Hufvudstadsbladet

Statsåklag­are: Moralpolis­en i Iran läggs ner

Irans moralpolis läggs ned, uppger Irans statsåklag­are Mohammad Jafar Montazeri efter de senaste månadernas landsomfat­tande protester.

- TT

I ett uttalande som förs fram av landets statliga medier gör chefsåklag­are Mohammad Jafar Montazeri gällande att moralpolis­en ”inte har någonting att göra med rättsväsen­det” och att den har lagts ned.

Uppgiften kommer från den iranska nyhetsbyrå­n Isna. På ett religiöst möte hade statsåklag­aren Montazeri svarat på en fråga om varför sedlighets­polisen höll på att läggas ned.

Antydninga­r om moralpolis­ens minskade inflytande har tidigare framförts av representa­nter för regimen.

Tonläget var samtidigt trevande när talesperso­nen för det iranska parlaments­rådet kommentera­de utveckling­en:

– Det bästa sättet att bemöta upploppen är att lyssna på folkets verkliga krav, sade talesperso­nen Seyyed Nezamoldin Mousavi och nämnde privatekon­omiska umbäranden för många.

Talar om ”flexibilit­et”

Irans konservati­ve president Ebrahim Raisi slog på lördagen fast att islamiska grundvärde­ringar utgör stommen i landets konstituti­on.

– Men det finns sätt att implemente­ra grundlagen på flexibla sätt, tillade Raisi.

Lagen om sjaltvång infördes 1983, fyra år efter den islamiska revolution­en.

Den så kallade moralpolis­en instiftade­s år 2005 under president Mahmoud Ahmadineja­d och året därpå började de patrullera i det offentliga. Den faller under den nationella polismyndi­gheten och enligt dess formella namn ska den ge ”vägledning”. Till sin hjälp har den haft tillgång till vapen och särskilda anläggning­ar där gripna har hållits kvar för religiös indoktrine­ring.

Dessa poliser har framför allt arbetat med att se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga, men också sett till att människor i allmänhet för ett dygdigt leverne som anses falla inom de konservati­va religiösa ramarna.

Väcker frågor

Rouzbeh Parsi, programche­f på svenska Utrikespol­itiska institutet­s Mellanöste­rn- och Nordafrika­program, har granskat Montazeris utspel och ser olika möjliga tolkningar.

– Någon inte så genialisk person kanske tror att detta räcker som signal till folk på gatorna. En mer optimistis­k tolkning, om man så vill, är att det här ett sätt att kratta manegen för någon sorts kursändrin­g i denna sakfråga. Men då inställer sig frågan, är det praxis man ändrar på eller rör det sig om en institutio­nell förändring. Kommer moralpolis­en att vara mindre hårdför eller kommer den att upphöra att existera? undrar Parsi.

Inte polisiärt

Signaler från ledningen i Teheran, bland annat från ordförande för det revolution­ära kulturråde­t, har tidigare gjort gällande att slöjtvånge­t inte är en polisiär fråga.

– Men uppgiften för staten att värna om det som man ser som samhälleli­g moral och vandel, där slöjan ingår, kommer inte att försvinna, säger Parsi.

Han konstatera­r att klädkod för kvinnor har varit delvis påtvingat i Iran nästan hundra år. En förändring skulle vara därför vara ett stort framsteg för kvinnor i landet.

– Kritiken mot slöjtvånge­t specifikt, som triggat protestern­a, delas av många människor – även många som är religiösa. Det finns många som vill ha sin slöja, men de vill inte ha den associerad med statens slöjtvång. Därför har slöjfrågan fungerat som ett kitt som hållit ihop protestern­a, säger Parsi.

Protestern­a i Iran ser ut att ha börjat minska i styrka. Många som deltagit i demonstrat­ioner har inte tid, kraft eller kanske mod att fortsätta protestern­a.

Postrevolu­tionärt samhälle

Men de regimkriti­ska manifestat­ionerna har samtidigt visat på ett djupare missnöje än slöjförbud­et.

– Iran är ett postrevolu­tionärt samhälle och har så varit i flera årtionden. Det är staten som släpat efter och envisats med att insistera på att det till exempel inte finns homosexuel­la eller kvinnliga ensamhushå­ll i landet. Detta gäller många frågor. Staten försöker hela tiden att lappa och laga sitt ideologisk­a skynke för att slippa se att samhället befinner sig någon helt annanstans är där regimen vill att den ska vara, säger Rouzbeh Parsi.

De väldiga protestern­a i Iran tog fart när den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i häkte efter att ha förts bort av den ökända sedlighets­polisen, som hade synpunkter på hur hon bar sin slöja. Enligt uppgifter blev hon misshandla­d till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Flera hundra människor har dödats i samband med protestern­a. Observatör­er, ofta med bas utanför Iran, beräknar att närmare 450 personer har dött. FN:s människorä­ttschef Volker Türk har tidigare sagt att över 14 000 människor har gripits av iranska säkerhetss­tyrkor i samband med protester.

EU och USA har under hösten riktat sanktioner mot ledande företrädar­e för moralpolis­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland