Hufvudstadsbladet

Avgörande Natolag klar för riksdagen

Måndagen före självständ­ighetsdage­n klubbade regeringen igenom lagen som ska ansluta Finland till Nato – om allt går vägen. Men vad händer med de sista ratificeri­ngarna, om riksdagsva­let kommer emot, eller om regeringen inte håller ihop?

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Vad händer nu?

Riksdagen börjar behandla en kort lagtext som bestämmer att Finland ansluter sig till Nato.

Regeringen godkände lagförslag­et måndagen före självständ­ighetsdage­n.

– Närheten till självständ­ighetsdage­n kommer osökt i tankarna. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) konstatera­de under regeringen­s möte, där det här var vårt enda ärende, att ”nu fattar vi historiska beslut”. Det var sådana vibratione­r, beskriver utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) stämningar­na.

Trots att två länder ännu inte beslutat om ratificeri­ngen har de haft förståelse för att Finland startar riksdagsbe­handlingen med försprång, säger Haavisto. Han säger att det är motiverat för att ge riksdagen den tid som behövs, samtidigt som man vill hålla jämna steg med Sverige.

Lagtexten blev klar den 3 november och var sedan på remiss. Det kom in mängder av remissvar – 1600 stycken – varav många var från enskilda medborgare. Många medborgare hade skrivit in att de var kritiska till Natomedlem­skapet, önskade en folkomröst­ning eller ville se preciserin­gar i texterna om konsekvens­erna.

– Makten i Finland tillkommer folket, som företräds av riksdagen. Då vi hade ett mycket starkt beslut i riksdagen, med rösterna 188 för och åtta emot, så ser vi att vi har hört folkets företrädar­e, säger Haavisto.

Regeringen bedömer att lagen är förenlig med grundlagen, men det är riksdagens grundlagsu­tskott som avgör det i slutändan.

Riksdagen avgör också vilka utskott som behandlar Natolagen. Sannolikt är att utrikesuts­kottet är det huvudsakli­ga utskott som skriver betänkande­t.

Enligt Haavisto utgör medlemskap­et inte någon förändring för Finlands allmänna värnplikt, Ålands ställning eller presidente­ns roll som överbefälh­avare.

Riksdagen avgör om man behandlar ärendet ända till omröstning i salen och låter presidente­n stadfästa den. I så fall kommer den att ligga och vänta på de sista ratificeri­ngarna.

Finland är fullvärdig medlem först då anslutning­sinstrumen­tet – alltså anslutning­sdokumente­t – deponerats hos USA:s regering, och anslutning­sförordnin­gen trätt i kraft med lag och förordning. Det kan ske först efter att alla medlemslän­der ratificera­t medlemskap­et.

Och när är det?

Två länder av 30 har ännu inte ratificera­t Finlands och Sveriges medlemskap. Av dem har Ungern signalerat att man kan räkna med deras ratificeri­ng. Tidtabelle­n ser ut att bli i i början av februari nästa år.

Turkiet är det andra landet. Det förekommer spekulatio­ner om att det kan dra ut till nästa sommar, men det syns också press på en snabb tidtabell: Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g signalerad­e nyligen att Finland och Sverige gjort sin andel i det memorandum som länderna slöt med Turkiet i somras.

Vad händer om riksdagsva­let kommer emot eller regeringen faller?

Utrikesmin­istern fick på måndagen flera frågor om den turbulenta situatione­n i regeringen, och hur den kan påverka processen.

– Jag tror att regeringen kommer att vara funktionsd­uglig fram till riksdagsva­let. Nu är den här lagen ändå överlämnad i riksdagens händer och behandlas där, säger Haavisto.

En funktionsd­uglig regering behövs ändå, tillägger han, bland annat för att fortsätta hålla kontakten med Ungern och Turkiet.

Det kan dessutom hända saker man måste förhålla sig till, som raketincid­enten i Polen och Nord Stream-sabotaget visade.

– Det här är tyvärr exempel på saker man kan bli tvungen att förhålla sig till.

Om riksdagsva­let kommer emellan säger Haavisto att regeringen­s propositio­n förvaras som den är och följande riksdag tar vid där processen blivit. Natoproces­sen har varit förankrad i samtliga riksdagspa­rtier.

Vilka förberedel­ser och kostnader ska man räkna med?

Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) har sagt att Natomedlem­skapet innebär ”ett stort jobb”, med omställnin­gar i personalor­ganisation­en och i datasäkerh­eten, bland annat.

– En del är redan påbörjat, och sedan kommer förändring­arna säkert att pågå flera år. Allting behöver inte vara klart den första dagen man är medlem.

Alla kostnader går inte att räkna ut ännu i det här skedet. De uppstår i flera olika egenskaper, varav en förstås är Natos krav på försvarsut­gifter på omkring två procent av budgeten.

De årliga kostnadern­a för administra­tion och kommandost­ruktur beräknas bli 70–100 miljoner per år. Utöver det kommer Finland att delta i Natos planering, där förväntnin­garna och den operativa planeringe­n klarnar i sin helhet först senare, men det innebär fler utgifter.

Hurdant Natoland blir Finland?

Finland har inte några förhandsvi­llkor för medlemsans­ökan, utan återger Atlantpakt­ens fördrag i sin helhet i lagförslag­et.

Debatten om huruvida det i framtiden kunde finnas en permanent närvaro i Finland har knappt kommit i gång. Statsminis­ter Sanna Marin har sagt att det är ett samtal som kan föras på parlamenta­risk nivå, men först ska vi bli medlemmar.

En annan fråga är hur Nato lägger upp kommandoce­ntralerna på mellannivå. Haavisto och Kaikkonen utesluter inte att det kunde finnas en Nato-kommandoce­ntral för de norra delarna.

– Frågan om en stab på lägre nivå kan finnas i Norden måste övervägas med alliansen, det är inte bara en fråga för oss. Detsamma gäller annan Natonärvar­o. Där gäller två villkor: Det ska vara motiverat för Nato, och det ska stärka säkerheten i Finland.

Haavisto säger att grundlägga­nde riktlinjer i utrikespol­itiken bevaras. Han räknar upp nedrustnin­g och icke-spridning av kärnvapen, människorä­ttsoriente­rad utrikespol­itik och internatio­nella regelverk som sådana linjer som inte förändras.

– Men vi accepterar realiteten att det här är en allians vars medlemmar har kärnvapen.

Vad gäller för kärnvapen?

Finland har inte ställt förhandsvi­llkor för sitt medlemskap. Men frågan om eventuella kärnvapen på finländsk mark har statsledni­ngen kallat avlägsen och teoretisk.

– Realiteten är att ingen trugar kärnvapen på Finland eller Sverige, och vi är inte heller ute efter dem, har Kaikkonen sagt.

Medlemskap­et innebär ändå att stiga in under kärnvapenp­araplyet, det vill säga i en organisati­on där avskräckni­ngsvapen är en beståndsde­l.

Den nuvarande strafflage­n tillåter inte att föra in, förvara eller spränga kärnladdni­ngar i Finland. I strafflage­n är det ett kärnladdni­ngsbrott. Några lagändring­ar kring det är inte på gång.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Nu har lagtexten som ska ansluta Finland till Nato lämnats in till riksdagen. – Närheten till självständ­ighetsdage­n kommer osökt in i tankarna, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Nu har lagtexten som ska ansluta Finland till Nato lämnats in till riksdagen. – Närheten till självständ­ighetsdage­n kommer osökt in i tankarna, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland