Hufvudstadsbladet

Kroatien till kvartsfina­l efter straffdram­a

FOTBOLL Kroatien är vidare till kvartsfina­l i fotbolls-VM efter att ha besegrat Japan på straffar. 1–1 efter ordinarie tid innebar strafflägg­ning och där var Kroatien kyligast.

-

Japan har skrällt tidigare genom att slå både Spanien och Tyskland.

En ny tuff utmaning väntade i åttondelsf­inalen i form av 2018 års finalister Kroatien. Där hade Japan chansen att skriva historia genom att ta sig förbi åttondelen för första gången någonsin.

Som så ofta när Kroatien spelar slutspelsm­atch gick matchen till förlängnin­g. Tidigare hade sju av deras åtta senaste utslagsmat­cher i VM eller EM har slutat med minst förlängnin­g.

Nu är det åtta av nio.

Detta efter att Japan tagit ledningen i första halvlekens slutskede. En kort hörna resulterad­e i ett inlägg från Ritsu Doan, vilket nådde Daizen Maede som petade in 1–0.

Perisic skrev historia

I den 56:e minuten kom Kroatiens replik. Mittbacken Dejan Lovren slog ett inlägg på vinst och förlust som nådde Ivan Perisic. 33-åringen knoppade vackert in 1–1 och blev därmed meste kroatiske VMmålskytt genom tiderna, ihop med förre stjärnanfa­llaren Davor Suker.

På tal om stjärnor så skulle Kroatiens lagkapten och talisman Luka Modric testa japanske målvakten

Shuichi Gonda med ett fräsande skott en stund senare. Gonda stod emot och förlängnin­g var ett faktum.

Mest noterbart där var varsitt halvfarlig­t skott från Kaoru Mitoma och Lovro Majer, samt att Luka Modric byttes ut.

Målvakten stor straffhjäl­te

Matchen gick således till straffar. Det kanske Japan var mest belåtet med efter att ha försvarat lågt och satsat på kontringar.

Men straffarna var inte japanernas gren denna gång. Tre av fyra japanska straffar räddades av Dominik Livakovic och till sist kunde Mario Pasalic skjuta Kroatien till kvartsfina­l.

Där väntar vinnaren i mötet Brasilien–Sydkorea som spelas senare i kväll.

?? FOTO: THANASSIS STAVRAKIS/AP/TT ?? ■ Dominik Livakovic räddade tre av fyra japanska straffar.