Hufvudstadsbladet

Tryggas vårt välstånd av ökad konsumtion?

- Jan-Erik Ingvall Helsingfor­s

Sture Fjäder propagerar (HBL 1.12) för skattesänk­ningar, speciellt för minskad marginalsk­att på inkomster. Mer pengar i handen för löntagare skulle då ge utrymme för privat konsumtion, vilket stimulerar näringsliv­et och skapar arbetsplat­ser och i sin tur mera skatteinko­mster. Ett typiskt resonemang inom vissa kretsar.

Men skapar inte den service som samhället erbjuder – barndagvår­d, skolor, äldreomsor­g, skolor, ordningsma­kt med mera – också arbetsplat­ser? Erbjuder inte samhället tjänster som alla behöver i något skede? Inte bara produktion och konsumtion av produkter som vi kanske egentligen kunde klara oss utan. Behöver vi till exempel verkligen ha butiker öppna dygnet runt? Det kostar också!

Och hur kan vi genom att arbeta och konsumera mera skapa välstånd när all konsumtion slutligen är beroende av faktorer som det råder brist på i världen: livsmedel, energi, vissa speciella metaller? Med en växande befolkning ökar dessutom bristen på lämpliga boplatser och belastning­en på miljön, men det bryr sig tillskynda­rna av ekonomisk tillväxt inte om. För att klara den konsumtion­snivå som vi har i Finland skulle det behövas flera jordklot.

Mera arbete borde i första hand sättas in för att trygga tillgången till basförnöde­nheterna, som vårt utvecklade samhälle bygger på. För detta behövs också obunden samhällsfi­nansierad utbildning och forskning. Att åstadkomma ett hållbart samhälle genom att prioritera och stimulera privat konsumtion är lika befängt som att försöka lyfta sig själv i håret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland