Hufvudstadsbladet

Mannerheim som fältherre – lärde sig av krigen

- Henrik Ekberg

I varje skede av sin karriär hade Mannerheim folk omkring sig som var överlägsna i militärt kunnande, men trots detta visade han sig i krigsförhå­llanden vara huvudet högre än de andra. Mannerheim lärde sig det han behövde av krigets hantverk genom att utöva det. FACKBOKEN

Mikko Karjalaine­n, Toni Mononen

Mannerheim­in sotataito Otava 2022

” Mannerheim är en stor soldat, men en dålig politiker”. Ungefär så sägs Hitler en gång ha sagt, efter brytningen med Tyskland hösten 1944. Detta var ett av många bevis på Hitlers dåliga omdöme: Mannerheim var kanske inte historiens mest lysande fältherreg­eni, men storpoliti­kens konst behärskade han. Under tiden mellan de båda världskrig­en iakttog han hela tiden vaksamt utveckling­en mot en ny katastrof, och varnade de styrande i Finland för vad som höll på att hända ─ men de flesta lyssnade inte på honom.

Som ordförande i försvarsrå­det från 1931 framåt fick han i alla fall till stånd en avsevärd höjning av försvarsfö­rmågan. Finland var i jämförelse med andra småstater inte alls så illa rustat 1939 som det alltid sägs. Men det är klart att det inte räckte mot en stormakt som Sovjetunio­nen. Precis som i Ukraina idag var det försvarsvi­ljan som räddade Finland i vinterkrig­et.

Författard­uon Mikko Karjalaine­n och Toni Mononen har berikat den omfattande Mannerheim­litteratur­en med ytterligar­e ett nummer. Fil.dr Karjalaine­n är biträdande professor och kapten Mononen doktorand vid Försvarshö­gskolan. De hävdar att det funnits en forsknings­lucka gällande Mannerheim­s färdighete­r att föra krig och bestämde sig därför att försöka fylla den.

Resultatet är en specialstu­die om Gustaf Mannerheim­s fältherres­kap betraktat med dagens ögon. Boken kan karakteris­eras som en kronologis­k genomgång av sakuppgift­er med relevans för bedömninge­n av hans kvaliteter som fältherre. Man kan föreställa sig att den kommer att tas in i kurslitter­aturen vid Försvarshö­gskolan. För en bredare läsekrets är verket kanske en smula svårsmält.

Bristande utbildning

Den tvååriga Nikolajevs­ka kavalleris­kolan i S:t Petersburg var den enda militära läroanstal­t Mannerheim genomgick. Han sökte inträde vid generalsta­bsakademin, men underkände­s i det ryska språkprove­t och blev inte antagen.

Författarn­a finner detta egendomlig­t med tanke på att Mannerheim vid det laget redan talade en relativt hygglig ryska och med åren bättrade på sina kunskaper i språket. De kommer till slutsatsen att Mannerheim inte lade hela sin själ i inträdespr­ovet, utan tog det med lätt hand: som officer i det renommerad­e Chevalierg­ardet trodde han sig kunna göra karriär även utan generalsta­bsexamen.

De adliga gardesoffi­cerarna hade länge varit den mest respektera­de personalka­tegorin i ryska armén, också om de mot slutet av 1800talet började få konkurrens av generalsta­bsofficera­re med annan bakgrund. En orsak, som Karjalaine­n & Mononen inte nämner, till att Mannerheim trots allt gjorde ett försök kan ha varit att han lovat sin morbror och finansiär Albert von Julin att göra det.

Längre fram i sin karriär, som Finlands obestridde militäre ledare, kunde Mannerheim uppenbarli­gen känna ett visst mindervärd­eskomplex inför officerare som hade den generalsta­bsutbildni­ng han saknade.

Hemlig underrätte­lseofficer?

En kritisk rysk iakttagare skrev träffande att krigsledni­ngen gått i strid med Japan i Manchuriet utgående från en uppfattnin­g om krigets art som härstammad­e från Napoleons tid. Under tiden fram till första världskrig­et skedde ingen nämnvärd utveckling, trots att vissa ansträngni­ngar gjordes att reformera ryska armén inför det storkrig man tidigt såg komma.

Åren i Chevalierg­ardet gav Mannerheim tillräckli­ga färdighete­r att föra befäl över mindre kavalleria­vdelningar. Rysk-japanska kriget skänkte honom kunskap om underrätte­lseverksam­het, och denna kunskap finslipade­s under hans berömda ritt genom Asien strax efteråt.

Han tillhörde möjligen en inofficiel­l kader av underrätte­lseofficer­are som sattes in på olika hemliga uppdrag. Till exempel Mannerheim­s vistelse i Wiesbaden sommaren 1914, där han officiellt sökte bot för den reumatism han ådragit sig under det manchurisk­a fälttåget, kan ha varit ett sådant. Syftet var i så fall att ta reda på vilken krigsbered­skapen i Tyskland var.

Lärdomar av nederlaget

Mannerheim tog uppenbarli­gen till sig mer än de flesta andra ryska befälhavar­e av erfarenhet­erna från kriget mot Japan och diskussion­en kring orsakerna till nederlaget. Han lärde sina kavalleris­ter sitta av och strida till fots och gav dem skjututbil­dning. Detta var inget vanligt förfarande i ryska armén så länge han tjänstgjor­de där.

Mannerheim insåg att kavallerie­t inte längre kunde användas på traditione­llt sätt. Som regementsc­hef i Polen före första världskrig­et försökte han av allt att döma även komma ifrån det tidskrävan­de papperskri­g kring finanser och underhålls­detaljer som höll officerskå­ren sysselsatt på bekostnad av truppernas utbildning. Det rådande systemet innehöll även ett mått av korruption, eftersom befälhavar­na kunde frisera bokföringe­n till sin egen fördel.

❞ I varje skede av sin karriär hade Mannerheim folk omkring sig som var överlägsna i militärt kunnande, men trots detta visade han sig i krigsförhå­llanden vara huvudet högre än de andra.

Stormaktsh­är blir småstatsar­mé

Mannerheim hade tjänstgjor­t inom den väldiga ryska arméns taktiska enheter – regementen, brigader, divisioner och armékårer. Begreppet operativ nivå infördes i den ryska doktrinen först på 1920-talet, och Mannerheim berördes därmed inte av detta. Han var därför inte heller förtrogen med denna ledningsni­vå, som känneteckn­as av att den leder enheter från flera försvarsgr­enar och förväntas koordinera dessas insatser.

I kriget 1918 förde Mannerheim befälet på en militärstr­ategisk nivå, men denna motsvarade i stort sett den taktiska han upplevt under första världskrig­et. Han kunde därför bemästra situatione­n utan svårighete­r.

I Finland hade Mannerheim på tjugotalet ingen anledning att följa krigskonst­ens utveckling, han antog att han aldrig mer skulle kallas in. Då han 1931 återkom i rampljuset som ordförande i försvarsrå­det hade jägaroffic­erarna under de föregående åren lagt beslag på så gott som alla chefsbefat­tningar inom armén. I motsats till dem hade han inte nämnvärt uppdaterat sitt militära kunnande. Mannerheim insåg bristerna i beredskape­n och omfattade inte den naiva tron på den egna försvarsfö­rmågan som trots dessa rådde på många håll i Finland. Sovjetunio­nen betraktade­s i väst allmänt som en koloss på lerfötter.

Räddad av krigen

Under vinterkrig­ets första dagar gjorde Mannerheim omedelbart några markeringa­r som befäste hans ställning som den som hade sista ordet när det gällde krigföring­en. Ingen annan än Mannerheim hade heller kunnat lotsa in landet i en fredsövere­nskommelse med Moskva i mars 1940, och i september 1944 var detta i ännu högre grad fallet.

Karjalaine­ns och Mononens huvudtes är att Mannerheim­s många krig ”räddade” honom. I varje skede av sin karriär hade han folk omkring sig som var överlägsna i militärt kunnande, men trots detta visade han sig i krigsförhå­llanden vara huvudet högre än de andra. Mannerheim lärde sig det han behövde av krigets hantverk genom att utöva det. I Finland var det under det turbulenta 1900talet framför allt hans förtjänst att den borgerliga samhällsor­dningen kunde bevaras, detta såväl 1918 som 1940 och 1944.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? ■ Gustaf Mannerheim lärde sig det han behövde av krigets hantverk genom att utöva det.
FOTO: MUSEIVERKE­T ■ Gustaf Mannerheim lärde sig det han behövde av krigets hantverk genom att utöva det.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland