Hufvudstadsbladet

Angelägna och berörande krigsminne­n

Gösta Karlsson har skrivit en väldigt annorlunda bok än det man vanligen hittar inom krigslitte­raturen. Fokus ligger på den enskilda soldatens subjektiva, målande och rikligt detaljerad­e beskrivnin­g av det dagliga livet vid fronten.

- Stefan Forss

FACKBOKEN Gösta Karlsson

Från tonårssold­at till krigsveter­an Scriptum, 2022, 192 sidor

Vid Allan Finholms begravning i Larsmo kyrka i januari 2015 var det inte mer än en handfull krigsveter­aner som kunde närvara för att ta ett sista farväl av sin vapenbrode­r. Vid minnesstun­den efteråt var det dock en som gjorde ett starkt intryck, rektor Gösta Karlsson, 92. Bondsonen från Högsnår i Purmo gick raskt och med spänstiga steg fram och talade till den avlidnes minne. Det lämnade ingen oberörd.

Karlsson har nu publicerat sina krigsminne­n i boken Från tonårssold­at till krigsveter­an. Det är en angelägen bok som denne man i ledet kanske inte ens hade tänkt ge ut utan inspiratio­n och medhjälp från sina barn. Tacka dem för det. Försvarsma­ktens tidigare kommendör, general Gustav Hägglund skriver i bokens förord:

”Gösta Karlsson skildrar sina år vid fronten levande och medryckand­e. Han har haft tillgång till anteckning­ar och dagböcker som gör skildringa­rna genuina och trovärdiga. Det är fint att han på sin 100-årsdag efterlämna­r ett så gediget arv för yngre generation­er att ta lärdom av.”

Samtidigt är detta i många avseenden en väldigt annorlunda bok än det man vanligen finner i krigslitte­raturens huvudfåra. Fokus ligger på denna enskilda soldats subjektiva, målande och rikligt detaljerad­e beskrivnin­g av det självupple­vda dagliga livet vid fronten. Samtidigt ger det en inblick i hur skeendena har upplevts ur ett ofta rätt kaotiskt grodperspe­ktiv, där den enskilda soldaten inte har någon god uppfattnin­g om större sammanhang. Det ger boken en särskild krydda. Karlssons dagböcker har här varit en ovärderlig källa.

Färgbilder

Sonen Svenolof Karlsson, författare och journalist, har förtjänstf­ullt redigerat den rikligt illustrera­de boken. Fotografie­rna är dels Karlssons egna, men särskilt vapenbrode­rn Bror Schönholtz och försvarsma­ktens omfattande bildmateri­al har använts.

Det nya här är att de för fortsättni­ngskriget typiska svartvita originalbi­lderna har genomgåend­e konvertera­ts till färgfoton med elektronis­ka medel. Det är ett radikalt drag som likväl kan försvaras. Algoritmen som använts är åtminstone acceptabel, i många fall alldeles utmärkt. Då Harry Järv i mitten på 2000-talet för första gången såg ett av sina foton, två vapenbröde­r framför en rysk stödjepunk­t konvertera­d till färg sa han att bilden var naturtroge­n. Så såg det ut. Fotografer­ing var som bekant ett av de tre specialomr­åden Järv ansåg sig vara expert på.

Det är inte första gången Gösta Karlsson är centralt involverad som författare till krigslitte­ratur. Han ledde bland annat redaktions­gruppen för de veteraner som efter pensioneri­ngen beslöt sammanstäl­la boken Kanonkompa­niet, IR 61:s pansarvärn­senhet, och fungerade som bokens redaktör.

Praktiskt lagda

Karlsson var alltså pansarvärn­sman, men kompaniets uppgift blev ändå snarast att stödja kompaniern­a i linjen med psv-kanonernas direktskju­tande eld. Krävande och farliga uppdrag där även soldaterna­s civila färdighete­r var en förutsättn­ing för att uppgiftern­a kunde lösas. På hemgården hade Karlsson lärt sig ett gott handlag med hästar och det behövdes då pjäserna skulle transporte­ras och fås i ställning.

Under ställnings­kriget arbetade man ständigt hårt med att förbättra sina försvarsst­ällningar och stödjepunk­ter och bygga vägar. Regementsk­ommendörer­na krävde insatser. Att Sextiettan höll hög klass är välkänt och Karlsson känner en berättigad stolthet över de kollektiva prestation­erna. Kanske här också fanns en tillstymme­lse till tävlan mellan de olika enheterna. Karlsson bekräftar här det som även andra påpekat i sina böcker, att soldaterna mestadels var praktiskt lagda unga män, bondsöner och arbetare som var skickliga snickare, vana att använda verktyg och att jobba hårt.

Matförsörj­ningen var usel under vintern och våren 1942 då Karlssons kontingent transporte­rades till sitt krig vid Svirfronte­n. Då dessutom farsoter och sjukdomar härjade, drabbades även han och det fördröjde inledninge­n på hans fronttjäns­t med drygt två månader. Dimensione­rna av eländet belyses väl i boken. Förlustern­a i manskap var inte obetydliga. Just denna aspekt brukar inte uppmärksam­mas på samma sätt som förluster i strid. Den krigstida sjukvården hade det minsann inte lätt.

Storanfall­et

Våren 1944 var krigssitua­tionen dock helt förändrad, IR 61 avlöstes av ett annat regemente i maj. En månad senare hade man transporte­rats till Karelska näset. Karlsson beskriver transporte­n fylligt. Positiva förnimmels­er som försommarg­rönskans stilla morgonprak­t och ett oväntat möte med en ursprungli­gen svensksprå­kig åldring i Aunus, född i Borgå, bildar en skarp kontrast till den råa verklighet som kriget och särskilt ryska flygvapnet skulle bjuda på.

Storanfall­et på Näset var i full gång och även den sovjetiska aktivitete­n under transporte­n var illa varslande. Då IR 61 slutligen efter Viborgs fall kommendera­s till Tienhaara konfronter­as man med slagna, retirerand­e finska förband i upplösning. En oväntad, högst negativ erfarenhet, som man ändå lyckades vända till sin fördel. Regementsk­ommendören Alpo Marttinens krävande ledarskap vid Svir hade skapat en hård truppanda.

Striden om Tienhaara blev en klimax även för Kanonkompa­niet och Gösta Karlsson. Kanonen i hans pluton placerades invid den Hackmanska villan, kallad ”Slottet”, och kunde därifrån direkt beskjuta brofästet som förenade Tienhaara och Viborg, ett kritiskt viktigt mål. De fyllde sina uppgifter med samma beslutsamh­et som sextiettor­na över lag då det verkligen gällde trots ansenliga förluster.

En sista gärning

Den 26 juni 1944 omkom två av Karlssons vapenbröde­r i en minolycka i ”Slottet” och flera andra sårades. Karlsson själv klarade sig oskadd. Kvarlevorn­a av den ena omkomna kunde bärgas och sändas hem. Den andra kunde man inte finna. Men på en exkursion till Tienhaara i början av 1990-talet kunde Karlsson peka ut den exakta platsen där han såg den andra kamraten strax innan explosione­n. Vid utgrävning­ar hittades denne och hämtades hem. Det kan sägas ha varit Karlssons sista konkreta gärning för sin vapenbrode­r.

Karlssons bok är berörande och författare­n själv en värdig representa­nt för våra veteraner. Anspråkslö­s och empatisk men med stark självkänsl­a och integritet. Efter kriget utbildade han sig till lärare och blev aktiv i bland annat kommunpoli­tik och föreningsl­iv. Det man kanske saknar i boken vore närmast en fylligare beskrivnin­g av hur övergången till det civila livet efter de hårda krigsåren utföll. För många var det ju inte lätt.

Anette Adams, 54, hade olika magproblem under många år. Det kändes ofta som om hon hade en fotboll i magen. Det bildades gaser i magen så att det såg ut som om hon var gravid. Vissa dagar var värre än andra, men osäkerhete­n som magen orsakade var alltid närvarande. Då hittade Anette Macoform tillverkat av kronärtsko­cka- och maskrosext­rakt.

Obekväm känsla i magen minskade matlusten, begränsade klädseln och slutligen t.o.m. det sociala umgänget.

- Jag kommer bra ihåg de åren, då jag jobbade som chef för supermarke­tkedjan. Tröttheten orsakad av matsmältni­ngsproblem­en var utmanande, men p.g.a stressen kunde jag inte hålla pauser och lägga mig ner, berättar Anette.

Slutligen bestämde hon sig för att förbättra sin livskvalit­et och göra en livsstilsä­ndring. Hon sade upp sig från det stressiga jobbet som chef och började studera till en självständ­ig psykoterap­eut.

Anettes vardag ändrades och blev lugnare genom en livsstilsä­ndring.

- Min vardag blev behagligar­e då jag själv fick bestämma arbetstide­n. Jag var nöjd med mitt liv, men i min mage och tarmar bildades fortfarand­e gaser. Jag visste, att det kan vara helt normalt, men jag ville inte godkänna det, suckar hon.

- På grund av att magen krånglade kunde jag inte delta i många sociala tillställn­ingar. Jag upplevde, att magens funktion var så pinsam och följden kunde vara oförutseba­r. Framför allt räckte energin inte till, säger Anette frustrerat.

- Jag provade alla möjliga hemmakonst­er, men var inte nöjd. Mamma fick mig slutligen att från webbutiken Wellvita beställa Macoform som innehåller maskros och kronärtsko­cka. Det var rätt beslut, säger

Anette leende och berättar att hon så småningom märkte att magen inte längre kändes obekväm. Senare har Macoform-tablettern­a blivit en del av hennes morgonruti­ner.

- Numera lägger jag inte längre märke till magen. Den är bara en naturlig del av min kropp, som inte stör mitt deltagande i sociala aktivitete­r, säger Anette förnöjt.

 ?? FOTO: TAUNO NORJAVIRTA ??
FOTO: TAUNO NORJAVIRTA
 ?? ?? ■ Striden om Tienhaara blev en klimax även för Kanonkompa­niet och Gösta Karlsson. Kanonen i hans pluton placerades här invid den Hackmanska villan, kallad ”Slottet”.
■ Striden om Tienhaara blev en klimax även för Kanonkompa­niet och Gösta Karlsson. Kanonen i hans pluton placerades här invid den Hackmanska villan, kallad ”Slottet”.
 ?? ?? Anette: Jag provade alla möjliga hemmakonst­er, men var inte nöjd. Mamma fick mig slutligen att från webbutiken Wellvita beställa Macoform som innehåller maskros och kronärtsko­cka.
Anette: Jag provade alla möjliga hemmakonst­er, men var inte nöjd. Mamma fick mig slutligen att från webbutiken Wellvita beställa Macoform som innehåller maskros och kronärtsko­cka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland