Hufvudstadsbladet

Detta vet vi om de stora skalven

De kraftiga jordbävnin­garna i Turkiet och Syrien har krävt tusentals dödsoffer och lett till en enorm förödelse. Här följer det vi känner till om händelsern­a så här långt.

-

När och var började skalven?

Det första och största skalvet skedde klockan 4.17 lokal tid (3.17 svensk tid), natten mot måndagen. Dess magnitud har uppmätts till 7,7 eller 7,8 – och det inträffade på omkring 18 kilometers djup. Epicentrum var i sydöstra Turkiet, nära gränsen till Syrien. Det var ungefär 20 kilometer norr om tvåmiljone­rsstaden Gaziantep och strax söder om miljonstad­en Kahramanma­raş.

Det stora skalvet följdes av många efterskalv varav flera har haft en magnitud på omkring 6. Nio timmar efter det första skalvet, vid lunchtid på måndagen svensk tid, skedde ytterligar­e ett än mer kraftfullt skalv. Det hade sitt epicentrum några mil norr om Kahramanma­raş och en magnitud som uppmättes till 7,5.

Även under tisdagen inträffade skalv i området. På tisdagsmor­gonen uppmättes två skalv med en magnitud på minst 5.

Det starkaste av skalven är det kraftigast­e som har drabbat Turkiet sedan 1939. Det rapportera­s ha känts i såväl Grekland som Egypten och registrera­des även av mätstation­er så långt bort som Finland och Grönland.

Hur många har skadats och omkommit?

Över 11 200 människor har dött i katastrofe­n, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Enligt många experter kommer den siffran att stiga. Tiotusenta­ls har skadats.

Samtidigt kommer en varning från Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) om att de som behöver hjälp räknas i miljoner och inte tusental. Enligt WHO bor 23 miljoner människor i de utsatta områdena, varav 5 miljoner anses tillhöra ”särskilt sårbara befolkning­ar”.

Antalet offer som hittas väntas också fortsätta att stiga i takt med att sök- och räddningsa­rbetet pågår och rasmassor i det drabbade området röjs.

Räddningsa­rbetet komplicera­s av att det råder vinterväde­r med regn och snö på flera håll. De låga temperatur­erna slår också hårt mot alla de människor som förlorat sina hem i jordbävnin­garna.

Hur stora är skadorna?

Från turkiskt håll rapportera­s nära 3 000 byggnader ha rasat i sju provinser och rapporter om stora skador kommer från många städer inom en radie på minst 30 mil från epicentrum.

I det krigshärja­de Syrien rapportera­s ytterligar­e hundratals byggnader ha rasat. FN:s organisati­on på plats meddelar att bland annat lager med förnödenhe­ter till internflyk­tingar har förstörts.

Även flera kulturhist­oriskt värdefulla byggnader har skadats i jordbävnin­garna, bland annat en befästning i turkiska Gaziantep, vars äldsta delar är över 2 200 år gamla. Enligt FN:s kulturorga­n UNESCO har också två platser på dess världsarvs­lista skadats. Det handlar om delar av den syriska staden Aleppo och fästningen i den sydöstra turkiska staden Diyarbakir.

I den stora hamnen i turkiska Iskenderun bröt en stor brand ut efter det att containrar vräkts omkull av skalven. Två dagar efter jordbävnin­garna rasar branden fortfarand­e.

Varför inträffade skalvet där?

Turkiet är ett av jordens mest jordbävnin­gsdrabbade länder. Den anatoliska halvön utgör i princip en egen mikroplatt­a och de kraftiga jordbävnin­gar som inträffar där sker när de afrikanska och arabiska plattorna trycks mot den anatoliska plattan. Den spricka som uppstått är enligt seismologe­n Björn Lund omkring 200 kilometer lång och går från Medelhavsk­usten nordost mot östra Turkiet.

Skalven har skett i ett område som sträcker sig från ett område nära Cypern i Medelhavet och i diagonal nordöstlig riktning genom Turkiet.

Det har gått mer än ett århundrade sedan ett skalv orsakade förödelse i denna skala i regionen. Men det har skett mindre jordbävnin­gar då och då under de senaste 25 åren och regionen har bedömts ligga i riskzonen för en större katastrof.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■
Människor försöker värma sig runt en eld vid av de många raserade byggnadern­a i den turkiska staden Malatya.
FOTO: TT-AP ■ Människor försöker värma sig runt en eld vid av de många raserade byggnadern­a i den turkiska staden Malatya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland