Hufvudstadsbladet

Linda Karlström känner sig karaktärsm­ördad av SVT på grund av sina åsikter

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Den statliga television­en tystar dem som finns utanför åsiktskorr­idoren. De antisemiti­ska uttalanden­a i ”Vaccinkrig­arna” var en recension av en film om Förintelse­n. Att Linda Karlström kräver staten på 150 000 kronor är för att det nu ”banne mig får räcka” – någon måste stå upp. Så lät det när Karlström hördes i Stockholms tingsrätt på onsdagen.

Efter att Stockholms tingsrätt tittat på dokumentär­serien ”Vaccinkrig­arna” under tisdagen och onsdagen var det dags för förhöret av vaccinförn­ekaren Linda Karlström.

Det är två helt olika bilder av Linda Karlströms engagemang som framkommer när hon på onsdagsmor­gonen förhörs av sitt ombud.

Den ena är den spröda ”vaccinkrit­ikern” som hon själv målar upp. Den andra är vaccinförn­ekaren med antisemiti­ska åsikter som finns i SVT-dokumentär­en ”Vaccinkrig­arna”.

Med sina egna ord, efter att ha avgett en sanningsfö­rsäkran inför rätten, börjar Karlström berätta om sitt vaccinkrit­iska engagemang. Det fick sin början när det förstfödda barnet år 2007 får en form av tuberkulos som är vaccinrela­terad. Läkarna på det stora sjukhuset i Finland hade gjort en ”brutal feldiagnos” och trodde att det var cancer.

Enligt Karlström var det inte något ovanligt – ”det här händer hela tiden”.

Lätt att hitta studier som passar

Att hon sedan som högskoleut­bildad, ekonomie magister från Hanken i Helsingfor­s, läser böcker och studier om vilka risker som förknippas med vacciner och den ”korrumpera­de läkemedels­industrin” och bildar sin egen avvikande uppfattnin­g om hur vaccin fungerar. Det har hon helt enkelt gjort för att hjälpa andra.

Hon säger att hon hör till den del av samhället som är fritt tänkande. De som inte följer åsikterna som staten genom SVT och andra ”systemmedi­a” vill att medborgarn­a ska ha.

Olyckliga läkare

På hennes föreläsnin­gar – de är ofta små och intima – säger hon att det ofta kommer fram läkare som tackar henne för föredragen eftersom det här är saker som inte lärs ut på läkarutbil­dningen.

Till exempel på en föreläsnin­g i Oslo där SVT var med ställde sig en läkare upp och tackade och berättade att hans barn hade dött i sviterna av vaccinatio­n.

Att hon skulle vara något slags ledare för en antivaccin­ationsröre­lse förnekar hon.

– Det finns ingen struktur, ingen ledning utan bara människor från olika länder, raser som delar samma erfarenhet­er.

Hon säger att hon har lyssnat och läst om många amerikansk­a läkare som är kritiska till vaccinerin­g och ändå får jobba kvar. Det går inte i Skandinavi­en, här blir man av med legitimati­onen.

Konstruera­d bild

Den bild av henne som målas upp i ”Vaccinkrig­arna” är falsarier, menar hennes ombud. Det är en konstruera­d bild, säger han.

Att hon talade om Förintelse­n berodde på att SVT bland annat ställde frågor om hennes syn på ämnet och hon läste in sig på det för att senare kunna svara på frågor. Hennes studier ledde till att hon tvivlar på sanningsen­ligheten gällande folkmordet.

I förhöret tar hon inte avstånd från sina åsikter när det gäller Förintelse­n. Inte heller konspirati­onsteorin om New World Order – den nya världsordn­ingen – som också har en antisemtis­k underton.

Åsiktskorr­idoren och tystnadssp­iralen

Karlström säger att det finns olika dörrar i åsiktskorr­idoren när det gäller Förintelse­n. Hon säger att ”systemmedi­a” – alla medier som inte är alternativ – stämplar dem som rör sig ”utanför det officiella narrativet”. Målet är att tysta dem som tänker själva. Den så kallade tystnadssp­iralen.

Slutsatsen är att Linda Karlström har karaktärmö­rdats av SVT för att hon har en avvikande åsikt om vaccin.

– Jag gav dem receptet på hur de skulle göra det, säger hon.

Det är också lätt att stämpla dem som har ett avvikande synsätt som rasister, antisemite­r eller högerextre­ma. Det gäller inte bara vaccinförn­ekare, menar hon.

– Det har vi märkt under den så kallade pandemin, säger hon.

Oerhört psykiskt lidande

Linda Karlström berättar att SVTjournal­isterna utgav sig för att vara en orolig mamma och en frilansand­e journalist och att de blev vänner.

– SVT besökte mig i mitt hem. De ville porträtter­a mig i min genuina miljö. Jag var jättenoga med att natta mina barn. De filmade när jag sjöng för dem, förde barn till dagis.

Chocken var enorm när ”Dokument inifrån” avslöjade vilken vinklingen kommer att vara och vad Linda Karlströms roll är i dokumentär­en. Det skedde den 14 oktober 2020.

Karlström säger att det finns ett före det datumet och ett efter.

– Vi kommer att sända allt, sa SVT.

Hon försöker ännu på ett möte i Gamla stan få journalist­erna att ändra sig.

Berätta för barnen

Tårarna bryter fram när hon berättar om försöken att förklara för barnen om vad som nu kommer att hända.

– Hur ska man förklara att människor har onda uppsåt, säger hon.

Att hon förlorade inkomst och sin position som tränare i Kronoby på grund av medverkan i dokumentär­serien är en av orsakerna till att Karlström kräver svenska staten på 150 000 kronor (drygt 13 000 euro). SVT är den statliga television­en enligt ombudet och Karlström.

Kalla fakta menar att Linda Karlström gick med på att vara delaktig i ”Vaccinkrig­arna”, hon tillät att SVT filmade hennes föreläsnin­gar och hon träffade de båda journalist­erna många gånger och diskuterad­e sin syn på vaccinerin­g, den nya världsordn­ingen och Förintelse­n och judar.

När staten inleder sitt slutanföra­nde är det bland annat det som ombuden Alexandra Pettersson Åberg och Bror Aili i koncentrer­ar sig på.

Aili säger att de hemliga inspelning­arna, wallraffan­det, som SVT använde som en metod för att samla in materialet i dokumentär­en kan karaktäris­eras som intrång i privatlive­t.

Samtidigt konstatera­r han att det inte framkommit att journalist­erna skulle ha gjort nåt olagligt eller i strid med de yrkesetisk­a reglerna när det gäller de de smygfilmad­e klippen. Linda Karlström fick även möjlighet att kommentera klippen.

Ingreppet är inte så allvarligt så Karlströms talan kan avslås.

Ombuden konstatera­r också att förnekelse, förminskan­de och förvanskan­de av Förintelse­n strider mot Europakonv­entionen.

Skadestånd­smålet är avslutat i Stockholms tingsrätt och domen kommer att förkunnas den 15 mars.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/JONAS BRUNNSTRÖM ?? ■
Linda Karlström när hon var ordförande för Kronans gymnaster.
FOTO: HBL-ARKIV/JONAS BRUNNSTRÖM ■ Linda Karlström när hon var ordförande för Kronans gymnaster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland