Hufvudstadsbladet

Tove Ekman fick festhjälp från otippat håll

Speciellt för årets självständ­ighetsmott­agning på slottet är det stora antalet gäster som är inbjudna för första gången. Bland dem finns Pohjola-Nordens nya generalsek­reterare Tove Ekman.

- Johanna Häggblom johanna.haggblom@hbl.fi

– Jag blev jätteglad, det är en stor ära!

Tove Ekman valdes till generalsek­reterare för Pohjola-Norden i vintras. För några veckor sedan blev hon inbjudan till slottsbale­n.

– Jag antar att presidente­n vill lyfta fram betydelsen av nordiskt samarbete. Finland är dessutom ordförande i Nordiska rådet i år.

Ekman går ensam på balen, men räknar med att hitta bekanta bland gästerna.

– Pohjola-Nordens förbundsor­dförande Kim Berg råkar ju vara riksdagsle­damot och är på väg med sin fru.

Vad ser du mest fram emot?

– Stämningen! Alla som varit på bal tidigare har beskrivit det som en rolig fest med varm och trevlig stämning utan någon onödig stelhet.

Året som gått har präglats av kriser, som pandemin och kriget i Ukraina med dess följder. Hur tror det påverkar stämningen på balen?

– Alldeles säkert kommer det att påverka. Men just därför känns det extra viktigt att uppmärksam­ma självständ­igheten. Balen är speciellt viktig i dessa tider, vi får orsak att allvarligt reflektera över vår självständ­ighet och fira den på ett värdigt sätt.

Hur har du förberett dig?

– Jag får hjälp av en bekant med håret och sminket, och så har jag skaffat en klänning, så allt borde vara under kontroll.

"Väldigt otippat"

Den roligaste historien bakom förberedel­serna står örhängena för.

På en privat fest för några veckor sedan råkade Ekman träffa prästen Heidi Juslin-Sandin, sekreterar­e för personalvå­rd inom Borgå stift.

– Jag hade själv ett halsband och märkte plötsligt att Heidi bar ett par örhängen i samma serie!

Juslin-Sandin hade inget emot att låna ut örhängena, som nu ska dingla i Ekmans öronsnibba­r under festen.

– Jag måste ju tillägga att jag förutom örhängena har lånat ett stiligt armband av Kalevala Koru, oartigt att inte nämna det. Men halsbandet är mitt eget, säger Ekman.

Heidi Juslin-Sandin är lika förtjust:

– Jag hade ju inte räknat med en inbjudan själv, men att mina örhängen ska få gå på slottsbal var väldigt otippat!

Så du kommer att sitta klistrad vid tv:n för att se dem?

– Absolut, jag har redan frågat Tove när hon ska gå in, säger Juslin-Sandin och skrattar:

– Det var så roligt då vi träffades på festen, Tove kom genast springande och utropade förtjust att jag har just sådana örhängen hon behöver. Hon fick dem till låns samma kväll!

Kanske det är din tur att bli inbjuden nästa år?

– Vi får se, men som präst får jag i alla fall delta i gudstjänst­en på dagen. Det är alltid något, bara jag blir frisk från den här envisa förkylning­en!

Många unga på gästlistan

Gästlistan till slottsbale­n är hemlig in i det sista, men så mycket har presidente­n avslöjat att vi kommer att få se många vårdare, personer med ansvar för den övergripan­de säkerheten samt volontärer på balen.

Även framtiden ska vara välreprese­nterad, då många unga och aktiva inom studentorg­anisatione­r fått en inbjudan.

Bland dem finns 19-åriga Cecilia Huhtala som är ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund FSS.

– Jag ser fram emot möjlighete­n att få gå på festen och träffa nya människor. Det ska bli intressant att träffa både politiker och andra kändisar, säger Huhtala.

Du lär ha en hälsning till statsminis­tern?

– Jag hoppas få en chans att tala med Sanna Marin jo. Hon är en väldigt stor idol för oss unga och har blivit en personlig förebild och visat att en politiker inte behöver vara en robot. Så jag skulle vilja framföra ett stort tack till henne från FSS.

– Sedan hör jag gärna vilka frågor hon tänker lyfta fram inför riksdagsva­let, frågor som berör oss unga.

Någon speciell fråga du tänker på?

– I Danmark lyftes den psykiska ohälsan upp som ett stort valtema, och det hoppas jag på också här. Jag tror det är viktigt att vi diskuterar det mycket mer.

Också Ronja Flykt som är ordförande för ungdomsful­lmäktige i Borgå ska gå på bal.

– Vi blev säkert bjudna eftersom presidente­n var här i våras. Då hade kriget i Ukraina just börjat och vi talade både om det och om andra saker som berör oss unga, berättade Flykt för tidningen Östnyland strax efter att hon fått inbjudan.

1300 gäster är inbjudna, vilket är betydligt färre än tidigare år på grund av pandemin.

En stor del av gästerna är bjudna för första gången, medan man i år har färre gäster som av tradition har varit inbjudna på grund av sin officiella position.

Självständ­ighetsdage­ns hedersgäst­er, veteranern­a och lottorna, fick i år en egen mottagning på slottet den första december.

 ?? TUNTURIPUR­O / TOVE EKMAN BUND FOTO: FINLANDS SVENSKA SKOLUNGDOM­SFÖR- ?? ■ Dagen före balen fixar Cecilia Huhtala det sista med sin balklännin­g. – Det behövs ännu lite självhäfta­nde fashion tejp för att få den att sitta bra, men annars är jag klar för fest, säger hon.
TUNTURIPUR­O / TOVE EKMAN BUND FOTO: FINLANDS SVENSKA SKOLUNGDOM­SFÖR- ■ Dagen före balen fixar Cecilia Huhtala det sista med sin balklännin­g. – Det behövs ännu lite självhäfta­nde fashion tejp för att få den att sitta bra, men annars är jag klar för fest, säger hon.
 ?? FOTO: SANNI ?? ■ Pohjola-Nordens generalsek­reterare Tove Ekman går på bal med silversmyc­ken från Kalevala. Hur hon kom över dem är en rolig historia.
FOTO: SANNI ■ Pohjola-Nordens generalsek­reterare Tove Ekman går på bal med silversmyc­ken från Kalevala. Hur hon kom över dem är en rolig historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland