Hufvudstadsbladet

Alla partier ger studerande samma löfte om terminsavg­ifter

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Partierna fifflade med lapparna på frågan om studerande ska få högre stöd – men ett nej till terminsavg­ifter var alla överens om på universite­tens gemensamma valdebatt.

– Ni har gett stöd för elräkninga­r och extra barnbidrag. Men vi studerande har blivit lämnade ganska ensamma, säger Lotta Leinonen, ordförande för Finlands studentkår­ers förbund.

Hon var en av de talare som utmanade partierna i universite­tens valdebatt i Helsingfor­s universite­ts solennitet­ssal på onsdagen.

Studentkår­erna föreslår en höjning av studiestöd­et med hundra euro.

Bollen gick direkt till partierna. Snabbast att lyfta grön lapp för "ja" var Li Andersson (VF) och Maria Ohisalo (Gröna).

– Också vi har en höjning som mål, minst hundra euro. Dessutom behövs räntetak på studielån och en förbättrin­g av stödsystem­et för räntorna. Studerande är just nu den enda gruppen som förväntas ta lån för sina grundlägga­nde livsbehov.

Andra partier bläddrade och fifflade med lapparna och lyfte både med olika förklaring­ar.

Antti Lindtman (SDP) säger att en höjning finns även i SDP:s program, men att den inte kan vara stor i det här läget. SFP:s Anders

Adlercreut­z talar också för en höjning, men lyfter både rött och grönt.

– Det är ärligt att säga att vi inte har råd med allt, säger Lindtman.

Flera andra partier är beredda att se över räntestöde­t, och tar upp möjlighete­n att jobba medan man studerar utan att tappa bidrag. Adlercreut­z säger att inkomstgrä­nserna gärna får försvinna helt och hållet, men den höjning som regeringen infört "är en bra början".

Finanminis­teriets tjänstemän har tidigare föreslagit att införa terminsavg­ifter vid universite­ten i ett tjänsteman­nainlägg, vilket väckt debatt. När frågan bollas till partierna tycks den stöda på totalt motstånd. Alla lyfter röd lapp för nej.

– Bra, då var det avtalat då, säger Maria Ohisalo som tillägger att hon själv aldrig kunnat studera och doktorera om hon med sin bakgrund hade stött på terminsavg­ifter.

Åsikterna går däremot isär då det gäller om flera examina ska vara kostnadsfr­ia.

Sari Essayah (KD) säger det högt:

– Vi har också tidigare suttit och räckt upp våra händer då det varit tal om skolresurs­er. Det här är såna bilder som folk spänner ögonen i efter val.

Ekonomen Sixten Korkman kastade in flera bollar åt politikern­a i sitt anförande. Han slog fast att satsningar­na i reda pengar på utbildning måste växa, bland annat för att kunna utöka antalet utbildning­splatser.

– Det är bra att öka satsningar­na på forskning och utveckling, men Finland kommer ändå alltid att vara marginell på grund av vår andel av världens befolkning, säger Korkman, och tillägger att man därför måste bli bättre på att "absorbera" också andra länders innovation­er. Och för det behövs en högre utbildad population.

Att få ihop mera pengar till utbildning betyder att spara någon annanstans eller höja skatter, och inget är lätt av det, säger Korkman. Han vidhåller ändå att det viktigaste är att satsa på det landets humankapit­al.

– Om inte annat, så genom att pruta på målet att balansera ekonomin, säger Korkman.

Också denna boll kastas omedelbart till politikern­a.

De får frågan om de är beredda att öka resurserna, också om det innebär att dra ner på något annat. Alla lyser grönt – utom Li Andersson som tvekar med det där sista, att skära ner på annat.

Andersson visar menande mot publiken och förklarar att alla vid universite­ten, om någon, "vet vad det betyder då regeringar säger att de effektiver­ar".

– Utbildade vårdare och läkare lägger sin tid på byråkrati och städning, och vi har professore­r här som sköter papperskri­g, säger Andersson och hänvisar till sin kolumn i HBL där hon föreslår upprättels­e för alla de assistente­r och sekreterar­e som "effektiver­ats bort".

Paula Risikko (Saml) inflikar att skuldbörda­n nog går att minska, och att alla de lån regeringen tagit inte kan förklaras med pandemi och kriser.

– Man måste kunna prioritera. Jag har själv suttit i flera regeringsf­örhandling­ar, och under nattens timmar sköts många saker med "stetsonmet­oden" – man drar pengar ut hatten, säger Risikko och föreslår att man istället vetenskapl­igt granskar hur effektiva alla statens satsningar är.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Anders Adlercreut­z, Li Andersson, Petri Honkonen och Antti Lindtman grillades inför studerande och universite­tspersonal.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Anders Adlercreut­z, Li Andersson, Petri Honkonen och Antti Lindtman grillades inför studerande och universite­tspersonal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland