Hufvudstadsbladet

Marin oskyldig – Statsrådet­s kansli prickas för måltider

Statsrådet­s kansli får en anmärkning av justitieka­nslersämbe­tet när det gäller den måltidsser­vice som statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fick i början av sin period som statsminis­ter i tjänstebos­taden Villa Bjälbo.

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Sanna Marin hade ingen anledning att misstro informatio­nen om att måltiderna var en del av den service statsminis­trar får. Marin betalade retroaktiv­t för måltiderna när Iltalehti hade lyft upp frågan.

Det är biträdande justitieka­nslerns ställföret­rädare Petri Martikaine­n som har utrett de tiotals klagomål som lämnades in efter att Iltalehti sommaren 2021 skrev att statsminis­ter Sanna Marin hade fått frukost och kalla måltider levererade till tjänstebos­taden Villa Bjälbo på statens bekostnad. Måltiderna beskattade­s inte heller som naturaförm­ån. Enligt klagomålen fanns det ingen rättslig grund för det här förfarande­t.

Statsrådet­s kansli ansåg att måltidstjä­nsten var en del av tjänstebos­taden och hänvisade till lagen om arvoden och ersättning­ar till statsrådet­s medlemmar. Kansliet hade tolkat lagen på samma sätt i över tio år och såg det som praxis.

Nu har justitieka­nslersämbe­tet kommit till att Statsrådet­s kansli hade fel i sin tolkning av lagen. Ingenting i lagtexten, i lagberedni­ngen eller andra juridiska källor talar för statsrådet­s kanslis tolkning skriver biträdande justitieka­nslers ställföret­rädare i sitt beslut.

När Sanna Marin efterträdd­e Antti Rinne som statsminis­ter fick hon muntlig informatio­n av Statsrådet­s kansli om tjänstebos­taden Villa Bjälbo och den service som ingick. Enligt biträdande justitieka­nslers ställföret­rädare hade Marin all anledning att lita på tjänstemän­nen och att det de sa var lagenligt. Marin hade inte enligt sin egen redogörels­e deltagit i beslutsfat­tandet om måltidsför­månen eller reglerna kring dem.

Marins agerande ger inte anledning till några åtgärder, men beslutet har skickats till henne för kännedom.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland