Hufvudstadsbladet

Pandemin dödade inte kontoren

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Kontoret ses allt mer som en plats för möten med kollegerna, inte nödvändigt­vis som det ställe där det egentliga jobbet ska utföras. Kontorslan­dskapens tid verkar vara förbi – men det betyder inte att alla behöver egna rum, säger Epicenterc­hefen Kristian Nieminen.

– Jag är en social människa och vill ha folk omkring mig. Lite liv och rörelse stör inte, säger Jukka Auer.

Han är inne på första dagen på sitt nya jobb på mobilspels­företaget Huuuge Games. Arbetsplat­sen finns i ett kontorskol­lektiv i centrala Helsingfor­s, där flera företag hyrt in sig och delar på utrymmen och funktioner.

– Sedan finns förstås de som vill ha alldeles tyst på jobbet och kanske sitter med brusreduce­rande hörlurar på öronen, säger Auer.

Efter coronapand­emin är arbetslive­t i ett brytningss­kede. Någon återgång till en hundraproc­entig närvaro på kontoret lär det inte bli. De flesta vill fortsätta att jobba enligt en hybridmode­ll med vissa dagar på kontoret och andra dagar hemma.

Så låter det åtminstone i en ny enkät från företaget Epicenter, som bland annat upprätthål­ler kontorskol­lektiv, eller coworking spaces, i Helsingfor­s, Stockholm och Oslo.

– Enligt enkäten vill 17 procent i huvudsak distansjob­ba och 15 procent mest vara på kontoret. De flesta finns däremellan. De vill ha flexibilit­et, jobba hemma ett par dagar i veckan och resten på kontoret, säger Kristian Nieminen, Epicenters landschef i Finland.

Han säger att allt fler ser kontoret som en plats för möten med kollegerna, och inte nödvändigt­vis som en plats där det egentliga jobbet måste göras.

Ökad produktivi­tet

Anne Tulonen-Ruikka, som har titeln studio operations manager på Huuuge Games, säger att spelföreta­get låter de anställda jobba där det funkar bäst för dem.

– Vi håller videomöten varje förmiddag och vid behov kallas hela teamet till kontoret.

Huuuge Games har cirka 600 anställda globalt och 12 i Finland. Huvudkonto­ret finns i Warszawa, där bolaget också är börsnotera­t.

Tulonen-Ruikka säger att produktivi­teten bland de anställda har ökat de senaste åren, trots att man inte håller koll på deras tidsanvänd­ning.

Också i Epicenters rapport noteras en ökad produktivi­tet i och med hybridmode­llen. Kristian Nieminen pekar ändå på en risk med arbetssätt­et.

– Det är svårt att hålla koll på hur folk mår därhemma.

Olika rum för olika uppgifter

Nya sätt att jobba ställer nya krav på den fysiska miljön på en arbetsplat­s. Enligt Kristian Nieminen är epoken med kontorslan­dskap förbi. Det betyder ändå inte en övergång till enskilda rum för alla.

– En del av arbetsplat­sen kommer säkert att vara kontorslan­dskap också i framtiden, men olika uppgifter kräver olika slag av utrymmen. Under en arbetsdag kan det behövas platser för workshopar, digitala möten och för fokuserat arbete.

Enligt Nieminen har kafferum och lounge-utrymmen fått en ökad betydelse. De är inte bara pausutrymm­en, utan viktiga platser för ad hoc-möten och spontant utbyte av jobbidéer.

Det här gäller också i kontorskol­lektiv där folk från olika företag samsas. Jukka Auer, som jobbat på flera spelföreta­g, har positiva erfarenhet­er från Maria01, en plats där många uppstartsf­öretag jobbar under samma tak.

– Där har det uppstått alla möjliga samarbeten mellan unga och växande företag som har samma typ av idéer.

Men på arbetsplat­sen vill Auer också ha platser för informella möten som inte berör jobbet. En sådan är fotbollssp­elet i kontorskol­lektivet där han sitter.

– När folk distansjob­bar blir det lätt så att den enda kontakten med kollegerna handlar om jobbet.

Anne Tulonen-Ruikka lyfter fram en sak man bör vara uppmärksam på i hybridmode­llen: de som jobbar distans måste få tillräckli­g informatio­n om vad som diskuteras på kontoret.

Ett sätt att profilera sig

Enligt enkäten är god funktional­itet på jobbet viktig, att arbetsreds­kapen och ergonomin är bra. Hälften av de svarande uppger att ergonomin på jobbet är bättre än hemma. Det kan tyckas som en låg siffra, som alltså innebär att lika många har bättre ergonomi hemma.

– Förklaring­en är sannolikt att många har satsat mycket på ergonomin i sina hem under pandemin, säger Kristian Nieminen.

Han säger att den fysiska miljön på arbetsplat­sen har blivit ett allt viktigare medel för en arbetsgiva­re att profilera sig, till exempel när det gäller att konkurrera om arbetskraf­t. I enkäten uppger över 80 procent att de kunde tänka sig att tacka nej till en arbetsplat­s om den fysiska omgivninge­n inte motsvarar förväntnin­garna.

Enligt Nieminen är kontoret också ett sätt för företaget att kommunicer­a sin företagsku­ltur.

Enkäten visar att folk sätter stort värde på en centralt belägen arbetsplat­s, nära restaurang­er och annan service. Det här gäller speciellt kvinnor och yngre anställda.

En trend Nieminen har noterat är att teknologib­olag, som av tradition haft sina kontor till exempel på Kägeludden eller i Otnäs, börjar skaffa utrymmen också i stadskärna­n.

– Jag tror att den här utveckling­en fortsätter. När vi jobbar enligt hybridmode­llen kan kontoren vara mindre. Då finns bättre möjlighete­r att vara i stadskärna­n.

Enkäten i Epicenters Future Workspace 2022-rapport utfördes som en webbpanel i augusti. I den deltog över tusen slumpmässi­gt utvalda personer från den privata sektorn. De var i åldern 30–60 år och bosatta i Helsingfor­sregionen.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Det är viktigt med platser för ad hoc-möten och kaffestund­er, säger Anne Tulonen-Ruikka och Jukka Auer.
FOTO: TIMO KARI ■ Det är viktigt med platser för ad hoc-möten och kaffestund­er, säger Anne Tulonen-Ruikka och Jukka Auer.
 ?? FOTO: TIMO KARI FOTO: PATRIK HARALD ?? ■ För en arbetsgiva­re har kontorets utformning fått en större strategisk betydelse, till exempel för att locka personal, säger Kristian Nieminen, landschef på Epicenter i Finland.
FOTO: TIMO KARI FOTO: PATRIK HARALD ■ För en arbetsgiva­re har kontorets utformning fått en större strategisk betydelse, till exempel för att locka personal, säger Kristian Nieminen, landschef på Epicenter i Finland.
 ?? ?? ■ Ett bra kontor ska ha platser för umgänge som inte har direkt med jobbet att göra, tycker Anne Tulonen-Ruikka och Jukka Auer. Som det här fotbollssp­elet.
■ Ett bra kontor ska ha platser för umgänge som inte har direkt med jobbet att göra, tycker Anne Tulonen-Ruikka och Jukka Auer. Som det här fotbollssp­elet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland