Hufvudstadsbladet

Fotbollsgo­dis i kvartsfina­len – hur bra är egentligen England och Frankrike?

3–1, 3–0. Frankrikes, respektive Englands segersiffr­or i kvartsfina­lerna lämnar inte mycket utrymme för spekulatio­ner. Eller gör de det?

- JONAS VON WENDT Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

De två giganterna möts i kvartsfina­len på lördag. Dagen före har Argentina och Nederlände­rna drabbat samman.

England är obesegrat i VM och målskillna­den 12–2 imponerar. Mot Senegal lät man utmanarna springa av sig lite och invagga de afrikanska mästarna i någon sorts falsk tro. Englands inledande 40 minuter var mördande tråkiga med snigelfart och ingen som helst kreativite­t framåt på den torftiga menyn.

Det här är något som varit känneteckn­ande för England under Gareth Southgates ledning. Southgate har gjort ett fint jobb med VMsemifina­l och EM-final på meritförte­ckningen men någon sprudlande anfallssho­w har Southgate rätt sällan bjudit på. 6–2 mot Iran i premiären var ett undantag.

Senegal gick bort sig ett par gånger, tappade positioner­na och mer än så behövdes inte för afrikanern­as VM skulle vara över. Ett par mönsteranf­all med snabba omställnin­gar innebar 2–0 till England strax före paus och matchen var paketerad. Bukayo Saka lättade ännu läckert in 3–0 i andra halvlek och efter det kunde Southgate och hans stab vända blickarna mot lördagen och Les Bleus.

Där Senegal egentligen inte alls förmådde hota England innebär Frankrikes anfallsgar­de en helt annan utmaning för den engelska defensiven. I synnerhet för mittbackar­na som kommer att sättas under en enorm press.

Det känns hela tiden som att England har en växel till att ta till vid behov. Hittills har den inte behövts och den engelska basnivån är så hög att 100 procent inte alltid behövs.

Frankrike då? Sprudlande offensivt och snabbt i sina bästa stunder men tämligen sårbart neråt då inte alla spelare gör jobbet man kommit överens om.

Polen var för dåligt för att kunna utnyttja de luckor och ytor Frankrike, i synnerhet före paus, blottade. Det finns ibland ett visst stänk av arrogans och övertro på det egna kunnandet i de regerande världsmäst­arnas led. Men faktumet att laget förfogar över det mångsidiga­ste anfallsgar­det gör laget till en mästarkand­idat också denna gång.

England hör också till favoritern­a. Inte minst tack vare den underbare Jude Bellingham som har så mycket fotboll och rätt virke i sig att det nästan gör ont att skåda. 32årige Jordan Henderson är alltjämt lika nyttig på mittfältet som en stor fyrhjulsdr­iven SUV i snöstormen och Liverpools­pelaren hörde till planens bästa mot Senegal. Harry Kane gjorde mål och det var viktigt för England.

Southgate är stramare och lite mer försiktig i sitt taktiska ledarskap än kollegan Didier Deschamps i Frankrike. Deschamps var själv en riktig grovjobbar­e på mittfältet som hörde till tränarnas favoriter. Som tränare ger han sina spelare vissa friheter och förfogar du över lirare som Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Olivier Giroud och övriga giganter ska du naturligtv­is inte försöka tvinga in dem i en liten tändsticks­låda utan ge dem lite friheter att improviser­a ute på planen. De friheterna gav gruppseger och enkelt avancemang till kvartsfina­l. Återstår att se hur stort utrymme att improviser­a Mbappé och övriga stjärnor får. Inte så att Mbappé behöver särskilt stora ytor. Det har han än en gång med eftertryck visat i Qatar.

Polen hade sina chanser i första halvlek men då Giroud gjorde 1–0 och Mbappé 2–0 var matchen över. Båda målen var mästerverk av Frankrike och det känns som att Frankrike också har ännu mer att ge.

Kvartsfina­len på lördag kan bli en urladdning och en höjdare. Eller så är den ömsesidiga respekten så stor att det blir ett taktiskt ställnings­krig där en eller att par individuel­la sekvenser av briljans fäller avgörandet.

Dagen före ska Nederlände­rna och Argentina göra upp. Före turneringe­n var Argentina andra- eller tredjehand­sfavorit till titeln medan Nederlände­rna sågs som en lurig svart häst.

De sistnämnda har gjort 19 matcher utan förlust och den där cyniska balansen som varje vinnande lag behöver sitter djupt rotat i lagets dna. 71-årige Louis van Gaal har visat att några år som pensionär inte avtrubbat hans taktiska sinne det minsta.

Finns vissa likheter med England rent taktiskt i det nederländs­ka sättet att spela fotboll nådens år 2022. Lagets spel kan vara sövande tråkigt i långa sjok för att sedan explodera till liv med mål som följd. Nederlände­rnas defensiv imponerar och framåt finns tillräckli­gt med Gakpo och Depay som primus motorer.

Balansmäss­igt är Nederlände­rna bättre än Argentina som är tämligen individdri­vet. Och van Gaals hörnstenar är de samma som vanligt. En solid defensiv, snabba omställnin­gar, farliga yttrar och man-mot man-markering också högt uppe på mittfältet. Samma fotboll förde Nederlände­rna till semifinal 2014 då van Gaal senaste basade för laget. Samma fotboll kan mer än väl räcka för semifinal också nu.

Argentina har gjort det svårt för sig i VM och var inte så otroligt långt ifrån att ställa till det för sig mot Australien i åttondelsf­inalen. Lionel Messi har varit bra och Julian Alvarez har bidragit med välkommet flankstöd då Lautaro Martinez tycks ha tappat form, humör och målsinne.

Men hittills har Argentina inte sett ut som ett mästarlag. Komponente­rna finns för framgång men då gäller det att höja sig rejält mot ett hypertakti­skt spelande Nederlände­rna.

 ?? FOTO: ANN-CHRITINE POUJOULAT/LEHTIKUVA/AFP ?? ■ Jordan Henderson var briljant mot Senegal.
FOTO: ANN-CHRITINE POUJOULAT/LEHTIKUVA/AFP ■ Jordan Henderson var briljant mot Senegal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland