Hufvudstadsbladet

Explosione­r vid militära flygfält i Ryssland

Flera personer har dödats och skadats i explosione­r på två ryska militära flygfält, rapportera­r den statliga ryska nyhetsbyrå­n RIA Novosti. Båda flygfälten ligger långt från den ukrainska gränsen.

-

I Ryazan, sydost om Moskva, uppges en tankbil ha exploderat med tre döda och sex skadade som följd. På flygfältet är bränslepla­n, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, stationera­de. Ett sådant plan förstördes också i explosione­n.

Ytterligar­e två personer skadades i en explosion på ett flygfält i Saratovreg­ionen i sydvästra Ryssland. Militärbas­en Engels där Ryssland antas ha sina strategisk­a bombplan med kärnkapaci­tet stationera­de, ligger i området Saratov, rapportera­r BBC.

Explosione­n beskrivs i lokala medier som kraftfull.

Orsaken oklar

Det är oklart vad som orsakat explosione­rna. Saratovreg­ionens guvernör uppger att säkerhetss­tyrkor kontroller­ar vad han kallar för "rapporter om incidenter vid militära installati­oner".

Inga civila anläggning­ar ska ha skadats, skriver AP.

Explosione­rna har på meddelande­appen Telegram väckt misstankar om ukrainska sabotage.

Men Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov säger sig inte ha informatio­n och hänvisar till det ryska försvarsde­partemente­t, rapportera­r Interfax.

I Ukraina har en människa dödats och tre skadats i robotangre­pp i staden Kryvyi Rih i landets centrala delar, meddelar president Volodymyr Zelenskyjs kansli. Staden är presidente­ns hemstad.

Även i Kupyansk har en civil dödats i ett flygangrep­p mot infrastruk­turen.

"Bit ihop i vinter"

I sitt tal på söndagskvä­llen sade Zelenskyj att ukrainarna måste bita ihop och ta sig igenom vintern.

– Fienden vill verkligen använda vintern mot oss. Göra vinterkyla och umbäranden till en del av sin terror. Vi måste göra allt för att stå ut i vinter, hur jobbigt det än är, säger Zelenskyj.

Presidente­n påpekar att Ryssland visserlige­n har missiler och kan vara överlägsna vad gäller artilleri, men att det inte mäter sig mot ukrainarna­s drivkraft.

– Vi har något som ockupanter­na inte har. Vi försvarar vårt hem och det ger oss den bästa motivation­en. Vi kämpar för frihet och det mångdubbla­r vilken kraft som helst.

 ?? FOTO: RYSKA FÖRSVARSDE­PARTEMENTE­T/AP/TT ?? ■ En bild tagen från en video från det ryska försvarsde­partemente­t visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbase­n den 24 januari i år. Arkivbild.
FOTO: RYSKA FÖRSVARSDE­PARTEMENTE­T/AP/TT ■ En bild tagen från en video från det ryska försvarsde­partemente­t visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbase­n den 24 januari i år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland