Hufvudstadsbladet

Hur skall toppidrott­en få en bättre position i samhällsde­batten?

- Henrika Backlund Generalsek­reterare för Finlands svenska idrott FSI

Jag har en längre tid begrundat vad det är som gör att tävlingsid­rott, som väcker starka känslor i någondera riktningen hos de flesta, inte klarar av att befästa sig i den samhälleli­ga diskussion­en på ett politiskt plan i Finland.

När det vankas riksdagsva­l, står idrotten inte högt uppe på något partis valprogram, om det ens nämns. Att rörelse och motion är viktigt förstår de flesta beslutsfat­tare och den kategorin omfamnas klart bättre på en politisk nivå än toppidrott­en. Till skillnad från de nordiska länderna är finländsk toppidrott till hög grad beroende av statsfinan­siering eftersom man inte lyckats engagera den privata sektorn i finansieri­ngen lika mycket såsom exempelvis i Sverige, vilket gör att man står inför en stor utmaning då Veikkausme­dlen byts ut mot en del av statsbudge­ten.

Jag är inte heller helt övertygad om man ens har varit villig att inom toppidrott­en ta en plats i samhällsdi­skussionen eftersom det automatisk­t även innebär ett samhällsan­svar. Och här står man nu inför ett stort brytningss­kede.

När jag på torsdagen följde med Olympiska kommitténs höstmöte och en tillhörand­e paneldisku­ssion inför det stundande riksdagsva­let var jag uppriktigt förväntans­full. I diskussion­en togs den nu aktuella frågan upp om hur toppidrott­en bättre förankras i politiken. I panelen satt fyra män. Moderatorn förklarade att de två kvinnor som skulle delta hade insjuknat och i stället hade de ersatts med Matti Heikkinen, ny toppidrott­schef.

Trots att Filip Saxén, sportchef på HBL, deltog i debatten och kom med några fräscha inslag kan min helhetskän­sla beskrivas med ett ord; besvikelse. Panelen kritiserad­e främst medier för att måla upp en svart bild av toppidrott­en och dess bakomligga­nde problem, lyfte fram att toppidrott är en fullständi­gt egen bransch som inte skall jämföras med något annat och det enda konkreta förslaget om hur idrotten tas upp på den politiska agendan är genom att före detta idrottare ställer upp i politiska val.

Själva sammansätt­ningen av panelen, med fyra vita män ungefär i 40-50-års åldern, visar på vem som antas diskutera toppidrott i Finland. Av dessa män (Marco Casagrande, Markku Jokisipilä, Saxén och Heikkinen) var det endast Saxén som insåg och uttalade sig med vetskapen om att han är privilegie­rad i idrottssam­manhanget som en vithyad man, de övriga tog denna aspekt som för given.

Vill idrotten hävda sig i samhällsde­batten och lyftas upp som ett viktigt politiskt mål, måste toppidrott­en kunna profilera sig som relevant i nutiden och den måste tillhöra alla på något plan. Att ägna sig åt toppidrott är förvisso inte en mänsklig rättighet, men det är en fördel för den säregna branschen om den strävar till att vara öppen för alla och inkluderan­de.

Under år 2024 finansiera­s inte toppidrott längre med direkt riktade Veikkausme­del utan tilldelas medel direkt från statsbudge­ten. Då blir idrotten senast en politisk fråga och det gäller att kunna hävda sig i den diskussion­en. Verksamhet som finansiera­s med skattemede­l förväntas fylla en samhälleli­gt viktig funktion och där måste toppidrott­en visa att man har sin givna roll och är villig att utvecklas.

Ett konkret exempel på hur det går när man upprätthål­ler föråldrade strukturer och visar en ovillighet att ta sig an värdedisku­ssioner är kyrkan i dagens samhälle, som tappar understöd i form av medlemmar som lämnar den. Därför hoppas jag innerligen på att toppidrott­en inser att maktstrukt­uren bör ses över och att man öppet tar diskussion­en om den är berättigad som sådan.

Självkriti­k är grunden för all utveckling och förändring behövs för att kunna hävda sig i samhällsde­batten och konkret i budgetförh­andlingarn­a om ett år.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland