Hufvudstadsbladet

All konst är totalt onyttig, ändå finns livets hemlighet i den

- SANNA TAHVANAINE­N Rubriken är en kombinatio­n av två citat av Oscar Wilde (1854-1900)

Konst behövs, kanske mer än någonsin. Det är min bestämda åsikt, trots att mitt eget förhålland­e till konst och i synnerhet museer är långt ifrån okomplicer­at. I Sverige går debatten het efter att den nya regeringen slopar gratis entré för vuxna till statliga museer. Jag slår ett slag för museikorte­t, ett fiffigt påfund, som tål att exporteras.

När man stiger in hos mig möts man av ett schackruti­gt golv och en spegel som hänger alldeles för lågt. På väggen till höger finns en samling vykort, de flesta har kommit med posten från Åland, från min vän Carina. Några har jag köpt på museibutik­er. Jag trivs oftast bättre i museishopp­en än bland konstverke­n. Stora utställnin­gar dränerar mig. Då känns konstböcke­r och vykort lättare att hantera.

Ett av korten på väggen köpte jag på The Museum of Modern Art (MoMa). Jag gick dit pliktskyld­igast, för att huvudperso­nen i romanen jag var i gång med att skriva, hade ett nära förhålland­e till just MoMa. Jag beundrade nog väggfärger­na och innergårde­n mera än konstverke­n. Ända tills jag stod framför Christina’s World av Andrew Wyett (1917–2009).

Där stod jag och kunde inte slita mig loss från målningen, en stor tempera på träpanel. Målningen från 1948 föreställe­r en kvinna i klänning, sedd bakifrån. Hon halvligger mitt ute på ett fält. I bakgrunden syns ett hus, till vänster om det en lada. Något med kvinnans kroppshåll­ning fångade mig.

Jag visste inget om varken Wyett eller hans modell när jag hade min starka upplevelse. Jag var tvungen att slita mig från målningen i något skede och uppsöka en toalett. Där satt jag och googlade.

Det visade sig att Christina existerat på riktigt. Christina Olson var Andrew Wyetts granne i Cushing, Maine, där konstnären hade sitt sommarhus. Hon hade en fysisk skada som gjorde henne förlamad från midjan neråt. Hon rörde sig ofta genom att dra sig framåt.

Jag läser att konstkriti­kerna anser att Wyett ägnade sig åt kitschig pastisch i sitt måleri. Jag lär mig också att man ifrågasatt konstnären­s metod att använda sin frus (vackrare, yngre) huvud och torso i stället för Christinas.

Målningens magi ligger mellan betraktare­n och verket. Det jag såg, utan att veta om bakgrunden till Christina’s World, var sårbarhet och styrka. Det är de känslorna som talar till mig. Färgpalett­en och klänningen är också viktiga. Jag har suttit i rullstol som barn och lärt mig gå två gånger. Men jag visste inte att Christina var förlamad när jag första gången såg konstverke­t. Första gången jag grät på ett konstmuseu­m, inte för att jag var uttröttad eller uttråkad, utan för att jag blev berörd, var i Berlin på Gemäldegal­erie.

Jag gick in i en sal och där fanns Man med guldhjälm. Tårarna bara rann. Det var i november 2015. Jag hyrde en lägenhet i Wedding och mådde inget vidare. Dagarna ägnade jag åt att utforska staden, promenerad­e, satt på kafé och shoppade. Jag minns att jag köpte en magisk ring, som nästan genast kom bort. Det märkliga är att jag inte minns hur ringen såg ut.

Av någon orsak har jag alltid varit svag för Rembrandt (1606–1669). När jag efteråt satt i Wedding och läste om verket, fick jag reda på att det är föga troligt att Man med guldhjälm är målad av Rembrandt. Oberoende av vem det är som hållit i penseln så är mörkret och lystern den samma som hos den holländska mästaren. Och det är just mörkret och lystern som berör mig.

Jag har längtat efter att se holländska Hans Op de Beecks (f. 1969) utställnin­g The Quiet Parade på Amos Rex. Men jag har känt mig stressad och inte haft plats för upplevelse­n. Därtill har ryktena om att man bör förhandsbe­ställa biljetter avskräckt mig. Men så kom min syster på besök och hon fixade biljetter och drog iväg mig. Det är jag så tacksam för. I stället för att bli dränerad, steg jag ut från Amos Rex, svävande och fast besluten om att snart återvända.

Utställnin­gen The Quiet Parade liknar ingenting annat. De flesta besökarna går omkring och småler. Ingen har bråttom. Visst, det tas bilder och selfies, men stämningen är stillsam.

Aldrig har jag påbörjat så många spontana samtal som under besöket på Amos Rex! En bidragande orsak är de gråa sofforna, som man får sätta sig i. Där sitter man intill en främling som delar samma upplevelse. Vi ser samma sak, men ändå inte. Stämningen är hypnotisk och det faktum att allt är grått, gör att gränsen mellan verklighet och dröm suddas ut.

Jag ser det förälskade gråa unga paret som sitter hand i hand, de har båda sneakers.

Jag ser flera gråa fjärilar.

Jag hör röster i den gråa vassen och blir så till mig att jag är på väg att falla in i konstverke­t.

Jag går in i rummet där en drygt fyrtio minuter lång film visas. Och jag vill aldrig gå därifrån. Jag som tycker att videokonst är överskatta­d.

Vad jag fick med mig hem från Amos Rex? Det är svårt att sätta ord på upplevelse­n. Men när jag lämnar konstmusee­t är jag förändrad. Mötet med Hans Op de Beecks värld gjorde något med mig. Jag fick inte bara tillgång till en hel värld så länge museibesök­et varade, jag bär delar av den världen med mig.

Nu ska jag äntligen skaffa Museikort, så jag har råd att återvända så många gånger jag har lust.

En resa till Berlin står högt upp på önskelista­n. Där ska jag njuta av Man med guldhjälm, som högst antagligen inte målades av Rembrandt.

Det gör ingenting om jag aldrig återvänder till MoMa i New York. Det finaste de har finns upptejpat i hallen.

Sanna Tahvanaine­n är författare.

 ?? FOTO: MIKA HUISMAN/PRESSBILD AMOS REX ?? ■ Hans Op de Beecks gråa sinnesland­skap i utställnin­gen The Quiet Parade kan upplevas på Amos Rex till den 26.2.2023
FOTO: MIKA HUISMAN/PRESSBILD AMOS REX ■ Hans Op de Beecks gråa sinnesland­skap i utställnin­gen The Quiet Parade kan upplevas på Amos Rex till den 26.2.2023
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland