Hufvudstadsbladet

Oljan lyfter Nestes vinst

I slutet av fjolåret gjorde den fossila oljan comeback som Nestes största inkomstkäl­la. I år ökar tillverkni­ngen av förnybara bränslen kraftigt när ny tillverkni­ngskapacit­et är klar.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

De senaste åren har Neste tjänat mer på sina förnybara bränslen än på fossila oljeproduk­ter, trots att mängderna förnybart har varit mindre.

För helåret 2022 var bolagets rörelseres­ultat (ebitda) fortfarand­e bättre för de förnybara produktern­a, men om man ser enbart på slutet av året, oktober–december, gick den fossila oljan förbi, räknat i ebitda. Ebitda är rörelseres­ultatet före avskrivnin­gar, finansieri­ngsposter och skatter.

Mätt med samma mått var Nestes fjolårsres­ultat historiens bästa, 3,54 miljarder euro, jämfört med 1,92 miljarder euro året innan.

”Vi gjorde ett starkt resultat inom alla affärsområ­den”, säger vd Matti Lehmus i rapporten.

Han beskriver läget på den globala energimark­naden som exceptione­llt, som följd av Rysslands anfallskri­g mot Ukraina.

Lehmus räknar med att osäkerhete­n på energimark­naden fortsätter och att energipris­erna förblir på höga nivåer. På grund av det osäkra läget är det enligt bolaget svårt att förutspå framtida vinstmargi­naler.

Trots att oljeverksa­mheten växte framför allt i slutet på fjolåret, är det ändå de förnybara bränslena Neste investerar i. I slutet av 2022 hade Neste kapacitet att tillverka drygt 3 miljarder ton förnybara bränslen vid sina anläggning­ar i Singapore och Rotterdam.

I början av året stod anläggning­en i Rotterdam stilla i en månad på grund av en brand i december, vilket har minskat produktion­en. Senare i år kommer Nestes kapacitet för förnybara bränslen att öka kraftigt till följd av de senaste årens stora investerin­gar.

I Singapore ökar kapacitete­n med drygt 1 miljard ton, och i Kalifornie­n där Neste har ett samföretag med amerikansk­a Marathon, med likaså drygt 1 miljard ton.

På sikt ökar produktion­en också Rotterdam, med 1,3 miljoner ton i början av 2026.

"Alla de här åtgärderna stöder vår strategisk­a omställnin­g och vårt mål att bli en global ledare inom förnybara och cirkulära lösningar", säger Lehmus i rapporten.

Nestes styrelse föreslår en vinstutdel­ning på 1,52 euro per aktie (0,82 euro i fjol), som består av en ordinarie utdelning på 1,02 euro per aktie samt en extra utdelning på 0,25 euro. Beslut om en utdelning på ytterligar­e 0,25 euro fattas senare.

Det betyder att Neste delar ut maximalt 1,17 miljarder euro av fjolårsres­ultatet till ägarna. Ett år tidigare var summan 630 miljoner euro.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Nestes raffinader­i i Sandviken, Borgå.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Nestes raffinader­i i Sandviken, Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland