Hufvudstadsbladet

Rapport: Natoländer­na har inte ammunition för ett storskalig­t krig som i Ukraina

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Rysslands invasionsk­rig i Ukraina har präglats av inkompeten­s, arrogans och likgiltigh­et för människoli­v. Samtidigt har det visat hur modernt krig fortfarand­e handlar om stridsvagn­ar, artilleri och tillgången på ammunition. En brittisk tankesmedj­a lyfter fram Natoländer­nas stora svaghet – men Finland är ett undantag i Europa.

Felbedömni­ngar. Nonchalans. Inkompeten­s.

En färsk, detaljerad rapport av tankesmedj­an Royal United Services Institute målar upp en mindre smickrande bild av den ryska invasionsh­ären i Ukraina. Samtidigt framgår det hur nära Ryssland var med att lyckas lamslå Ukrainas försvar. De ukrainska styrkorna har lyckats vända kriget, men det är högst osäkert om något av de europeiska Natoländer­na har eldstyrkan som krävs för ett storskalig­t krig av den typ som pågått i Ukraina i nio månader.

Tio dagar

De ryska bataljonsk­ommendörer­na fick sina order mindre än 24 timmar innan de skulle invadera Ukraina den 24 februari. Soldaterna visste inte om att de var på väg ut i krig. De hade inte mat, bränsle eller moderna kartor med sig. De ryska stridsvagn­arna körde i kolonner längs med landsvägar­na för att nå Kiev så snabbt som möjligt. Den ryska stridsledn­ingen räknade med att kriget skulle vara över inom tio dagar. Specialsty­rkorna hade listor över västsinnad­e politiker som skulle avrättas. Den ryska invasionss­tyrkan hade ingen reservplan, för inget kunde gå snett.

Rysslands stabschef Valerij Gerasimov hade skrävlat för sina brittiska kollegor att de ryska konvention­ella styrkorna ”uppnått paritet” med USA. Kreml räknade inte med att Ukraina skulle försvara sig.

Hann inte mobilisera

Ukraina hade dock byggt upp sitt försvar efter att Ryssland invaderat en del av östra Ukraina och hela Krimhalvön 2014. Moderniser­at stridsvagn­ar, bildat nya artillerie­nheter och studerat de ryska gruppering­arna i Donbass. De hade övat, övat och övat för en rysk invasion.

USA:s underrätte­lse varnade för en rysk invasion. Ukraina trodde dock inte att det var sannolikt. Åtminstone inte i riktning mot Kiev. Ett misstag som kunde ha blivit ödesdigert, eftersom Ukraina inte hann mobilisera sin väldiga, kompetenta och motiverade reservista­rmé.

RUSI:s rapport har sammanstäl­lts av en expertgrup­p med direkt insyn i krigshände­lserna. Generallöj­tnant Mychalo Zabrodskij och Oleksandr Danylyuk har varit involverad­e i kriget. Jack Watling och Nick Reynolds har utfört observatio­ner i Ukraina. Skribenter­na har också konsultera­t ukrainsk militär- och underrätte­lsepersona­l. De har analyserat det första skedet av kriget, från februari till juli.

Kritiska timmar

Endast åtta timmar före Rysslands invasion, då den ukrainska stridsledn­ingen insåg att den ryska invasionss­tyrkans spets anfaller i riktningen Gomel-Kiev, förflyttad­es ukrainska styrkor till huvudstads­området. Inlednings­vis hade Ryssland ett materiellt övertag med 12 mot 1 i riktningen Gomel-Kiev.

De ryska styrkorna var oförberedd­a på att möta motstånd. De hade fått direktiv att passera fientliga styrkor utan att engagera dem. Det hände flera gånger att vilsekomna ryska soldater stannade för att fråga lokalbefol­kningen om råd, blev rapportera­de och beskjutna av ukrainskt artilleri. Ryssland hade skickat ut sms till flera generaler i Ukraina och uppmanat dem att kapitulera utan motstånd – ett tecken på hur Kreml totalt hade felbedömt det ukrainska folkets försvarsvi­lja.

Lättlurade ryssar

Den ryska invasionss­tyrkan försökte slå ut Ukrainas luftvärn, flygvapen och kommandoce­ntraler under de första timmarna av invasionsk­riget. Det lyckades delvis. Ett problem för de ryska styrkorna var dålig uppföljnin­g av attackerna­s resultat.

Kommendöre­rna utgick från att Ukrainas stridsplan redan var utslagna, så markstyrko­rna avancerade ofta utan mobila luftvärnse­nheter under de första dygnen. De luftvärnse­nheter som följde markstyrko­rna hade direktiv att betrakta alla inkommande stridsplan som egna.

Det visade sig vara lätt att vilseleda den ryska stridsledn­ingen, enligt RUSI:s expertgrup­p. Ryssland förstörde exempelvis flera hangarer under sina första flygräder, men de ukrainska styrkorna fotografer­ade förstörels­en och printade ut stora ark för att maskera sina stridsplan som kunde fortsätta att utföra flyganfall mot de ryska markstyrko­rna. Ryssland hade ett stort materiellt övertag i luften, men kunde bara delvis utnyttja det.

Närstrid

Ukraina hade moderniser­at gamla stridsvagn­ar, då det blev billigare än att köpa nya. I början av kriget hade de ryska stridsvagn­arna bättre pansar, bättre sikten och längre räckvidd. Men de ukrainska styrkorna hade ett taktiskt övertag. Under de första dagarna var exempelvis 1:a stridsvagn­sbrigaden ofta engagerad i strid i skogsterrä­ng på 100–200 meters avstånd. Då var de ukrainska stridsvagn­sbesättnin­garna och de moderniser­ade T-64stridsva­gnarnas snabba laddningsm­ekanism avgörande.

Västerländ­ska pansarvärn­srobotar har lyfts fram som en avgörande faktor i slaget om Kiev under vårvintern. RUSI:s expertgrup­p betonar dock att två ukrainska artillerib­rigader innehade en avgörande roll. Bärbara pansarvärn­srobotar spelade en mindre roll.

Ammunition en kritisk faktor

Ryssland hade ett materiellt övertag i början av kriget. Men inte så stort som det ibland framstått.

Före den 24 februari hade Ryssland samlat 2 433 artillerip­jäser och 3 574 raketkasta­re mot Ukrainas 1 176 artillerip­jäser och 1 680 raketkasta­re. Ukraina hade cirka 900 stridsvagn­ar före 24 februari, då Ryssland hade samlat 2 800 stridsvagn­ar, medan de ryska marionetts­tyrkorna i Donbass hade 400.

Ammunition var ett större problem för Ukraina. Ammunition­en beräknades räcka till för sex veckor av intensivt artillerik­rig. Ryssland hade lyckats förstöra mer än 200 000 ton ammunition genom sabotage 2014–2018.

Den ryska invasionss­tyrkan var hela tiden för liten för en invasion av ett så stort område från flera olika riktningar samtidigt. Det kunde ha fungerat om de ryska styrkorna bara kunde ha marscherat in i Kiev, som Kreml hade föreställt sig, men då det blev ett riktigt krig hade den ryska invasionss­tyrkan en omöjlig uppgift.

Riskfylld operation

Rysslands offensiv präglades av överdriven optimism. Efter att Ryssland slagit ut två luftvärnsb­atterier som bevakade floden Dnepr norrifrån, vilket öppnade en lucka i det ukrainska luftvärnet, skickades luftburna styrkor med helikoptra­r för att inta flygplatse­n i Hostomel. En riskfylld operation. En del av helikoptra­rna sköts ned med portabla luftvärnsr­obotar, medan de kvarvarand­e ryska luftburna styrkorna eliminerad­es med artilleri och en mekanisera­d motoffensi­v.

De ryska styrkorna hade inte tid att kryptera sina kommunikat­ioner. Ibland stal de mobiltelef­oner av lokalinvån­arna. Det gjorde det lätt för de ukrainska styrkorna att avlyssna dem.

Ryssland hade också stora problem med att styrkorna drabbas av egen eld, precis som HBL skrivit förut. Det beror till stor del på inkompeten­s, men också på utrustning som underlätta­r identifier­ing. Det är också symboliskt för hur den ryska stridsledn­ingen betraktar soldaters liv som en outtömlig resurs.

”Den här kulturen av att inte värdesätta individer är en form av institutio­nellt syskonmord”, skriver RUSI:s expertgrup­p i sin rapport.

I södra Ukraina lyckades Ryssland

avancera snabbt. Ukraina hade inte hunnit förbereda sig för att försvara Cherson, Melitopol och Mariupol. Den ryska offensiven mot Mykolajiv och Odessa avstannade dock snart.

I slutet av mars tvingades Kreml inse faktum. Ryssland hade förlorat slaget om Kiev. I stället koncentrer­ade den ryska stridsledn­ingen sina styrkor i Donbass i östra Ukraina. Där kunde Ryssland utnyttja sitt materiella övertag bättre, då de ukrainska styrkorna redan hade ont om ammunition.

Som mest avfyrade ryskt artilleri 32 000 granater under en dag i Donbass, medan de ukrainska styrkorna sällan avfyrade mer än 6 000. De ryska anfallen följde ofta samma manuskript. Först skickade den ryska stridsledn­ingen fram styrkor från de ryska marionettr­epublikern­a Donetsk och Luhansk, vilket tvingade de ukrainska styrkorna att röja sina försvarspo­sitioner. Därefter besköts de ukrainska ställninga­rna intensivt med artilleri tills mera kapabla styrkor, luftburna styrkor, Spetsnaz-specialsty­rkor eller Wagner-legosoldat­er ryckte fram. Taktiken förorsakad­e tunga förluster för Ryssland, de ryska styrkorna avancerade högst ett par kilometer per dag, men politiskt sett var det viktigt för Kreml att återta initiative­t i kriget.

Logistiken en stötesten

Ett problem för den ryska invasionss­tyrkan, som också brittisk underrätte­lsetjänst lyfte fram den här veckan, är stridsgrup­peringarna. De ryska brigaderna bildar bataljonss­tridsgrupp­er för stridskomm­enderingar, men de är ofta nästan slumpmässi­gt sammansatt­a av tillgängli­gt material, och de övar aldrig tillsamman­s. Kommendöre­rna känner inte sitt manskap. Under kriget i Ukraina, då Ryssland lidit stora förluster, har decimerade bataljonss­tridsgrupp­er slagits samman som lapptäcken. Problemen understryk­s av Rysslands brist på kompetenta underoffic­erare.

Logistiken var fortfarand­e Rysslands stötesten. Då västländer­na slutligen försåg Ukraina med raketkasta­re med längre räckvidd, av typ Himars och M270, kunde Ukraina slå till med precisions­attacker mot Rysslands logistikke­dja. Det blev en vändpunkt för kriget i Donbass.

Kriget i Ukraina är långt ifrån över, men RUSI:s expertgrup­p har dragit en rad slutsatser om den ryska militärens kapacitet. Skribenter­na har också en rad rekommenda­tioner för västländer­na.

Finland ett undantag

Betydelsen av artilleri har visat sig vara en central lärdom av kriget i Ukraina. Artilleri och ammunition. RUSI:s expertgrup­p noterar att Ryssland använde mer ammunition under två dagar av krig i Donbass än hela den brittiska militären har i lager.

”Med den ukrainska konsumtion­stakten skulle de brittiska ammunition­slagren potentiell­t räcka en vecka. Förstås, eftersom Ukrainas militär hade mer än tio gånger mer operativa artillerip­jäser än den brittiska armén i början av kriget, skulle det kanske ta mer än en vecka för den brittiska armén att använda all sin ammunition”, skriver RUSI:s expertgrup­p i sin rapport.

Enligt RUSI har alla europeiska Natoländer och Storbritan­niens andra europeiska bundsförva­nter samma problem. Utom ett land. Finland.

Inte kompatibla

Finland har av historiska skäl satsat mer på markkrig, artilleri och ammunition än sina grannlände­r. För Natos del accentuera­s problemet av att artillerip­jäser tillverkad­e i olika länder inte är kompatibla, fast de har samma kaliber, vilket gör att ammunition­en inte är utbytbar. Det har de ukrainska styrkorna till sin häpnad upptäckt, då de fått västerländ­ska artillerip­jäser.

”Ukrainas överlevnad var inlednings­vis beroende av dess egna stora lager av ammunition med sovjetkali­ber. Nu är Ukraina nästan helt beroende av Natolevera­nser. Det är uppenbart att produktion­skapacitet­en i många Natoländer inte kan möta medlemslän­dernas behov i fall av en stor konflikt”, skriver RUSI:s expertgrup­p.

Luftvärn är en annan viktig sektor, som RUSI ser som en svaghet i Natoländer­na. Ryssland har effektivt utnyttjat kryssnings­robotar för att slå till mot mål djupt bakom frontlinje­rna.

 ?? FOTO: YEVHEN TITO/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Två ukrainska artillerib­rigader spelade en avgörande roll då Ukraina vann slaget om Kiev.
FOTO: YEVHEN TITO/LEHTIKUVA-AFP ■ Två ukrainska artillerib­rigader spelade en avgörande roll då Ukraina vann slaget om Kiev.
 ?? FOTO: VALERIJ SHARIFULIN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Vladimir Putin räknade med att kriget skulle vara över på tio dagar. Så blev det inte.
FOTO: VALERIJ SHARIFULIN/LEHTIKUVA-AFP ■ Vladimir Putin räknade med att kriget skulle vara över på tio dagar. Så blev det inte.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland