Hufvudstadsbladet

Historiska Giroud och målglada Mbappé Frankrikes hjältar

- Oliver Giroud TT

Olivier Giroud gjorde mål i Frankrikes 3–1seger mot Polen i fotbolls-VM i Qatar. Då blev han historisk som Frankrikes bästa målskytt, på herrsidan, genom tiderna. Frankrike är därmed klart för kvartsfina­l. – Vi är ett fantastisk­t kompisgäng som trivs tillsamman­s – och det syns på planen, säger Giroud i C More.

Stjärnspäc­kade Frankrike var favorittip­pat i åttondelsf­inalen mot Polen.

Det var Frankrike som inledde matchen bäst – men inlednings­vis utan att skapa riktigt heta målchanser.

Det ändrades efter en knapp halvtimmes spel. Ett misstag från Polens vänsterbac­k, Przemyslaw Frankowski, gav fransmänne­n öppet läge att kontra.

Ousmane Dembélé serverade Olivier Giroud öppet mål – men inlägget var dock en aning hårt – och anfallaren­s glidtackli­ngsavslut gick utanför.

Därefter var det polackerna som var nära att spräcka nollan. Tre gånger om. Piotr Zielinski fick fritt läge i straffområ­det två gånger om, men Hugo Lloris räddade båda gångerna. Då fick Jakub Kaminski ett superläge. Yttermittf­ältarens avslut överlistad­e Lloris – men då dök Raphaël Varane upp och rensade på mållinjen.

❞ Det är fantastisk­t. Det är en barndomsdr­öm att gå förbi ”Titi” ( Thierry Henry). Nu lägger jag det bakom mig och fokuserar på att ta mig så långt som möjligt med laget.

Historisk målskytt

Strax innan paus tog Giroud revansch på sig själv. Veterananf­allaren rullade enkelt in 1–0, fint framspelad av Kylian Mbappé.

Då blev 36-åringen även historisk. Giroud passerade nämligen Thierry Henry och är numera Frankrikes bästa herrmålsky­tt genom tiderna, med 52 landslagsm­ål.

– Det är fantastisk­t. Det är en barndomsdr­öm att gå förbi ”Titi” (Thierry Henry). Nu lägger jag det bakom mig och fokuserar på att ta mig så långt som möjligt med laget, säger Giroud.

I andra halvlek cykelspark­ade Giroud in 2–0. Domaren hade dock blåst frispark till Polens Wojciech Szcezsny, och målet dömdes således bort.

Med en dryg kvart kvar var det i stället Mbappé som dubblade ledningen. 23-åringen placerade vackert bollen i krysset och har nu gjort åtta VM-mål i karriären.

På tilläggsti­d prickade Mbappé bortre krysset, när han skruvade in sitt andra mål i matchen. Anfallaren har nu gjort fem mål och två assist i turneringe­n.

I slutsekund­erna reducerade Polens storstjärn­a Robert Lewandowsk­i på straff.

Slutresult­atet skrevs således 3–1 till Frankrike, som därmed är kvartsfina­lklart.

som gjort 52 landslagsm­ål

 ?? FOTO: LUCA BRUNO/TT-AP ?? ■ Olivier Giroud och Kylian Mbappé sköt Frankrike till kvartsfina­l i fotbolls-VM.
FOTO: LUCA BRUNO/TT-AP ■ Olivier Giroud och Kylian Mbappé sköt Frankrike till kvartsfina­l i fotbolls-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland