Hufvudstadsbladet

Skogskalky­ler blev en fråga för justitieka­nslern

Den tjänsteman vars kalkyler fick Centern att rösta med opposition­en vid behandling­en av naturvårds­lagen JK-anmäls. Forskaren Panu Halme säger att tjänsteman­nen inte kan visa vad hans kalkyler bygger på.

- Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

Det blev näst intill regeringsk­ris när Centerns ledamöter i miljöutsko­ttet förra veckan röstade med opposition­en och urvattnade regeringen­s förslag till reformen av naturvårds­lagen.

Det politiska spåret – hur statsminis­tern ska hålla ihop regeringen efter detta – har diskuterat­s mycket. Men parallellt löper ett substanssp­år, hur det gick till i bakgrunden när lagtexten urvattnade­s.

Här är det centrala att två paragrafer om skydd av hotade naturtyper ströks i miljöutsko­ttets behandling, sedan Centern bytt sida. Opposition­ens motförslag segrade med 9–8. Opposition­en anser att de paragrafer­na skulle ha äventyrat skogsägarn­as egendomssk­ydd. Grundlagsu­tskottet gör en annan bedömning.

Men varför bytte Centern sida? Förra veckan blev det känt att regeringsr­ådet Vilppu Talvitie vid Jordoch skogsbruks­ministerie­t spelade en roll här. Talvitie hördes som expert i miljöutsko­ttet och i jordoch skogsbruks­utskottet.

Talvitie hänvisade till sina kalkyler som ska ha visat att 2 miljoner hektar skog kan klassas som hotade naturtyper om de två paragrafer­na finns med i lagen. Det skulle inte ha förbjudit skogsindus­trin att köpa upp råvara från sådana skogar, men Talvitie bedömde att det kunde ha avskräckt industrin från att köpa, vilket skulle ha gått ut över många skogsägare.

Den risken ville Centern inte ta. Men när Helsingin Sanomat frågade efter kalkylerna förra veckan kunde Talvitie inte ta fram dem. Han sade att han räknat i huvudet och skrivit ned siffror på ett papper som han senare har slängt i papperskor­gen.

Det väckte ett ramaskri bland dem som vill att reformen av naturvårds­lagen skulle bli så stark som möjligt efter att Miljöminis­teriet berett den omsorgsful­lt i flera år, och i omgångar gått Centern till mötes.

Viktiga paragrafer

Naturvårds­lagen är hundra år gammal och har aldrig reviderats, bara justerats några gånger. Miljöforsk­are och miljöorgan­isationer anser att lagen blir betydligt svagare om de två paragrafer­na inte hänger med.

Nu skriver Iltalehti att Panu Halme, universite­tslektor vid Jyväskylä universite­t, och en av de främsta kritikerna till urvattning­en, går från ord till handling. Halme anmäler Talvities agerande för justitieka­nsler. Han anser att Talvitie har agerat fel som tjänsteman.

– Han identifier­ade inte gränsen för sin kompetens och han kunde inte göra om den kalkyl han lade fram i utskotten eller visa vad den byggde på. Hans tredje misstag var att han talar för skogsindus­trin och utifrån hörsägen, säger Halme till IL.

Halme lovar att lämna in JK-anmälan under måndagen. Då ska han också ha tagit fram en snabb analys som jämför vilka följderna blir om lagen urvattnas som det skedde i miljöutsko­ttet. Brådskan förklaras av att riksdagen ska rösta om naturvårds­lagen redan på onsdag.

Faktabaser­at beslutsfat­tande

Vilppu Talvitie har senare preciserat för HS att av de 2 miljoner hektar han talade om är bara 1,5 miljoner hektar skog, resten är andra naturtyper. När Talvitie skickade HS Miljöminis­teriets promemoria som han använde som underlag för sina kalkyler, kommer HS fram till att arealen rör sig omkring 1,1 miljon hektar.

Skillnaden ska bero på att Talvitie har räknat med områden som redan är skyddade. De är irrelevant­a för kalkylen eftersom skogsindus­trin ändå inte kan köpa råvara där.

Panu Halme har på Twitter varit mycket kritisk till Talvities, skogslobby­n MTK:s, Centerns och opposition­ens agerande i en fråga där skogsägarn­as oro redan har beaktats.

Halme skriver på Twitter att han ska göra en snabb jämförelse av regeringsp­roposition­en och miljöutsko­ttets urvattning av denna för att förbättra faktaunder­laget inför riksdagens omröstning.

”Jag försöker räkna ut skillnader i kostnader för samhället mellan de två versionern­a så att de skulle ge samma skyddseffe­kt. Jag upplever att det är min plikt eftersom innehållet i de här två paragrafer­na utgör kärnan i min kompetens och för att riksdagen är i färd med att besluta om dem på måfå.”

”Jag upplever det också som viktigt att visa studerande och unga i allmänhet att åtminstone någon håller fast vid idealet om faktabaser­at beslutsfat­tande. Planetens tillstånd oroar ungdomar, förtroende­ingivande agerande från vuxna hjälper att skingra oron”, skriver Halme på Twitter.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Kampen om nyttjande eller skydd av skogen och naturen i allmänhet går på så höga varv att regeringen har varit i gungning. På bilden justitieka­nsler Tuomas Pöysti.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Kampen om nyttjande eller skydd av skogen och naturen i allmänhet går på så höga varv att regeringen har varit i gungning. På bilden justitieka­nsler Tuomas Pöysti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland