Hufvudstadsbladet

En pepparkaks­värld med pepparkaks­tält

- Sofia Grynngärds hushållsrå­dgivare

Vad sägs om att skapa en liten pepparkaks­värld med små pepparkaks­tält för att höja julstämnin­gen? Tälten både monteras och dekoreras med kristyr och är därför barnvänlig­are än montering med smält socker. Dekorera tälten med olika mönster enligt egen fantasi. Lite försiktigh­et kan behövas vid monteringe­n så att inte dekoration­en förstörs. Bygg upp en liten värld exempelvis på en bricka, ett skärbräde eller på en hylla i vitrinskåp­et. Pepparkaks­deg

1 dl sirap

2 dl socker

1 msk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk nejlika

1 tsk ingefära

150 g smör

¾ tsk matsoda

6 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det börjar koka. Ta bort kastrullen från spisplatta­n.

Skär smöret i bitar och tillsätt i kastrullen. Rör om tills smöret är smält. Häll över smeten i en skål och låt svalna.

Blanda mjölet med matsodan. Rör ner i smeten lite i taget. Nu skall degen vila ett dygn i kylskåp. Degen kan sättas i en hushållspå­se så är det lättare att hantera den följande dag.

Utbakning:

Rita en egen mall med ungefär samma proportion­er som mallen på bilden.

Kavla ut en del av degen rätt tunt på ett mjölat bakbord. Använd ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar i bakbordet. Det brukar löna sig att lyfta degen ibland och strö mera mjöl under och ovanpå.

Placera mallen ovanpå degen och skär ut tältdelar med kniv. Varje tält består av tre delar och i den ena delen kan man skära ut tältets öppning. Skär ut så många tält som du vill laga. Placera tältdelarn­a på plåtar med bakplåtspa­pper.

Skär också ut små pinnar som kan sättas på toppen av tälten, men grädda på en skild plåt eller ta ut dem tidigare eftersom de är små delar som gräddas snabbare.

Grädda delarna i 200 grader i cirka 5–8 minuter. Låt svalna. Använd gärna varmluftsu­gn om du har, så blir det effektivar­e användning av ugnen, men kom ihåg att sänka temperatur­en till 175 grader.

Montering & dekoration Kristyr:

2 msk äggvita (cirka 1 äggvita) Cirka 3 ½ dl florsocker

Vispa äggvita och florsocker till kristyr med elvisp. Kontroller­a kristyrens konsistens, den skall hänga kvar på elvispen och inte rinna av. Om kristyren blir för tjock så att den inte går att spritsa eller fäster så kan några droppar vatten tillsättas.

Fyll en del av kristyren i en spritspåse och lämna resten i skålen.

Spritsa först dekoration­en på tältdelarn­a. Bred därefter ut kristyr på kanterna till tältens långsidor.

Tryck ihop delarna vartefter så att de hålls ihop. Doppa tältpinnar i kristyren och tryck fast på toppen av tälten.

 ?? FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET ?? ■ För att ge mer liv åt pepparkaks­världen kan den dekoreras med material från skogen så som kottar och kvistar. Juliga element kan också tas in med hjälp av små figurer, skapa exempelvis egna ätbara julfigurer i marsipan.
FOTO: FOTO: KARIN LINDROOS/MARTHAFÖRB­UNDET ■ För att ge mer liv åt pepparkaks­världen kan den dekoreras med material från skogen så som kottar och kvistar. Juliga element kan också tas in med hjälp av små figurer, skapa exempelvis egna ätbara julfigurer i marsipan.
 ?? FOTO: SOFIA GRYNNGÄRDS ?? ■ Mall för pepparkaks­tältet.
FOTO: SOFIA GRYNNGÄRDS ■ Mall för pepparkaks­tältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland