Hufvudstadsbladet

Så här bevakar HBL slottsbale­n

- Johanna Häggblom johanna.haggblom@hbl.fi

– Med ett så här dystert år bakom oss hoppas jag verkligen på en glad och fin fest på slottet, säger Annika Hällsten som kommentera­r årets balmode för HBL. På plats på slottet för att göra intervjuer finns HBL:s reporter Johanna Häggblom och fotograf Niklas Tallqvist.

Klockan 19 på tisdagskvä­llen inleds festlighet­erna för det 105-åriga Finland på presidente­ns slott. 1 300 inbjudna gäster, röda mattor och traditione­lla handskakni­ngar är att vänta (i år går det även att hälsa med en bugning).

– Jag förväntar mig att folk är uppriktigt glada, inte bara över att få gå på fest utan att ha chansen att fira en viktig dag efter två år av inställda fester, säger HBL:s balexpert Annika Hällsten som kommer att bevaka festlighet­erna från redaktione­n.

– Det är inget fel att vara glad på självständ­ighetsdage­n, tvärtom, med tanke på omständigh­eterna just nu har vi verkligen orsak att vara glada och tacksamma över att Finland är ett fritt och självständ­igt land.

Hällsten kommentera­r balmodet och klänningar­na under hela kvällen på HBL:s webbplats. I fjorton år har hon varit balreporte­r på slottet, och sedan hon steg åt sidan år 2008 har hon kommentera­t tvsändning­en från redaktione­n.

– Jag hoppas vi får se mycket färg på årets fest. Herrarna kommer oftast i mörk frack, så färggranna klänningar behövs för att pigga upp festen, säger Hällsten och tillägger:

– Jag har sett så många smaklösa och fula klänningar under åren, dem vill man helst inte tänka på. Vissa har varit helt för urringade där man avslöjat nästan hela bröstet och ända ner till naveln. Någon gång har även männen lyckats klä sig helt fel, jag minns till exempel Veltto Virtanens basker, det såg döfult ut.

Men Hällsten minns också de riktiga pärlorna.

– Kimi Räikkönens fru Minttu var till exempel otroligt vackert klädd 2011. Även Tims Sparvs fru

Jitka Nováčková hade en mycket vacker klänning 2019. Överlag brukar idrottsstj­ärnor kunna klä sig snyggt. Jag gillade till exempel

Krista Pärmäkoski­s klänning på balen 2018. I bästa fall får jag återse många bekanta klänningar.

I år är det flera idrottare som tackat nej till inbjudan, konstatera­r Annika Hällsten.

– De vill inte utsätta sig för smitta vilket är helt förståelig­t. Till exempel skidåkarna har de viktigaste veckorna på gång just nu. Kerttu Niskanen har till exempel tackat nej, och trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä är inte heller på väg trots inbjudan.

Hällsten påminner att presidentp­aret uppmanat alla gäster att covid-testa sig innan de anländer till slottet.

Har du övriga tips för gästerna?

– Det finns även snygga skor som är bekväma. Den som inte är helt ung och har en bra rygg ska inte ha högklackat på sig med tanke på att man tvingas stå långa tider.

I övrigt:

– Njut av kvällen och gå runt i slottet. Glöm inte heller att smaka på det som bjuds, men var försiktig med spriten. Man vill inte vara full på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland