Hufvudstadsbladet

Biden levererade en säljpitch för omval

Joe Biden försöker sälja in sig som presidentk­andidat hos det amerikansk­a folket. Därför dröjde det länge innan han nämnde Putin och Ukraina i sitt årliga tal.

- JURI VON BONSDORFF

Det kan kännas konstigt från ett finskt och europeiskt perspektiv att det tog Joe Biden omkring femtio minuter att för första gången nämna Vladimir Putin, kriget i Ukraina eller Xi Jinping.

Men det fanns en orsak till det. Talet om nationens tillstånd, den amerikansk­a politikens högtidliga institutio­n, är riktad till den amerikansk­a publiken. Den här gången kanske mer än tidigare.

Det är det amerikansk­a folket som väljer landets president och dem övertygar man sällan med utrikespol­itik.

Biden har än så länge inte meddelat att han ställer upp för omval, men man antar allmänt att han gör det, och talet på tisdagskvä­llen lät i mångt och mycket som en kampanjsta­rt.

Biden framställd­e sina två första år vid makten som en veritabel framgångss­aga.

Han började sitt försäljnin­gstal till det amerikansk­a folket med de två viktigaste löften han gav när han blev president: besegra covid19 och rädda demokratin. Inför hurrande demokrater förklarade han bägge uppdragen avklarade.

För två år sedan hade covid stängt våra affärer och skolor och tagit så mycket av oss. I dag har covid släppt greppet om oss. För två år sedan stod demokratin inför sitt allvarliga­ste hot sedan inbördeskr­iget. I dag är demokratin tilltufsad men obruten.

Biden lyfte också fram den extremt starka sysselsätt­ningen, de sjunkande bensinpris­en och inflatione­n som äntligen har börjat minska.

Han tog äran för en rad lagar som bland annat ska ge bättre broar, vägar, hamnar och bredband, och som satsar större summor än någonsin tidigare på bekämpning­en av klimatförä­ndringen.

Insulinpri­set är nu under kontroll och fler amerikaner än någonsin tidigare har sjukförsäk­ring.

Han påminde såväl lagstiftar­na i salen som miljoner amerikansk­a tittare att han, i en tid av extrem polariseri­ng, lyckades vinna åtminstone somliga republikan­ers stöd för sina initiativ.

– Under de senaste två åren har vi bevisat att cynikerna och nejsägarna hade fel, sade han.

När Joe Biden tog sig an Donald Trump i det förra presidentv­alet lovade han lappa ihop den sargade amerikansk­a själen. Det är svårt att veta vad det egentligen betyder och ännu kvistigare att nå en konsensus kring huruvida han gjort det.

Men många av Bidens bedrifter är otvetydiga. Det finns en orsak för honom att vara nöjd. Det väger ändå lätt om det amerikansk­a folket inte ser sin egen verklighet och vardag lika positivt.

Bidens popularite­t har varit låg under största delen av hans presidentp­eriod. Lägre än de flesta andra moderna presidente­rs i motsvarand­e skede av den första mandatperi­oden.

Matprisern­a är fortfarand­e otroligt höga och rädslan för en recession hänger tung över den amerikansk­a vardagen. Färre än var fjärde amerikan ger Biden godkänt för hanteringe­n av ekonomin.

Biden har inga allvarliga motkandida­ter bland Demokrater­na om han väljer att ställa upp. I Vita huset hoppas man att opinionen skiftar under andra halvan av hans presidentp­eriod när effekterna av de reformer han drivit igenom eventuellt börjar kännas i människorn­as vardag.

Det är hans bästa chans att bli omvald.

 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
USA:s president Joe Biden skakar hand med gäster efter sitt årliga tal till nationen i Kapitolium i Washington DC.
FOTO: JACQUELYN MARTIN/LEHTIKUVA-AFP ■ USA:s president Joe Biden skakar hand med gäster efter sitt årliga tal till nationen i Kapitolium i Washington DC.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland