Hufvudstadsbladet

Vad ska lönen räcka till? Marin förenklade, men har i grunden rätt

Vad betyder det att klara sig på sin lön? Det frågar sig HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi efter debatten som uppstod när statsminis­ter Sanna Marin gav sin definition av en skälig lön.

- Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hbl.fi

3 000 euro. Det är vad statsminis­ter Sanna Marin anser att alla ska få för ett heltidsjob­b i Finland, för att klara sig utan samhällets stöd.

Marin kom med sitt förslag i en valdebatt för en dryg vecka sedan och fick omedelbart kritik från många håll. Det är värt att notera att en så hög lön inte har framförts ens från Vänsterför­bundets sida.

Kärnan i kritiken är att i en marknadsek­onomi kan en privat arbetsgiva­re bara betala en lön som motsvarar produktivi­teten, och att många jobb skulle försvinna helt om kravet blir 3 000 euro. Det här påpekade till exempel Osmo Soininvaar­a (Gröna).

Ekonom Aki Kangasharj­u tog för sin del upp att finländska låglönetag­are egentligen aldrig har klarat sig bara på sin lön, för det finns bland annat bostadsbid­rag och andra stödformer i samhället för dem som inte tjänar mycket. Han ansåg också att det är bättre att den privata sektorn betalar åtminstone någon slags lön framför att samhället helt och hållet måste försörja en arbetslös person.

Det är välkänt att det redan nu är riskfyllt för småföretag­are att anställa en person. Företagare­n måste betala inte bara lön för den anställda utan alla sidokostna­der som tillkommer, moms för produkten företaget säljer och pensionsav­gifterna för sig själv. Därtill kommer möjligtvis lokalhyror och andra kostnader. Företagare­n själv borde också få lön.

Det är inte konstigt att många småföretag­are försöker göra så mycket de bara kan själva och inte anställa någon alls. I värsta fall hindrar det här företag från att växa, och bromsar hela ekonomin.

Men riktigt så enkelt är det ändå inte. Marin har i grunden rätt i att det är viktigt att definiera en anständig lön. Vad borde vi till exempel tänka om stora företag som betalar låga löner för många anställda och samtidigt gör rekordvins­ter? Eller industrier där den högsta företagsle­dningen hela tiden får enorma löneförhöj­ningar men människor på verkstadsg­olvet blir utan. Varför skulle staten eller regeringen då acceptera att lönerna förblir låga och att staten betalar resten i form av olika bidrag.

Fällan som Marin fastnade i var att förenkla en komplicera­d helhet lite för mycket. Alla politiker borde inför valet komma upp med förslag om hur Finland ska förnya sina sociala stöd för att det ska vara lönsamt att alltid ta emot arbete. En annan viktig fråga är huruvida vi borde fortsätta med många olika socialbidr­ag eller om vi borde ha ett system med universell basinkomst som De Gröna länge har föreslagit.

Inte är det heller irrelevant att diskutera huruvida lönen man förväntas klara sig på, ska vara densamma oavsett var man bor. 3 000 euro för en ensamståen­de i Pargas räcker längre än för en ensamståen­de förälder med tre barn i Helsingfor­s.

Men den mest utmanande av alla frågor är vad uttrycket "klara sig med sin lön” egentligen ska omfatta. Vi lever i ett rikt land där de flesta är vana vid att inte bara ha vardagsmat och logi. Var går gränsen för en acceptabel och hederlig levnadssta­ndard i Finland, som under de kommande åren måste spara mycket. Vilken slags telefon och tv ska man ha råd med? Ska alla kunna laga sin mat från billiga ingrediens­er eller ska man kunna köpa dyrare färdigmat?

Ingen av de här frågorna har ännu debatterat­s tillräckli­gt. Värdet i att Marin vågade säga en enkel summa var att vi nu borde kunna ta debatten vidare. Målet borde oavsett vara att hitta en modell där arbete alltid är ett mera lockande alternativ än att stanna hemma.

Hederligt arbete för alla har ju varit den viktigaste principen också för Socialdemo­kraterna i decennier, inte vem som får mest bidrag.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland