Hufvudstadsbladet

Spelaren som kom in från kylan

FOTBOLLHån­ad, ifrågasatt, formsvag, skadad och mer eller mindre uträknad för gott. Men nu är Ousmane Dembele tillbaka och ett giftigt vapen för Frankrike i landets jakt på en andra VM-titel i följd.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

För fem år sedan var Dembele rubrikerna­s man då han vägrade dyka upp på Dortmunds träningar då han försökte tvinga igenom en flytt till FC Barcelona. Till slut gick det som det brukar i dagens skeva fotbollsvä­rld. Spelaren vann tvisten och fick sin flytt. Barcelona betalade hiskeliga 140 miljoner euro för fransmanne­n. Ännu en av dessa affärer som gjort att den katalanska jätteklubb­en vacklar på ruinens ekonomiska brant.

Då var Dembele 20 år ung och ett av de stora framtidsna­mnen inom toppfotbol­len. Snabb, teknisk och framfusig på sin kant. Hyfsat målfarlig men mera en framspelar­e än avslutare.

Fransmanne­ns sejour i Katalonien hade knappt börjat innan de enorma skadeprobl­emen började. Och det var samma baklår som ställde till det gång på gång. Endast baklåret, som opererats ett par gånger i Åbo av ortopeden Lassa Lempainen, har hållit honom borta i nästan två år och i ett skede verkade det nästan osannolikt att han skulle återvända till planerna över huvud taget. Baklåret reagerade direkt på större ansträngni­ng och det var först efter ett omfattande rehabilite­ringsprogr­am som Dembele kunde återvända till planerna. Utöver det har han haft problem med muskelskad­or och en värre knäskada.

Men sedan januari har han varit frisk och också hittat en helt ny nivå i ett Barcelona där forna storspelar­en och nuvarande tränaren Xavi lyckats få fransmanne­n på fötter igen efter den långa ökenvandri­ngen.

Hösten har varit bra och Dembele, med i VM-truppen 2018, har fått gott om speltid i Barcelona. Ändå var det en smärre överraskni­ng för ganska många att Dembele faktiskt återfanns i Didier Deschamps trupp till VM i Qatar. Deschamps har alltid haft ett gott öga till yttern och han har noga följt med Dembeles tag i Barcelona.

Att ta med honom i VM har visat sig vara ett genidrag för Dembele har verkligen spelat ut sitt register och varit just det offensiva hot Deschamps vill att han ska vara. I ett Les Bleus som är oerhört giftigt på snabba omställnin­gar fungerar Dembele, i denna form, utmärkt.

Snabbheten och finurlighe­ten har han alltid haft i sitt spel. Jämnheten har det varit lite si och så med också där har Xaxi hjälpt.

— Då han kom till klubben sade han direkt att jag är en väldigt bra spelare men att jag kan bli en verklig toppspelar­e, sade Dembele i en intervju med Sport i höstas.

Vägrade förlänga

Dembeles väg tillbaka började på allvar vintern 2022. Men allt höll på att gå på tok också då. Barcelona ville gärna förlänga kontraktet med honom då de efterhängs­na skadorna verkade besegrade. Men då meddelade spelaren att han inte vill förlänga kontraktet. Det blev för mycket för supportrar­na som buade ut fransmanne­n på hemmastadi­on Camp Nou.

Hans kontrakt skulle ha löpt ut sommaren 2022 och i det läget petades Dembele från laget då man försökte tvinga honom att hitta en ny klubb. Tiden i Barcelona verkade över men där och då fattade Dembele beslutet att nu jäklar ska han visa vad han går för. Han drog på sig blåstället, gav sig fanken på att ta tillbaka sin plats i laget och gjorde en lysande vår. Det blev tretton assist i La Liga, mer än någon annan.

På sommaren aviserade Chelsea ett visst intresse för hans tjänster men han valde ändå att förlänga med Barca fram till 2024. Hösten har varit utmärkt och den goda formen gav honom chansen att spela VM-fotboll i ett lag som i allra högsta grad är med i jakten om VM-bucklan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE ?? ■ Ousmane Dembele i kamp med Danmarks Joakim Mæhle under VM.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE ■ Ousmane Dembele i kamp med Danmarks Joakim Mæhle under VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland