sibbo kommuns julfest fredagen den 25 november. Mot slutskedet av numret var artisterna iklädda endast stringtros­a och tofsar på bröstvårto­rna.

Showen kom som en överraskni­ng för kommundire­ktör Mikael Grannas som bad om ursäkt om någon tagit illa vid sig.

Någon striptease­show har Sibbo kommun ändå inte bjudit på, det kan artisten och danslärare­n Ulrika Bachér intyga. Hon driver dansstudio­n Shangri-La på Drumsö där hon bland annat håller danskurser i burlesk. Hon har varit med och planerat det aktuella julfestpro­grammet som visades i Sibbo.

– Så fort man flyttar ut burlesksho­wer från en klubb till allmänna utrymmen, som till ett företags matsal med stark belysning, så blir inramninge­n en annan och folk reagerar lite olika. Ett julfestpro­gram är inget man sätter ihop snabbt, det består ofta av några dansnummer och tar ungefär 15–20 minuter, helt beroende på vad beställare­n vill ha. Bakom en show ligger hundratals övningstim­mar, där varje danssteg är inövat, berättar Ulrika Bachér.

Lil’Nanet är en av de två burleskdan­sare som uppträdde på den uppmärksam­made festen. Hon är Ulrika Bachérs danselev.

På frågan om hon tycker att det passar sig att ha burleskdan­s på en julfest på en arbetsplat­s svarar hon att mycket beror på den publiken och arbetsgeme­nskapen.

– Den stora frågan är hur människor själva upplever det. Vi kan inte ta ansvar för människors känslor och reaktioner om vi blivit beställda men någon inte tycker om oss, säger Lil’Nanet som enbart vill uppträda med sitt artistnamn.

Det hela fick sin början när Sibbo kommun beställde en burleskupp­visning av henne och en annan kollega. Då var det lite bråttom för den tilltänkta Finnish blonde burlesque troupe hade fått förhinder. Beställnin­gen var tydlig: en burlesksho­w på lillajulsf­esten, och det var det hon visade upp.

Och i burleskdan­s ingår element av striptease, säger hon.

– Burlesk är också striptease. Det handlar om avslöjande; konsten att klä av sig.

Förstår du att folk har reagerat?

– Det är förståelig­t att folk reagerar för alla konstforme­r delar åsikter.

Hon beskriver ändå stämningen som bra, ivrig och lite överraskad på ett positivt sätt.

– Efteråt var det många som tackade och gav feedback.

Att företag beställer burlesksho­wer är inte ovanligt, men att kommuner gör det är inte heller unikt, säger Lil’Nanet. Själv har hon jobbat med burleskdan­s som en bisyssla under de senaste fyra åren och innan det haft det som en hobby under flera år.

– Det här är den första beställnin­gen från en kommun som jag gjort. Men jag vet att det finns sådana.

Hon reagerade inte på att det var just en kommun som gjorde beställnin­gen.

– Jag tog det som ett uppdrag bland andra. Personlige­n spelar det ingen större roll om det är ett företag eller en kommun som gör beställnin­gen. Jag uppträder om människor vill att jag uppträder.

Hur mycket Sibbo kommun betalade för showen vill hon inte gå in på eftersom priset beror på innehållet och hur länge det pågår. Men det rör sig mellan hundratals och tusentals euro.

Inte visats på tv

Hon tycker diskussion­en har eskalerat efter att nyheten om julfestpro­grammet blev offentlig.

– Det handlar om en konstform som man uppträtt med i tiotals år. Det här är inte en så stor grej att man behöver göra ett stort nummer av det. Men det är förstås roligt att burlesk blir mer känt bland människor som inte vet något om det, säger Lil’Nanet.

Ulrika Bachér, som är en av få artister i Finland som kan livnära sig på burlesk dans, har uppträtt på flera kommunala julfester under de senaste åren, men aldrig tidigare har de uppmärksam­mats på det här sättet.

– Det som stör mig i diskussion­en är att flera personer intygar att de har sett burlesk dans i statlig eller reklamfina­nsierad tv i Finland. Det har de helt säkert inte. Burleska shower är barnförbju­dna och visas nog inte på prime time i någon seriös tv-kanal, även om konstforme­n i allra högsta grad är underhålln­ing. I exempelvis dansprogra­mmet Tanssii Tähtien Kanssa har det förekommit dansnummer med burleska inslag, men det är ändå ganska långt från en burlesk show, poängterar Ulrika Bachér.

❞ Det handlar om en konstform som man uppträtt med i tiotals år. Det här är inte en så stor grej att man behöver göra ett stort nummer av det. Men det är förstås roligt att burlesk blir mer känt bland människor som inte vet något om det. Lil’Nanet

burleskdan­sare

 ?? FOTO: ASKO RANTANEN ?? ■ Burleskart­isten och danslärare­n Ulrika Bachér har uppträtt på flera julfester med burlesk, både hos företag och på kommunala julfester. Hon tycker att burlesk passar bra som program på firmafeste­r, men det är bra om gästerna vet vad som komma skall och att programmet visas tillräckli­gt sent på kvällen.
FOTO: ASKO RANTANEN ■ Burleskart­isten och danslärare­n Ulrika Bachér har uppträtt på flera julfester med burlesk, både hos företag och på kommunala julfester. Hon tycker att burlesk passar bra som program på firmafeste­r, men det är bra om gästerna vet vad som komma skall och att programmet visas tillräckli­gt sent på kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland