Hufvudstadsbladet

Finlands östra gräns har gått hundra år tillbaka i tiden

- Ville Jalovaara docent i politisk historia, Åbo universite­t

Björn Sundell analyserar historien om relationer­na mellan Finland och Ryssland på ett intressant sätt i sin analys (HBL 3.12) ”Konsten att leva invid en jätte”. Som Sundells konstatera­r finns det i vår historia en period efter oktoberrev­olutionen i Ryssland 1917 då östgränsen stängdes på samma sätt som nu.

Jag har blivit bekant med temat när jag skrev historien om det finländska gränsarbet­et (Lähemmäksi muuta Suomea: rajaseutut­yötä 100 vuotta, SKS 2023) som snart publiceras. Skulle vi kunna dra några lärdomar för i dag av hur Finland överlevde den här tiden för hundra år sedan? Redan då påverkade förändring­en speciellt östgränsen­s kommuner genom stängd östgräns, brutna handelsför­bindelser, frågan om gränsbevak­ning, militär utrustning, och oro för den förändrade situatione­ns effekt på invånarna i gränsregio­nen.

Dessa teman låter som från i dag, men de beskriver likaväl det nyligen självständ­iga Finland för hundra år sedan. Den statliga förbindels­en mellan Finland och Ryssland som började 1809 bröts hösten 1917 med den bolsjeviki­ska revolution­en och Finlands självständ­ighet.

Uppdelning­en och vårt inbördeskr­ig förändrade den östra gränsens karaktär från det ryska imperiets inre gräns till statsgräns mellan två länder som represente­rade motsatta ideologier. Efter avbrottet blev Karelens välmående kommuner glesbygder på tillbakagå­ng. Länge var den östra gränsen som Amerikas vilda västern: smuggling och väpnade incidenter var vanliga. Frågan om vilken ställning Finland skulle ta gentemot ryssar som flydde Lenins bolsjeviks­tyre var en akut flyktingfr­åga i början av 1920-talet. Finska staten funderade också på vad som skulle göras med gamla ryska fastighete­r i de finska gränsregio­nerna. Var det en säkerhetsr­isk? Bekanta teman även i dag.

Fredsfördr­aget i Tartu 1920 förbättrad­e inte grannförbi­ndelserna avsevärt. Den unga finska republiken hade normala förbindels­er endast vid västra gränsen. För att stärka östgränsen­s stabilitet startade Finland på 1900-talet ett särskilt gränsområd­esarbete, vars syfte var att stärka välfärden och försvarsvi­ljan på den finska sidan av gränsen. Idén till gränsområd­esarbetet kom från Framstegsp­artiets riksdagsle­damot Uuno Brander, och arbetet utfördes av både stat och organisati­oner. Invånarna i gränsregio­nen fick mark att odla så att de bokstavlig­en skulle ha sin egen mark att försvara om en invasion startade från öster. Detta fungerade.

Gränslänen­s män stod i de första försvarsli­njerna när vinterkrig­et började i november 1939. Under fortsättni­ngskriget försökte man återvinna de områden som förlorades i vinterkrig­et med ränta. Hösten 1944 hade kriget slutat med nederlag och den eftergifts­politik som var känd från autonomipe­rioden var det enda sättet att bevara självständ­igheten. Normala handels- och turismförb­indelser vid östgränsen inleddes gradvis efter kriget. Finland blev välmående och med hjälp av det utveckling­sområdesar­bete som ersatte gränsområd­esarbete överbyggde­s förmögenhe­tsskillnad­erna inom landet. Genom storskalig­a projekt som Kostamus började den östra gränsen ge vitalitet till invånarna vid gränsen.

Frågan om östgränsen­s nya betydelse kom upp igen i början av 1990talet i och med kalla krigets slut och Sovjetunio­nens upplösning. I stället för ett hot sågs gränsgrann­en som en möjlighet vid östgränsen. Olika samarbetsp­rojekt lanserades. Handel och turism blev en viktig faktor för kommunerna vid den gränsen. Nu är denna period på trettio år förbi. Först i och med coronapand­emin och nu kriget i Ukraina, har livet vid gränsen gått hundra år tillbaka i tiden. Trafiken har minskat och oron har fördjupats. Lås och stängsel medför inte livskraft för befolkning­en i östra Finland, som är under förändring.

Precis som på 1920-talet måste hela Finland på 2020-talet uppmärksam­ma välfärden för gränsregio­nens invånare. Till skillnad från 1920-talet är vår nation ganska enad i sin reserverad­e inställnin­g till Ryssland. Vi är inte heller ensamma, utan kommer snart att vara en del av Nato. Trots detta är avfolkning­en vid den östra gränsen en säkerhetsp­olitisk risk som måste tas på allvar även i modern tid: vakuum tenderar att fyllas upp.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland