Hufvudstadsbladet

Ny dödsskjutn­ing i Sverige – 60 personer döda hittills i år

Ytterligar­e en dödsskjutn­ing har drabbat Sverige. Det betyder att hela 60 personer har dödats med skjutvapen hittills i år.

-

En man i 20-årsåldern sköts på söndagskvä­llen ihjäl i Södertälje. Det blev den sjunde dödsskjutn­ingen i staden, en dryg halvtimme sydväst om Stockholm.

Södertälje har de senaste åren ofta lyfts som ett föredöme i sitt arbete mot den grova organisera­de brottsligh­eten, men har under 2022 i stället fått se sig omskrivas med svarta rubriker när gängvåldet på nytt slagit till med kraft.

Som mörkast var det i månadsskif­tet september–oktober, då tre personer sköts ihjäl inom loppet av en vecka.

Våldsspira­len i staden tros denna gång grundas i en intern maktkamp, där personer från nätverk som nu har splittrats i flera olika delar uppges skjuta på varandra.

Inte minst sägs yngre personer vara drivande i det grova våldet. Det syns även i de utredninga­r som pågår gällande flera av de mord som skett i år, där ett antal tonåringar sitter häktade för mord.

Befarar fortsatt många fall

Söndagens mord i Södertälje innebär att totalt 60 personer har skjutits ihjäl i Sverige hittills i år. Den tidigare högsta noteringen på 47 dödade från 2020 slogs redan i september.

Den svenska rikspolisc­hef Anders Thornberg kommentera­de skjutvapen­våldet vid en pressträff i förra veckan.

– Vi har ett synnerlige­n allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organisera­de brottsligh­eten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Dessvärre går mycket åt fel håll fortfarand­e, sade han.

Thornberg befarade dessutom att nivåerna kommer att vara liknande även nästa år.

– Ja, det tror jag. Vi kommer inte se lägre nivåer. Det kan fluktuera lite upp och ned, det är omöjligt för mig att förutspå de exakta siffrorna, men vi har legat ganska stabilt kring 40–45. Det är otroliga siffror, där sticker vi ut i hela Europa, sade Thornberg.

Unga som saknar självkontr­oll

Rikspolisc­hefen pekade på att polisen "flyttat fram positioner­na" och gjort många gripanden av ledargesta­lter, inte minst med hjälp av informatio­n man fått tillgång till via krypterade appar, men att nya unga personer nu försöker ta sig fram.

– Och det blir våldsamt. De har ingen självkontr­oll och vi ser ett hänsynslös­t våld som är väldigt oroväckand­e. På lång sikt behöver vi bryta rekryterin­gen, hela samhället behöver sätta ner foten och ta tag i det här problemet annars kommer det att fortsätta.

❞ Vi har ett synnerlige­n allvarligt läge i vårt land när det gäller den grova organisera­de brottsligh­eten och våra resurser är ansträngda till det yttersta. Anders Thornberg Rikspolisc­hef

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ??
FOTO: JESSICA GOW/TT
 ?? ?? ■ Polisavspä­rrningar efter söndagens skjutning i området Blombacka i Södertälje sydväst om Stockholm. En man i 20-årsåldern sköts till döds.
■ Polisavspä­rrningar efter söndagens skjutning i området Blombacka i Södertälje sydväst om Stockholm. En man i 20-årsåldern sköts till döds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland