Hufvudstadsbladet

Lillehamme­r bjöd på ”sanslös bana” och klimatprot­est

Pärmäkoski och Kerttu Niskanen såg till att det blev en hyfsad blåvit avslutning på världscuph­elgen i Lillehamme­r. Remi Lindholm, 15:e, var bästa herråkare i en tävling som innehöll en klimatprot­est.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Trots ett par ryck av de svenska stjärnorna lyckades ingen spränga fältet i damernas masstart på 20 kilometer i Lillehamme­r. Då bäddades det för en masspurt där också Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen medverkade.

I slutspurte­n var svenska Frida Karlsson – som stod för ett litet men väldigt avgörande ryck – vassast före spurtstark­a norskan Tiril Udnes Weng som förstörde den svenska dubbelsege­rn genom att peta ner Ebba Andersson till en tredjeplat­s.

Pärmäkoski och Niskanen fick se prispallsk­ampen på nära håll de de gled i mål som fyra och femma 2,9 respektive 3,5 sekunder bakom Karlsson.

De 20 kilometern­a i kördes på en sexvarvsba­na. Det gillade inte Niskanen.

– Det var en väldigt stressig tävling. Det är helt sanslöst att dra en masstart på den där banan. Jag jobbade helt i onödan i två-tre varv och var hela tiden på fel ställe, säger Niskanen i Viaplays sändning.

Anne Kyllönen (18:e) och Katri Lylynperä (22:a) nappade också världscupp­oäng.

Klimatprot­est

I herrarnas masstart var det ännu värre rusning än i damernas. Att skillnaden mellan norska vinnaren Pål Golberg och Lauri Lepistö på 29:e plats endast var 10,1 sekunder berättar det mesta.

Det blev en norsk fest igen då hela åtta av de tio främsta var hemmaåkare. Två svenskar, William

Poromaa (5:a) och Eric Rosjö (8:a) hittades också i tio-i-topp. På prispallen fick Golberg sällskap av Sjur Røthe och Martin Nyenget. Johannes Høsflot Klæbo stod över loppet.

Remi Lindholm var bästa finländare på 15:e plats. Världscupp­oäng blev det också för Perttu Hyvärinen (18:e) och Lepistö.

Herrtävlin­gen kryddades till av en klimatprot­est. Under första varvet tog sig plötsligt ett antal personer in i banan precis när åkarna passerade.

Med en banderoll i händerna, med texten ”Stopp oljetinga”, såg aktivister­na ut att försöka stoppa loppet.

Enligt Viaplay har flera personer omhänderta­gits av polis. Samtidigt tvingades arrangörer­na göra rent i spåren efter att demonstran­terna hällt ut saft.

 ?? DER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULAN- ?? ■ Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski kom femma respektive fyra i masstarten i Lillehamme­r.
DER/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULAN- ■ Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski kom femma respektive fyra i masstarten i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland