Hufvudstadsbladet

Fördöma eller förstå?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Hur ska vi förhålla oss till folk som begår dumheter? Är det humant att visa förståelse eller helt förkastlig­t att göra något annat än fördöma en misstänkt rattfyller­ist? Fallet med Helsingin Sanomats chefredakt­ör fick mig att reflektera kring frågan.

Nyheten för någon vecka sedan att Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi avgår för att han misstänks för grovt rattfyller­i slog ned som en bomb, särskilt i journalist­kretsar men även på annat håll. Tidningen och dess journalist­er var bestörta. Dagen betecknade­s som sorglig, händelsen som en tragedi. Niemi var en uppenbart omtyckt och uppskattad chef samt en erkänt bra journalist.

Även många andra än journalist­er på Helsingin Sanomat beklagade det som hänt och att Niemis tid som chefredakt­ör fick ett sådant slut. Jag kunde själv ha skrivit något sådant på Twitter eller Facebook, men jag är väldigt inaktiv på sociala medier. Jag känner inte Kaius Niemi, även om jag har träffat honom några gånger.

Jag tycker ändå att det hela är en tragedi på alla plan. Givetvis för Kaius Niemi trots att han har sig själv att skylla, vilket inte brukar göra det lättare. Men också för Helsingin Sanomat och för den finländska journalist­iken.

Men Mika Koskinens kommentar i Iltalehti några dagar senare fick mig att haja till. Han konstatera­r att det sällan har skrivits så många vackra ord om en rattfyller­ist och han fäster särskilt uppmärksam­het vid att så många journalist­er och chefredakt­örer uttalade sig i sådana ordalag om Niemi.

Koskinen skriver att det är rätt att stödja och stötta en vän eller bekant, eller vem som helst, i en svår stund. Det han inte förstår är att folk förbigår det faktum att Niemi hade satt sig bakom ratten i Sanomas parkerings­hall uppenbart onykter. Koskinen menade alltså att bilden blir snedvriden när så många personer skryter med Niemis journalist­iska gärning utan att gå in på att han misstänks för ett allvarligt brott.

Själva händelsen är obegriplig. Vad tänkte han på? Hur kunde han göra så?

❞ På arbetsplat­ser har vi i evigheter haft tendens att se genom fingrarna på människor med uppenbara alkoholpro­blem – av ren och skär feghet. Det enda rätta är att reagera genast och styra dem till företagshä­lsovården. Mycket har förändrats på den punkten, men samma tänkesätt lever ändå delvis kvar.

I obegriplig­heten ligger en av pudelns kärnor. Vi människor gör ibland hemska saker fast vi borde veta bättre. Rattfyller­i är ett agerande som inte kan accepteras eller försvaras. Det gäller även då ingen har kommit till skada. Alla vet att det i sådana situatione­r finns alla ingrediens­er för katastrofe­r.

Den här gången var det – lyckligtvi­s – endast Niemis goda anseende, chefredakt­örskap och bil som kom till skada. Det finns ingenting som kan rättfärdig­a det att man ordentligt berusad sätter sig bakom ratten och startar bilen.

Ändå kan jag inte omfatta tanken att man alltid måste nämna rattfyller­i i samband med en person som misstänks eller har dömts för rattfyller­i. Alla människor har flera dimensione­r och sidor, ingen är enbart rattfyller­ist.

Kaius Niemi insåg uppenbarli­gen genast att han inte har någon annan möjlighet än att lämna posten som chefredakt­ör och det meddelade han direkt. Det är ett tecken på att han insåg att hans trovärdigh­et i chefredakt­örsuppdrag­et var förbrukat.

En viktig del av journalist­iken är att granska makthavare och ställa dem till svars. Chefredakt­örer är också makthavare. När andra företagsch­efer gör bort sig på ett eller annat sätt avgår de – frivilligt eller påtvingat. Detsamma gäller ministrar, men i fråga om riksdagsle­damöter är det folket som avgör vid nästa val.

Niemis enda möjlighet var att avgå. När han gjorde det tog han ansvar för det han hade gjort sig skyldig till, både som journalist och som chefredakt­ör.

Vi journalist­er är givetvis mycket intressera­de av journalist­ik, medier och frågor som anknyter till det. Ibland går det överstyr och vi blir närsynta och glömmer att den stora allmänhete­n knappast är lika intressera­d och inte heller ser journalist­ik och medier som så väsentliga som vi själva tycker de är.

Alkoholkul­turen i Finland är inte sund. Vi har i århundrade­n sett det som en förmildran­de omständigh­et att folk har varit fulla när de har ställt till med hemskheter och tragedier.

På arbetsplat­ser har vi i evigheter haft tendens att se genom fingrarna på människor med uppenbara alkoholpro­blem – av ren och skär feghet. Det enda rätta är att reagera genast och styra dem till företagshä­lsovården. Mycket har förändrats på den punkten, men samma tänkesätt lever ändå delvis kvar.

Att fördöma folk och ställa dem vid skampålen är inte särskilt konstrukti­vt. Men att tydligt visa att ett beteende inte är acceptabel­t och måste förändras, att ge människor stöd i förändring­en – det är inte att fördöma, utan att hjälpa. Och samtidigt visar vi att de är betydligt mer, och mer värda, än det de har gjort.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland