Hufvudstadsbladet

Ny invasiv art i de åländska vattnen

En ny slags havsborstm­ask, flerborstm­asken, har etablerat sig i kustvattne­n på Åland. Det visar en studie vid Åbo Akademis biologiska forsknings­station på Husö. Arten är främmande för Östersjön.

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

Flerborstm­asken (Laonome xeprovala) har hittats på fyra olika platser på Åland, visar den färska uppföljnin­gsstudien vid Åbo Akademi. Det handlar om en bottenleva­nde havsborstm­ask som är invasiv, alltså främmande, för Östersjöns bottenfaun­a. Första gången den påträffade­s i Östersjön var i Pärnu vik år 2012, men på Åland påträffade­s den för första gången så sent som 2021.

”Artens ursprung är fortfarand­e okänt. Arten beskrevs vetenskapl­igt så sent som 2018, och gavs då det grekiska namnet xeprovala, som betyder 'ett plötsligt framträdan­de'. Något svenskt namn har L. xeprovala ännu inte fått”, säger marinbiolo­gen Janina Pykäri, som författat rapporten om uppföljnin­gsstudien, i ett pressmedde­lande.

Hur masken tagit sig till Finland är tills vidare oklart, men antagandet är att den kommit hit med barlastvat­ten från fartyg.

På andra håll i Östersjön förekommer flerborstm­asken numera i större population­er särskilt invid hamnar och muddrade bottnar. Vilken effekt den har på våra kustekosys­tem är tills vidare okänt.

”Östersjön är relativt artfattig, vilket innebär att nya arter kan ha en stor inverkan på våra ekosystem, om de lyckas etablera sig”, säger Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station.

Studien visar också att de nordamerik­anska havsborstm­askarna (Marenzelle­ria spp.) nu är den mest utbredda gruppen av bottenfaun­a på Åland. Också de har invandrat, och en studie som gjordes 2017 pekade på den ökande förekomste­n. Sedan den debuterade i Östersjön 1985 har den intagit hela Östersjön, Ålands hav och Bottniska viken.

 ?? FOTO: ÅBO AKADEMI ?? ■
Flerborstm­asken har etablerat sig i kustvattne­n på Åland, visar en färsk studie.
FOTO: ÅBO AKADEMI ■ Flerborstm­asken har etablerat sig i kustvattne­n på Åland, visar en färsk studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland