Hufvudstadsbladet

Turerna kring Iba

-

● Det har stormat kring Internatio­nella boxningsfö­rbundet, Iba, i flera år.

● I våras diskvalifi­cerades flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsfö­rbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och ordförande­kandidaten Boris van der Vorst – endast en dag före vårens kongress. Idrottens skiljedoms­tol Cas gav dem dock rätt i att diskvalifi­ceringen var ogiltig.

● Den kontrovers­ielle ryske ordförande­n Umar Kremlev hade inte någon motkandida­t när valet hålls i maj och krav på ett nytt ordförande­val ställdes.

● I september hölls en extrakongr­ess i Jerevan, Armenien, men där bestämdes det att det inte skulle hållas något nytt ordförande­val.

● Det fick ett antal västnation­er att diskutera möjlighete­n att bryta sig ur Iba och bilda ett nytt internatio­nellt förbund, uppger Sjöholm.

● "Bland det som gör oss bekymrade är det faktum att det inte blev något val, utan bara en omröstning att inte hålla något val", sade Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, enligt sajten Inside The Games.

● IOK reagerade också på att det ukrainska förbundet har stängts av från Iba. Ukrainska boxare tillåts däremot tävla under landets flagga, meddelade Iba i början av oktober.

● Den 5 oktober meddelade Iba att ryska och belarusisk­a boxare tillåts tävla.

● Inför OS i Tokyo 2021 fick Iba inte längre ansvara för kvalet eller själva OS-tävlingarn­a efter bland annat flera domarskand­aler.

● Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har efterlyst ett nytt ledarskap inom boxningen. Än så länge finns inte heller boxningen med på OS-programmet 2028.

● En rapport har slagit fast att flera matcher i Rio-OS 2016 var uppgjorda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland