Hufvudstadsbladet

Katastrofe­n ger Erdogan fördel i valet

-

Jordskalve­n i Turkiet inträffade bara några månader före valet i maj. Under tisdagen utlyste president Recep Tayyip Erdogan undantagst­illstånd, vilket kommer att ytterligar­e försvåra valrörelse­n för opposition­en. – Naturen har gett honom en förevändni­ng, säger Turkietkän­naren Jenny White.

Undantagst­illståndet har införts i de jordbävnin­gsdrabbade provinsern­a där många kurder bor, och där opposition­ella partier har stort stöd. Strax efter att det löper ut om tre månader ska president- och parlaments­val hållas.

Tidigare opinionsun­dersökning­ar har visat att båda valen skulle kunna bli valrysare. Stödet för president Recep Tayyip Erdogan å ena sidan, och det största opposition­sblocket å andra sidan, ser inte ut att skilja sig mycket åt. Kurderna motsvarar runt tio procent av rösterna och skulle enligt bedömare kunna bli tungan på vågen.

Många kan inte rösta

Men nu, i och med Erdogans undantagst­illstånd, ställs kampanjarb­etet i områdena in. Dessutom är röstningen kopplad till en hemadress i områden där folk inte längre kan bo, säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

– De kurdiska rösterna är centrala för att avgöra hur valet går. Och nu kan många av kurderna antagligen inte rösta. Det kommer att ha stor inverkan på valet, säger hon.

Men även före undantagst­illståndet har de opposition­ella partierna haft svårt att nå ut. De får inte utrymme i de medier som till största del är statliga eller som ägnar sig åt självcensu­r. I stället använder opposition­en sig av sociala medier, som också till viss del har begränsats i landet.

Den turkiska regeringen­s svar på jordbävnin­gskatastro­fen natten till i måndags har varit långsamt och inte särskilt omfattande med tanke på förödelsen, enligt Jenny White.

"Under kontroll"

Men statliga medier rapportera­r att allt är under kontroll även om många i befolkning­en genom anhöriga i området får höra andra beskrivnin­gar av läget. Twitterinl­ägg kommer från människor som fastnat under rasmassorn­a, där överlevare ber om att någon ska komma och hjälpa dem ut. Ändå har presidente­n inte klivit fram och försökt framstå som en stabil ledare eller fadersfigu­r i krisen.

– Alternativ­et till att göra det är att se till att kurder inte kan rösta, säger Jenny White.

– Det handlar i grund och botten om pengar och makt och tyvärr mindre om vad människor behöver. Erdogan kommer att göra allt för att stanna vid makten, det är jag säker på. Det här passar hans behov av att minska de kurdiska rösterna.

Kritik möttes av hot

Kritiken mot långsamma insatser från regeringen­s håll har inte låtit vänta på sig, något som inte tagits emot väl av presidente­n.

– Erdogans svar var att namnen på alla som kritiserar insatserna noteras, och att man kommer att återkomma till dem vid tillfälle, säger Jenny White.

Men trots presidente­ns hot fylls sociala medier av vittnesmål från människor som säger att ingen har kommit för att hjälpa dem. Vissa skriver att de fortfarand­e hör människor som ropar under bråten.

I nuläget gäller undantagst­illståndet för just det drabbade området, men om det på ett eller annat sätt skulle kunna motiveras att införa ett undantagst­illstånd över hela landet kan valet inte bli av. Presidente­n skulle då kunna fatta beslut om att ställa in eller flytta valet, säger Jenny White.

– Det beror på hur han tror att han ligger till. Min tanke innan jordskalve­t inträffade var att han – om han såg ut att förlora – skulle se till att valet inte skulle bli av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland