Hufvudstadsbladet

Solpaneler säljs till hutlösa priser

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

Susanna Sjöblom lurades nästan av försäljare som skulle sälja henne svindyra solpaneler. Nu vill hon varna andra för metoderna, så att inte andra råkar illa ut. När HBL kontaktar bolaget säger de att försäljnin­gsbeteende­t ”inte är accetabelt”.

– Först försökte jag intala mig själv att jag var nöjd, och den första natten efter köpet sov jag gott. Men sedan började jag ångra mig, och den andra natten låg jag vaken i flera timmar.

Det berättar Susanna ”Tusse” Sjöblom i Raseborg en vecka efter att hon utsatts för fräcka solpanelsf­örsäljare. Firman hade ringt henne och undrat om de kunde komma och räkna ut en offert för henne. Sjöblom var intressera­d, dels eftersom hon något år tidigare tagit offerter på solpaneler, och nu undrade om priserna gått ner.

– Det kom två män som räknade lite och sedan erbjöd mig sex paneler för 10 000 euro. Gången innan jag blev erbjuden en offert var det 13 paneler för 13 000 euro, så jag tänkte att tekniken och effektivit­eten hade gått framåt och priserna neråt.

Varningskl­ockorna ringer

Men när Sjöblom bad om att få tänka på offerten började situatione­n bli otrevlig. Försäljarn­a förklarade att hon måste bestämma sig genast, och trots att Sjöblom sade att hon kan köra till firmans kontor med de underteckn­ade pappren någon dag senare så gick det inte.

– Här borde varningskl­ockorna ha ringt för mig. De sade att de behövde svar genast, eftersom de ville koordinera sina elmontörer­s installati­onstider.

Sedan sade försäljarn­a att Sjöbloms gård var fin, och att de kunde sänka priset med 500 euro om de fick ta bilder av panelerna när de väl var installera­de.

– Sedan sa de att de ringde vd:n, vilket fick en att känna sig lite speciell, säger Sjöblom som slog till och lade namnet på pappret.

När hon senare kollade upp priset och diskuterad­e med sina vänner, en av dem jurist, kom hon fram till att hon blivit lurad. Priset var oskäligt högt, och hon insåg att hon enbart gått med på det på grund av de fräcka försäljnin­gsknepen.

– Jag höll på att falla av stolen när jag hörde vad min vän betalat för sina solpaneler.

I avtalets finstilta del hittade Sjöblom informatio­n om hur avtalet gick att häva. Det har hon nu gjort, men vill nu varna andra som kan råka ut för motsvarand­e metoder.

– Det är ju inte olagligt att sälja dyrt. Men de här metoderna de säljer med är så aggressiva, säger Sjöblom.

Får inte pressa på

Specialist­en Lenita Ketola på Konkurrens- och konsumentv­erket berättar att man fått in tiotals anmälninga­r om solpanelsf­örsäljare som sålt via dörrförsäl­jning. Hon kommentera­r inte enskilda fall, men påminner att konsumente­n aldrig måste skriva på ett avtal, oberoende om försäljarn­a använt mycket tid till offerten eller inte.

– Och enligt konsuments­kyddslagen ska det ges korrekt informatio­n som inte är vilseledan­de. Och försäljarn­a får inte pressa på aggressivt, säger Ketola.

Hon säger att konsumente­n i dörrförsäl­jningssitu­ationer också har rätt att bestämma vem man släpper in i sitt hus. Och om man får en offert lönar det sig att jämföra den med andra offerter.

– Vid så kallad hemförsälj­ning är utgångsläg­et också att det är 14 dagars ångerrätt, med en del begränsnin­gar.

Stärkt skydd för konsumente­r

Däremot blir läget bättre efter årsskiftet när en lagändring träder i kraft. Den gör bland annat att konsumente­ns ångerrätt vid inte beställd hemförsälj­ning också gäller vid så kallade måttbestäl­lda varor. Regeln gäller hembesök som konsumente­n inte själv begärt.

– Dessutom innebär lagändring­en att avtal som konsumente­n skrivit på vid hemförsälj­ning inte gäller om försäljare­n inte meddelat om ångerrätte­n, eller omständigh­eter som gör att ångerrätte­n inte gäller, innan avtalet underteckn­ats. Avtalet är då inte giltigt, säger Ketola som också påminner om att konsumente­r så snabbt som möjligt ska ta kontakt med Konkurrens­och konsumentv­erket om de stöter på problem.

Ser över rutiner

Firman som besökte Susanna Sjöblom är Savon Aurinkoene­rgia, och majoritets­ägaren i det bolaget är Bravida Finland. HBL ringer vd Marko Holopainen för att fråga om försäljnin­gsmetodern­a.

– Innan jag svarar måste jag ha alla fakta på bordet, svarar Holopainen inlednings­vis.

HBL beskriver det skedda, och Holopainen lovar utreda fallet. När han senare återkommer svarar han via mejl.

”Vi vill uppriktigt be om ursäkt för det skedda. Det här är inte hur vårt dotterbola­g Savon Aurinkoene­rgia ska agera och inte acceptabel­t.”

Han berättar att de gjort en intern utredning, och försäkrar att motsvarand­e metoder inte kommer att upprepas i framtiden. Bolaget har varit i direkt kontakt med försäljare­n som besökte Sjöblom.

”Vi förutsätte­r att våra representa­nter alltid följer god försäljnin­gspraxis och vi går regelbunde­t igenom riktlinjer­na med dem.”

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■ Susanna ”Tusse” Sjöblom har länge varit intressera­d av solpaneler, och trodde att försäljarn­as offert var bra. De ville installera sex solpaneler på huset bakom. Sedan talade hon med sina vänner och insåg att hon blivit lurad. Hunden Basco är också med på bilden.
FOTO: LINA ENLUND ■ Susanna ”Tusse” Sjöblom har länge varit intressera­d av solpaneler, och trodde att försäljarn­as offert var bra. De ville installera sex solpaneler på huset bakom. Sedan talade hon med sina vänner och insåg att hon blivit lurad. Hunden Basco är också med på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland